Οι κυρώσεις μετά το δημοψήφισμα δε θα αποτρέψουν τη Ρωσία από την ένωση με τις νέες περιοχές

Η ενοποίηση της Ρωσίας με νέες περιοχές θα αναγκάσει το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει το επίπεδο εμπλοκής του.

Πρόσφατα δημοψηφίσματα στις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιφέρειες Zaporozhye και Kherson θα επηρεάσουν την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία καθώς, εκτός από τον υψηλό βαθμό υποστήριξης για την ένταξη, οποιαδήποτε επίθεση από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη θα ήταν άμεση επίθεση κατά της ρωσικής ομοσπονδίας. Οποιαδήποτε δυτική επίθεση εναντίον των νέων ρωσικών εδαφών θα μπορούσε να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου και να εξαπολύσει μια ανοιχτή πυρκαγιά, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι απίθανο να θέλουν να εμπλακούν άμεσα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το δημοψήφισμα, υπό αυτή την έννοια, ήταν ένα πολιτικό όργανο μεγάλης σημασίας, καθώς επέτρεψε στην περιοχή του Ντονμπάς, την προγονική επικράτεια των Κοζάκων, να επιστρέψει στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αναμενόμενο γιατί ιστορικά οι περιοχές της λεκάνης του ποταμού Ντον έχουν βαθιές σλαβικές ρίζες, μιλούν τη ρωσική γλώσσα και ομολογούν την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Μόνο μετά την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1922 η Μόσχα παραχώρησε αυτά τα εδάφη στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η προσάρτηση αυτών των περιοχών είναι ένα στρατηγικό βήμα στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ένας σκληρός χειμώνας και οι πολιτικές και ενεργειακές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαινομενικά οδηγούν σε οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, με καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, το 99,23% των ψηφοφόρων του Ντόνετσκ ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία και το 98,42% του εκλογικού σώματος του Λουχάνσκ ψήφισε επίσης ναι. Στο Zaporozhye, το ναι έλαβε 93,11%, ενώ η περιφέρεια Kherson ήταν η μόνη με λιγότερο από το 90% των ψήφων υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, με ένα τεράστιο 87,05% παρόλα αυτά.

Αυτά τα εδάφη ζήτησαν δημοψήφισμα, θεωρώντας το απαραίτητο για την «άμυνα κατά των τρομοκρατικών ενεργειών» που διαπράττουν η ουκρανική κυβέρνηση και τα μέλη του ΝΑΤΟ που την εξοπλίζουν. Με τη σειρά τους, αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί καταδίκασαν τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών και κατέστησαν σαφές πως δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματά τους.

Κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της ψηφοφορίας, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τις περιοχές για να προσπαθήσει να εμποδίσει τον κόσμο να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα. Οι αρχές αυτών των περιοχών διαβεβαιώνουν ότι με την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία θα διασφαλιστεί η ασφάλεια και θα αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη. Τόνισαν επίσης πως ήταν απαραίτητο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση λόγω των μόνιμων επιθέσεων από το εθνικιστικό καθεστώς στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση που έλαβαν οι κάτοικοι του Ντονμπάς, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ και άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί χαρακτήρισαν την ψηφοφορία παράνομη, κατέστησαν σαφές ότι δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα και απείλησαν με νέα πακέτα κυρώσεων.

Αυτό έρχεται καθώς ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Anatoly Antonov, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ και άλλοι «χορηγοί των Ουκρανών εγκληματιών νεοναζί» πλησιάζουν σε μια κόκκινη γραμμή επιτρέποντας τη χρήση δυτικών όπλων για να επιτεθούν στο Ντόνετσκ, το Λούγκανσκ, το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα.


«Οι χορηγοί νεοναζί εγκληματιών πλησιάζουν αυτή την επικίνδυνη γραμμή για την οποία ξεκάθαρα προειδοποιήσαμε επανειλημμένα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται μέρος στην ουκρανική σύγκρουση», ανέφερε ο πρεσβευτής σε δήλωση.

Ο Αντόνοφ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνεχίσει να επιτίθεται με τα όπλα που έχουν στείλει οι χώρες του ΝΑΤΟ χωρίς να μετρήσει τις συνέπειες.

«Οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές όσο οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν το καθεστώς Ζελένσκι ως μισθοφόρο κατά της Ρωσίας», τόνισε, προσθέτοντας πως η αμυντική απάντηση της Ρωσίας θα είναι δυναμική.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken διαβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν επρόκειτο να εμποδίσει τον Zelensky να επιτεθεί στο Donetsk, το Lugansk, το Zaporozhye και το Kherson με αμερικανικά όπλα, αφού αυτές οι οντότητες γίνουν μέρος της ρωσικής επικράτειας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα επιβάλουν μια σειρά από νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία είναι ήδη η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται επίσης έτοιμη να υιοθετήσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και ορισμένα μέλη της ΕΕ αμφισβητούν τους υφιστάμενους περιορισμούς, καθώς ο οικονομικός πόνος ήδη πλήττει την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, επιδιώκει να στοχεύσει ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνδέονται με την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων, η οποία προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ρώσων, και το Εθνικό Σύστημα Κάρτας Πληρωμών ή Mir, ένα ηλεκτρονικό σύστημα μεταφορά χρημάτων.

Ωστόσο, περαιτέρω κυρώσεις και η ενθάρρυνση της Ουκρανίας να συνεχίσει να επιτίθεται στις νέες περιοχές της Ρωσίας δε θα οδηγήσει σε αντιστροφή της πραγματικότητας επί τόπου – το Ντόνετσκ, το Λούγκανσκ, το Ζαπορόζιε και η Χερσώνα θα αποτελέσουν σύντομα αναπόσπαστα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με ορισμένες από αυτές τις περιοχές να βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανική κατοχή, φαίνεται τώρα ότι η Μόσχα έχει ένα σαφές τελικό παιχνίδι για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, την πλήρη απελευθέρωση αυτών των εδαφών από την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail