Εκρηκτική κατάσταση στην Ευρώπη

Οι κυρώσεις στη Ρωσία εμποδίζουν την Gazprom να εκμεταλλευτεί τον North Stream 1, το μοναδικό που φέρνει ρωσικό αέριο στη Γερμανία μετά το αναγκαστικό κλείσιμο του αδελφού αγωγού της, North Stream 2. Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι «οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν διακόψει το σύστημα τεχνικής συντήρησης των εξαρτημάτων του στροβίλου που εξασφάλιζε την άντληση».

Manlio Dinucci - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Η στρατηγική ΗΠΑ-ΕΕ είναι σαφής: να αποτραπεί η Ευρώπη από το να λαμβάνει ρωσικό αέριο σε χαμηλές τιμές λόγω των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που είχαν συναφθεί προηγουμένως με τη Ρωσία, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές να το αγοράσουν στην άμεση αγορά σε εξαιρετικά υψηλότερες τιμές που ορίζονται σύμφωνα με κερδοσκοπικές και πολιτικές μηχανισμούς από το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Ο μόνος αγωγός που μεταφέρει τακτικά ρωσικό αέριο στην Ευρώπη είναι ο TurkStream, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων. Η Ουγγαρία, η οποία αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ (παρόλο που είναι μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), έχει υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Gazprom για να λαμβάνει το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία μέσω αυτού του αγωγού.


Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια, ειδικά κατά της Σερβίας από την οποία διέρχεται ο TurkStream, που προκαλούνται από τα μακριά χέρια του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μπλοκάρισμα και αυτού του τελευταίου αγωγού από τη Ρωσία.

Αυτή η κατάσταση εντάσσεται σε ένα όλο και πιο εκρηκτικό πολιτικο-στρατιωτικό σενάριο. Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δηλώνει «έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ένας άλλος κίνδυνος προκαλείται από το γεγονός πως οι ουκρανικές δυνάμεις –ένοπλες, εκπαιδευμένες και εκ των πραγμάτων διοικούμενες από το ΝΑΤΟ– πυροβολούν με όπλα που τους προμηθεύει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στον πυρηνικό σταθμό Zaparozhye που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ρωσικό έλεγχο, εκθέτοντας την Ιταλία και την Ευρώπη στον πολύ σοβαρό κίνδυνο ενός νέου Τσερνομπίλ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί: «Με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhya παίζουμε με τη φωτιά και κάτι πολύ, πολύ καταστροφικό μπορεί να συμβεί».

*

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο byoblu.

Manlio Dinucci, βραβευμένος συγγραφέας, γεωπολιτικός αναλυτής και γεωγράφος, Πίζα, Ιταλία. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail