ΗΠΑ και ΕΕ θα αναγκάσουν την Τουρκία να εφαρμόσει κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Άγκυρα να εντείνει τον οικονομικό πόλεμο στη Μόσχα, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η ρωσική οικονομία κατάφερε να αντέξει τις κυρώσεις υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, εν μέρει επειδή η τουρκική οικονομία προσφέρει κερκόπορτες στη Μόσχα. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι τουρκικές τράπεζες θα αναγκαστούν τώρα να εγκαταλείψουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. 

Kyle Anzalone - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η Τουρκία έχει διατηρήσει μια κάπως ουδέτερη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δισταγμός της Άγκυρας να υιοθετήσει την επιθετική θέση που κράτησε η υπόλοιπη Δύση επέτρεψε στην Τουρκία να μεσολαβήσει στις συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών. Σύμφωνα με τη συμφωνία, περισσότεροι από 720.000 τόνοι τροφίμων έχουν εγκαταλείψει τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του πως οι Ρώσοι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομία της Άγκυρας ως παραθυράκι για να ξεφύγουν από τις δυτικές κυρώσεις. Ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε τονίζοντας ότι η Άγκυρα είχε μια βαθιά οικονομική σχέση με το Κίεβο και τη Μόσχα.

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης που εμπόδισαν τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η Visa και η Mastercard, το Κρεμλίνο δημιούργησε το σύστημα πληρωμών Mir ως εναλλακτική λύση. Πέντε από τις πιο εξέχουσες τράπεζες της Τουρκίας χρησιμοποιούν τη Mir.

Μία από τις πηγές που μίλησε με τους FT είπε ότι τα δυτικά έθνη δε θα επιτρέπουν πλέον στις τουρκικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το Mir χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι. «Θα στείλουμε ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρα πως, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir επειδή, ξέρετε, αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους κυρώσεων-αποφυγής», είπε ο αξιωματούχος.

Δύο από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας είπαν στους FT ότι θα επιβάλουν τις κυρώσεις και φαίνεται πως οι Ρώσοι θα επηρεαστούν. Το Middle East Eye αναφέρει πως αρκετοί Ρώσοι σε τουρκικά θέρετρα απορρίφθηκαν οι κάρτες Mir τους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση στα ξενοδοχεία και οι χρήστες της κάρτας Mir αναφέρουν ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ΑΤΜ.

Η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά του Mir. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η Άγκυρα έχει μια μακροχρόνια πολιτική επιβολής μόνο κυρώσεων βάσει του ΟΗΕ.

Οι FT αναφέρουν ότι η καταστολή των κυρώσεων στην Τουρκία οφείλεται στην αποτυχία του οικονομικού πολέμου της Δύσης στη Μόσχα. «Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζει πως οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απέτυχαν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας όσο ήλπιζαν», ανέφερε το δημοσίευμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail