Γερμανικές βιομηχανίες μπύρας και αναψυκτικών απελπίζονται καθώς εκατοντάδες εταιρείες αντιμετωπίζουν κύμα χρεοκοπίας

igorovsyannykov / pixabay
Freepen.gr - Καθώς το κόστος ενέργειας και άλλων εισροών αυξάνεται απότομα, η βιομηχανία ποτών της Γερμανίας προειδοποιεί για ένα επικείμενο κύμα χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες, με εκατοντάδες εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή μπύρας και αναψυκτικών να απειλούνται σοβαρά.

«Οι αυξήσεις κόστους για τις εταιρείες έχουν φτάσει εδώ και καιρό σε επίπεδο που απειλούν την ύπαρξή τους. Αυτό επηρεάζει τις βιοτεχνίες και τις μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και ολόκληρο τον κλάδο», κατήγγειλαν πέντε ενώσεις σε κοινή τους δήλωση, σημειώνει το rmx.news.

Οι κύριες αιτίες είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ελλείψεις CO2. Το CO2 είναι ένα σημαντικό συστατικό της μπύρας και άλλων ανθρακούχων ποτών. Αυτά τα αυξανόμενα κόστη απειλούν τώρα εκατοντάδες εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει την απειλή της χρεοκοπίας χρόνια πριν από την κρίση του κορωνοϊού και το τρέχον σοκ του πληθωρισμού.

«Είτε φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα, είτε γεωργικές πρώτες ύλες, συσκευασίες ή logistics – οι υπερβολικές αυξήσεις κόστους, σε συνδυασμό με αυξανόμενες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι αποτυχίες παράδοσης, ξεπερνούν το όριο ανθεκτικότητας για πολλές εταιρείες στον κλάδο των ποτών» σύμφωνα με την ομάδα βιομηχανικών ενώσεων.

Πολλοί κατασκευαστές εξακολουθούν να παλεύουν με τις δυσκολίες της κρίσης του κορωνοϊού, που προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία ποτών. Εστιατόρια, αίθουσες εστίασης, μπαρ, κλαμπ και ξενοδοχεία έκλεισαν, οδηγώντας σε τεράστιες απώλειες για ένα ευρύ φάσμα τομέων, με τους παραγωγούς ποτών να πληγούν ιδιαίτερα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες έχουν ήδη καεί μέσω των αποθεματικών κεφαλαίων και τώρα έχει ήδη φτάσει η επόμενη κρίση.


Οι παραγωγοί μπύρας, μεταλλικού νερού και σόδας πλήττονται ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς απαιτείται CO2 για την παραγωγή τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι κατασκευαστές χυμών φρούτων αναφέρουν επί του παρόντος πρόσθετο κόστος παραγωγής 120 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζυθοποιίες αναφέρουν πως το κόστος τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι εταιρείες και οι ενώσεις που τις εκπροσωπούν ζητούν τώρα παρέμβαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ανώτατα όρια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα οποία έχουν εισαχθεί σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει τις εταιρείες μόνες σε αυτή την κατάσταση», γράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Ένωσης Γερμανικών Ορυκτών Πηγών (VDM), της Ένωσης Γερμανικών Ζυθοποιών (DBB), της Ένωσης Ιδιωτικών Ζυθοποιών Γερμανίας, της Ένωσης Γερμανική Βιομηχανία Χυμών Φρούτων (VdF) και την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Χονδρεμπόρων Ποτών. «Χωρίς ταχεία κυβερνητική παρέμβαση και χωρίς αποτελεσματική βοήθεια, εκατοντάδες εταιρείες και χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τα προς το ζην μόνο στη γερμανική βιομηχανία ποτών».

Οι ενώσεις γράφουν ότι οι εταιρείες ποτών δεν μπορούν απλώς να αυξήσουν τις τιμές, επισημαίνοντας τους καταναλωτές που έχουν ελάχιστα έως καθόλου οικονομικά αποθέματα για να αντέξουν οικονομικά τις αυξήσεις των τιμών και το γεγονός πως οι λιανοπωλητές έχουν το μεγαλύτερο μέρος της τιμολογιακής δύναμης.

Άλλες βιομηχανίες βλέπουν ήδη χρεοκοπίες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων σούπερ μάρκετ βιολογικών τροφίμων. Οι Γερμανοί στρέφονται όλο και περισσότερο σε τρόφιμα και άλλα αγαθά σε τιμές ευκαιρίας, αφού οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Taggespiegel. Αυτό έχει αφήσει τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων και υγιεινής διατροφής να χάνουν ολοένα και περισσότερο μερίδιο αγοράς σε φθηνότερους λιανοπωλητές. Τα βιολογικά σούπερ μάρκετ σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά 16,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα καταστήματα υγιεινής διατροφής μειώθηκαν κατά 39,5%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail