Ο πυρηνικός πόλεμος είναι «πιθανός» για 1η φορά από τον ψυχρό πόλεμο: Αμερικανός διοικητής

Adm. Charles A. Richard, commander of U.S. Strategic Command, via ΑΡ
Αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που ανήγγειλε μερική κινητοποίηση των εθνικών δυνάμεων για την επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε έναν υπαινιγμό προθυμίας να καταφύγει στην πυρηνική υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, ο Ναύαρχος του Ναυτικού Charles A. Richard - που επί του παρόντος υπηρετεί ως επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ - επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη ρωσική πυρηνική απειλή.

Ο Πούτιν είχε πει στην ομιλία του νωρίς την Τετάρτη πως «εάν η Ρωσία νιώσει ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις αμυντικές μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, και αυτό δεν είναι μπλόφα», ενώ επίσης κατήγγειλε τον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης.

Ο ναύαρχος Ρίτσαρντ μίλησε σε εκδήλωση του πάνελ εθνικής ασφάλειας αργότερα την ίδια μέρα με τίτλο «Η Αμερική υπό επίθεση—Υπερασπίζοντας την πατρίδα» που πραγματοποιήθηκε στο Μέριλαντ. Ξεκίνησε αναγνωρίζοντας ότι «Όλοι εμείς σε αυτήν την αίθουσα επιστρέφουμε στη δουλειά να σκεφτόμαστε τον ανταγωνισμό μέσω κρίσης και πιθανής άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με έναν ομότιμο που έχει πυρηνική ισχύ».

"Δεν χρειάστηκε να το κάνουμε αυτό εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Οι συνέπειες αυτού είναι βαθιές", τόνισε. Μιλώντας τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα ως μεγάλες πυρηνικές ένοπλες δυνάμεις και αντιπάλους των ΗΠΑ, συνέχισε: «Απλώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιους ανταγωνιστές και αντιπάλους εδώ και πολύ καιρό», υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να κλιμακώσουν σε οποιοδήποτε επίπεδο βία που επιλέγουν σε οποιονδήποτε τομέα με οποιοδήποτε μέσο εξουσίας παγκοσμίως».

Μίλησε για αυξανόμενες απειλές και από τις δύο τη στιγμή που οι ΗΠΑ πρόσφατα αναθεώρησαν την πυρηνική τους στάση:

«Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή την πολύ καλή στρατηγική καθώς η απειλή από την Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται.

«Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτό, καθώς η απειλή από τη Ρωσία συνεχίζει να αυξάνεται, μαζί με τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail