Η Ευρώπη αυτοκτονεί με κυρώσεις

islandworks / pixabay
Μια ελβετική διαφημιστική πινακίδα κάνει τον γύρο των social media που απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα στο τηλέφωνο. Η λεζάντα γράφει, "Θερμαίνει ο γείτονας το διαμέρισμα σε πάνω από 19 βαθμούς (66F); Ενημερώστε μας". Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει απορρίψει την αφίσα ως ψεύτικη, οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελβετοί πολίτες που τόλμησαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους είναι πολύ πραγματικές. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Blick, όσοι παραβιάσουν το όριο θέρμανσης των 66 βαθμών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και τρία χρόνια φυλάκιση!

ronpaulinstitute.org - Ron Paul / Παρουσίαση Freepen.gr

Χρόνος φυλακής για τη θέρμανση του σπιτιού σας; Στον «ελεύθερο» κόσμο; Πώς είναι δυνατόν το 2022, όταν η Ελβετία και η υπόλοιπη πολιτική Δύση έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία στην ιστορία, η ευρωπαϊκή ήπειρος να αντιμετωπίζει ένα χειμώνα σαν κάτι από το Μεσαίωνα;

Κυρώσεις.

Ενώ εδώ και πολύ καιρό προωθούνται –συχνά από εκείνους που αντιτίθενται στον πόλεμο– ως λιγότερο καταστροφική εναλλακτική στον πόλεμο, οι κυρώσεις είναι στην πραγματικότητα πράξεις πολέμου. Και όπως ξέρουμε με τον παρεμβατισμό και τον πόλεμο, το αποτέλεσμα είναι συχνά ακούσιες συνέπειες και ακόμη και αντίστροφα.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος πιθανότατα θα μείνουν στην ιστορία ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες. Ενώ προσπαθούσαν να τιμωρήσουν τη Ρωσία διακόπτοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέχασαν πως η Ευρώπη εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και ότι οι μόνοι άνθρωποι που θα υποφέρουν εάν αυτές οι εισαγωγές κλείσουν είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.

Οι Ρώσοι απλώς στράφηκαν προς τα νότια και τα ανατολικά και βρήκαν πολλούς νέους αγοραστές στην Κίνα, την Ινδία και αλλού. Στην πραγματικότητα, η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανέφερε πως τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 100% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία πλουτίζει ενώ οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν παγωμένο χειμώνα και οικονομική κατάρρευση. Όλα αυτά λόγω της λανθασμένης πεποίθησης ότι οι κυρώσεις είναι ένας χωρίς κόστος τρόπος για να αναγκάσετε άλλες χώρες να κάνουν αυτό που θέλετε να κάνουν.

Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βλέπουν ανόητες κυβερνητικές πολιτικές να εκτοξεύουν τους λογαριασμούς της ενέργειας στα ύψη καθώς η οικονομία σταματά; Γίνονται απελπισμένοι και βγαίνουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.



Αυτό το Σαββατοκύριακο χιλιάδες Αυστριακοί βγήκαν στους δρόμους σε ένα «Συλλαλητήριο Ελευθερίας» για να απαιτήσουν τον τερματισμό των κυρώσεων και το άνοιγμα του Nord Stream II, του αγωγού φυσικού αερίου που ετοιμάζεται να ανοίξει στις αρχές του έτους. Την περασμένη εβδομάδα περίπου 100.000 Τσέχοι κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη Γαλλία, τα «Κίτρινα Γιλέκα» επιστρέφουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενα για την καταστροφή της οικονομίας τους στο όνομα της «νίκης» επί της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη Γερμανία, τη Σερβία και αλλού, οι διαδηλώσεις ετοιμάζονται.

Ακόμη και η Washington Post αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σε ένα άρθρο χθες, η εφημερίδα ανησυχεί ότι οι κυρώσεις προκαλούν «παράπλευρη ζημιά στη Ρωσία και πέρα ​​από αυτήν, δυνητικά βλάπτοντας ακόμη και τις ίδιες τις χώρες που τις επιβάλλουν. Κάποιοι μάλιστα ανησυχούσαν ότι οι κυρώσεις που είχαν σκοπό να αποτρέψουν και να αποδυναμώσουν τον Πούτιν θα μπορούσαν να καταλήξουν να τον ενδυναμώσουν και να τον ενισχύσουν».

Όλα αυτά είναι προβλέψιμα. Οι κυρώσεις σκοτώνουν. Άλλοτε σκοτώνουν αθώους στη χώρα που έχει στοχοποιηθεί προς καταστροφή και άλλοτε σκοτώνουν αθώους στη χώρα που τις επιβάλλει. Η λύση, όπως πάντα, είναι η μη παρέμβαση. Χωρίς κυρώσεις, χωρίς «έγχρωμες επαναστάσεις», χωρίς ανάμειξη. Είναι πραγματικά τόσο απλό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail