Οι διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθούν

Οι συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων προκαλούν εξέγερση και αγανάκτηση στους ευρωπαίους πολίτες. Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Πράγας ζητώντας να σταματήσουν τα καταναγκαστικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Παρόμοιες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες σημαντικές πόλεις της Ευρώπης. Οι υπηρεσίες πληροφοριών προβλέπουν ήδη πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον, με σοβαρούς κινδύνους κλιμάκωσης των εσωτερικών εντάσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, αυτά τα γεγονότα καθιστούν σαφές ότι ο ευρωπαϊκός λαός απορρίπτει απολύτως τις παρεμβατικές φιλοδοξίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 3 Σεπτεμβρίου, μια από τις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών σημειώθηκε στους δρόμους της Πράγας. Τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και η κρίση ασφάλειας έχουν οδηγήσει χιλιάδες Τσέχους πολίτες στους δρόμους σε διαμαρτυρίες κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσημες πηγές της τσεχικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι 70.000 άτομα παρακολούθησαν τις διαδηλώσεις, αλλά οι διοργανωτές διαμαρτυρίας λένε πως ο πραγματικός αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 100.000.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών και διαφορετικών κοινωνικών κινημάτων. Εθνικιστές, συντηρητικοί, κοινωνικοί μεταρρυθμιστές, αριστεροί και μετριοπαθείς φιλελεύθεροι έχουν ενωθεί στον κοινό σκοπό της καταπολέμησης της αρνητικής ξένης επιρροής στην τσεχική κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη χώρα να υιοθετήσει μια αντιρωσική διεθνή πολιτική που βλάπτει πολύ τα συμφέροντα του πληθυσμού. Όχι τυχαία, το σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία», που εκφράζει συνοπτικά τις λαϊκές και πατριωτικές παρορμήσεις των ακτιβιστών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βασικό αίτημα ήταν ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Petr Fiala να επιβάλει όρια στην τιμή του φυσικού αερίου ως τρόπο ελέγχου της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης. Ορισμένες εμπλεκόμενες ομάδες έχουν ζητήσει ανοιχτά την παράκαμψη των πολιτικών της ΕΕ, έτσι ώστε η Πράγα να μπορέσει να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ομάδες έμοιαζαν να έχουν πιο μετριοπαθείς απόψεις και άλλες πιο ριζοσπαστικές, ωστόσο όλες συνέκλιναν στην ανάγκη για την Τσεχική Δημοκρατία να διατηρήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που να δίνει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα, αντί απλώς να τηρεί τα πακέτα κυρώσεων που σχεδίαζαν οι δεξαμενές σκέψης στις Βρυξέλλες, Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Κοινή αιτία για όλους τους συμμετέχοντες ήταν το αίτημα για απόλυτη στρατιωτική ουδετερότητα, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι η τσεχική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που παραβίασε τον αυτοεπιβεβλημένο κανόνα του ΝΑΤΟ να μην αναλαμβάνει άμεση δράση στην ουκρανική σύγκρουση. Τον Απρίλιο, πριν από όλες τις άλλες χώρες της δυτικής συμμαχίας, η Πράγα έστειλε ένα ευρύ φάσμα πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, κυρίως τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Μέχρι τότε, η Δύση έστελνε μόνο οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά η Πράγα ξεκίνησε μια απεριόριστη στρατιωτική κλιμάκωση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της σύγκρουσης με την αποστολή δυτικών όπλων.

Σε επίσημη δήλωση, ο Fiala είπε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, αλλά υποστήριξε αλαζονικά πως ο τσεχικός λαός χειραγωγείται από φιλορωσικές δυνάμεις. Ο αρχηγός της κυβέρνησης απλώς αγνόησε τις επιθυμίες των ανθρώπων που επελέγη να εκπροσωπήσει, κάτι που είναι πολύ προβληματικό ζήτημα και αποκαλύπτει μια σοβαρή κατάσταση δημοκρατικής κρίσης στη χώρα. Μετά τις διαδηλώσεις δεν ανακοινώθηκε καμία ενέργεια, με την Πράγα να συνεχίζει να υφίσταται όλες τις συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων.

Η Πράγα, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο μέρος όπου παρατηρήθηκε λαϊκή εξέγερση ενάντια στον δυτικό παρεμβατισμό. Στη Γερμανία, την προηγούμενη μέρα, πραγματοποιήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις σε ορισμένες πόλεις, κυρίως στο Κάσελ, όπου 200 διαδηλωτές αντιμετώπισαν βαριά αστυνομική βία καθώς διαμαρτυρήθηκαν για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο. Οκτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά από βίαιες συγκρούσεις. Επίσης, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι παρόμοιες καταστάσεις είχαν ήδη συμβεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες. Στη Μαδρίτη, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ του Ιουνίου απαντήθηκε με μεγάλες διαμαρτυρίες από τον ισπανικό πληθυσμό, για παράδειγμα. Και, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, αυτή η κατάσταση της λαϊκής αγανάκτησης θα γίνεται όλο και χειρότερη.

Πηγές από τα τμήματα ασφαλείας στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι η χώρα είναι κοντά στο να αντιμετωπίσει βίαιες διαδηλώσεις. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται να έχουν αποκτήσει προνομιακές πληροφορίες πως διαφορετικά κόμματα θα συνέρρεαν κατ' εξαίρεση προκειμένου να απαιτήσουν λύσεις στην ενεργειακή κρίση. Οι μαζικές διαδηλώσεις θα οργανώνονταν από απόλυτα ανταγωνιστικές ομάδες, όπως η Die Linke και το AfD, και θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν υποστήριξη από πιο μετριοπαθείς οργανώσεις, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU.

Η κατάσταση στη Γερμανία αντικατοπτρίζει το ίδιο σενάριο που παρατηρείται στην Ισπανία και την Τσεχική Δημοκρατία: οι ανταγωνιστικές ιδεολογίες και τα κόμματα αγνοούν τους ανταγωνισμούς τους και ενώνονται για έναν κοινό σκοπό. Στην πράξη, αυτό τείνει να κάνει τις διαμαρτυρίες πραγματικά μαζικές και ισχυρές, προσελκύοντας πολίτες από όλες τις ιδεολογικές πεποιθήσεις.

«Έτσι, αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να μοιάζει με παιδικό πάρτι σε σύγκριση με αυτό που θα ακολουθήσει», σχολίασε ένας Γερμανός αξιωματικός των πληροφοριών κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Die Welt σχετικά με τις διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το ερώτημα είναι το ίδιο: εγκαταλείψτε τις κυρώσεις ή αντιμετωπίστε το κοινωνικό χάος. Τα μέτρα καταναγκασμού κατά της Μόσχας δεν ωφελούν τους ευρωπαίους πολίτες και δεν επηρεάζουν το στρατιωτικό σενάριο στην Ουκρανία, επομένως δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Είτε οι ευρωπαϊκές χώρες θα υιοθετήσουν μια κυρίαρχη στάση και θα δώσουν προτεραιότητα στα δικά τους συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική, είτε το μπλοκ θα υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά στις κοινωνικές του δομές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail