Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δε θα είναι ιστορία ενός μόνο χειμώνα

Ο μειωμένος ενεργειακός εφοδιασμός λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το κλείσιμο των βασικών οδών εξαγωγής φυσικού αερίου με αγωγούς θα αφήσει την Ευρώπη να αγωνίζεται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς η τρέχουσα κρίση δεν είναι ιστορία ενός χειμώνα, σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.

Της Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αυτή δεν είναι ιστορία ενός χειμώνα, ας το καταστήσουμε πολύ, πολύ σαφές», είπε η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στο Energy Aspects, σε συνέντευξή της στο Bloomberg την Παρασκευή.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να μεριμνήσει τη ζήτηση για να μπορέσει να εξισορροπήσει την αγορά, όχι μόνο αυτόν τον χειμώνα αλλά και τον επόμενο χειμώνα και ενδεχομένως το μεθεπόμενο, σημείωσε.

Η ενεργειακή κρίση ωθεί ήδη τη Γερμανία –τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης– σε ύφεση, η οποία θα βαθύνει καθώς προχωράμε στους χειμερινούς μήνες εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης φυσικού αερίου και ενέργειας, δήλωσε η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στη μηνιαία έκθεσή της νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανία κινήθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα για να εθνικοποιήσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της, την Uniper, για να αποτρέψει την κατάρρευση των γερμανικών προμηθευτών ενέργειας και φυσικού αερίου. Σε όλη την Ευρώπη, οι βιομηχανίες αναγκάζονται να περιορίσουν ή να κλείσουν την παραγωγή λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανικές ενώσεις λένε πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των τιμών της ενέργειας και βοήθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην κρίση δεν αρκούν για να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν τον χειμώνα.

Σχολιάζοντας την αγορά πετρελαίου, η Sen της Energy Aspects είπε στο Bloomberg ότι η αγορά πετρελαίου θα δει ένα πολύ ασταθές τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το 2022 μέχρι στιγμής ήταν το έτος με τη δεύτερη υψηλότερη μεταβλητότητα από το 1990, ενώ η υψηλότερη αστάθεια σημειώθηκε το 2020.

«Περιμένουμε πολύ υψηλότερες τιμές στο τέλος του έτους» και η έκκληση της Energy Aspects για τιμές πετρελαίου στο τέλος του έτους είναι περίπου 120 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε.

Νωρίς την Παρασκευή, το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ, η Ινδία και η Κίνα θεωρητικά θα μπορούσαν να απορροφήσουν επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ο τραπεζικός τομέας θα ήταν επιφυλακτικός έναντι των δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει πετρέλαιο, δήλωσε η Sen της Energy Aspects. Επιπλέον, η Ρωσία που δεσμεύει πολύ πετρέλαιο σε πλοία προς την Ασία και στη συνέχεια βρίσκει αγοραστές θα αυξήσει περαιτέρω τους ναύλους, πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail