Αυτά θα είναι τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος σε Ντόνετσκ, Λούγκανσκ, Χερσώνα και Ζαπορόζιε για την ένταξη στη Ρωσία

Freepen.gr - Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ [DPR] και του Λούγκανσκ [LPR], και τα εδάφη των περιοχών Kherson και Zaporozhye που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τις αποφάσεις τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Δημόσιο Επιμελητήριο της LPR απηύθυνε έκκληση στον επικεφαλής της περιοχής Leonid Pasechnik και στο Λαϊκό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) να διεξαχθεί αμέσως δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία. Την ίδια ημέρα, το Δημόσιο Επιμελητήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ετοίμασε παρόμοια έκκληση προς τον επικεφαλής της DPR Ντένις Πουσίλιν και το Λαϊκό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Λαϊκό Συμβούλιο του LPR όρισε δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία για την περίοδο από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022. Οι ίδιες ημερομηνίες επιλέχθηκαν για το δημοψήφισμα στην DPR.

Το στενό αυτό χρονοδιάγραμμα πιθανότατα σημαίνει ότι οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί και πως οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τον Σεπτέμβριο, το δημόσιο κίνημα «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» ζήτησε από τον επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Zaporozhye, Yevgeny Balitsky, να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και να ενταχθεί στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό. Σε απάντηση, ο Balitsky είπε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μόνο στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Vladimir Rogov, μέλος της στρατιωτικής-αστικής διοίκησης της περιοχής Zaporozhye, πως η περιοχή θα κηρύξει ανεξαρτησία και θα γίνει μέρος της Ρωσίας εντός των διοικητικών συνόρων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, είπε ότι υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μετά από το δημόσιο αίτημα. Θα διεξαχθεί από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχηγοί και των τεσσάρων περιοχών έστειλαν τις εκκλήσεις τους στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με αίτημα να τις δεχθεί η δημοκρατία στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Για την ασφάλεια του πληθυσμού, τις πρώτες τέσσερις ημέρες οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και σε δημόσιους χώρους, δηλαδή έξω από εκλογικά τμήματα. Η πέμπτη ημέρα θα διατεθεί για όσους θέλουν να ψηφίσουν «στο εκλογικό κέντρο με τον συνήθη τρόπο».

Στην DPR, οι άνθρωποι θα απαντήσουν στην ερώτηση: "Υποστηρίζετε την είσοδο της DPR στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;"

Στην LPR, η ερώτηση θα ακούγεται ως εξής: "Είστε υπέρ του να γίνει η LPR μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;"

Στην περιοχή της Χερσώνας το ερώτημα θα είναι: «Είστε υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ουκρανία, του σχηματισμού της περιοχής Χερσώνας ως ανεξάρτητου κράτους και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»

Στην περιοχή Zaporozhye θα γράφει: «Είστε υπέρ της αποχώρησης της περιοχής Zaporozhye από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή Zaporozhye και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»

Οι ερωτήσεις θα είναι γραμμένες τόσο στα ρωσικά όσο και στα ουκρανικά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά.

Αναφέρθηκε ότι παρατηρητές της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας (CEC) μπορούν να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η CEC είναι επίσης υπεύθυνη για την οργάνωση των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια της Ρωσίας για το δημοψήφισμα των περιοχών DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τις αποφάσεις του λαού σε DPR, LPR, Zaporozhie και Kherson.

Με τη σειρά του, το Κίεβο έχει ήδη απειλήσει τους ανθρώπους στα χαμένα εδάφη σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να δηλώσουν τη βούλησή τους. Έχει υποστηρίξει προηγουμένως ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η βάση για την αποχώρηση της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Irina Vereshchuk είπε ότι οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στην ψηφοφορία.

«Εάν αποδειχθεί η συνεργασία ή, για παράδειγμα, η συμμετοχή σε δημοψήφισμα ή η παρότρυνση για συμμετοχή σε δημοψήφισμα, τότε οι άνθρωποι μπορούν να φυλακιστούν έως και 12 χρόνια», είπε.

Ωστόσο θα μπορούσε να απαντήσει κανείς στο Κίεβο ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η χρυσή ευκαιρία ήταν τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου συμφώνησαν και μετά... εξαφανίστηκαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail