Ο εφιάλτης επιστρέφει - Η Γερμανία θα έχει τον «καλύτερα εξοπλισμένο» στρατό στην Ευρώπη

bundeswehr.de
Freepen.gr - Ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Υποσχέθηκε επίσης περισσότερη χρηματοδότηση για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ κατονομάζει τη Ρωσία ως τον κύριο αντίπαλο για το άμεσο μέλλον.

Μιλώντας σε διάσκεψη της Bundeswehr στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο Scholz είπε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησής του ήταν να μετατρέψει τον στρατό της χώρας σε «θεμέλιο πυλώνα» της άμυνας της Ευρώπης ξυπνώντας φρικτούς εφιάλτες του παρελθόντος. Ανέφερε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως το σημείο καμπής που ώθησε το Βερολίνο να επανεκτιμήσει τον ρόλο του στην ήπειρο και στο ΝΑΤΟ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη σε ηγετική θέση», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να γίνει η «καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη κρούσης στην Ευρώπη» τους επόμενους μήνες και χρόνια. 

Το ερώτημα είναι, ποιος ζήτησε από τη Γερμανία να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.

Ο καγκελάριος σημείωσε ότι η Bundeswehr διαδραματίζει ήδη βασικό ρόλο στην παροχή ασφάλειας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Άλλο ένα «ηράκλειο έργο» περιμένει το Βερολίνο το επόμενο έτος, όταν η χώρα ηγείται της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας της στρατιωτικής συμμαχίας, είπε.

Ο Scholz συνέχισε λέγοντας πως αναμένει η Ρωσία να παραμείνει ο κύριος αντίπαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άμεσο μέλλον. Για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την αντιληπτή απειλή, ο γερμανικός στρατός πρέπει να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα «κενά ικανότητας», είπε ο καγκελάριος.

Το πρώτο καθήκον του Βερολίνου θα είναι να παράσχει στην Bundeswehr περισσότερα όπλα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και συντήρηση το συντομότερο δυνατό. Η Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του στρατού της.

Ο Scholz παραδέχτηκε ότι η Γερμανία έχει «αποφύγει εδώ και καιρό την πραγματική ιεράρχηση» της βελτίωσης της κατάστασης του στρατού της. Ενώ ο στρατός έκανε καλή δουλειά παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19 και των πλημμυρών πέρυσι, η «βασική αποστολή» του θα πρέπει πάντα να είναι η «προστασία της ελευθερίας στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Scholz.

Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να ενισχύει τη χρηματοδότηση για τον στρατό και υποσχέθηκε ότι ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα φτάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ της χώρας – ένα επίπεδο που οι ΗΠΑ ζητούσαν εδώ και καιρό εντός του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail