Η Γεωπολιτική των Γερμανικών Αποζημιώσεων στην Πολωνία

Ο Πολωνός γκρίζος καρδινάλιος Jaroslaw Kaczynski ζήτησε από τη Γερμανία να καταβάλει στη χώρα του 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο την περασμένη εβδομάδα κατά την 83η επέτειο της εισβολής της Ναζιστικής Γερμανίας στη χώρα του, την οποία το Βερολίνο απέρριψε αμέσως με την αιτιολογία πως οι διαφορές τους από εκείνη την εποχή είχαν διευθετηθεί σύμφωνα με μια συμφωνία του 1953 που είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αμοιβαία αναγνώριση των σύγχρονων συνόρων τους. Το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS σύμφωνα με την πολωνική συντομογραφία του), ωστόσο, υποστηρίζει πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας συμβιβάστηκε με αυτή τη ρύθμιση μόνο υπό την πίεση του Σοβιετικού προστάτη της. Ως εκ τούτου, η PiS τη θεωρεί παράνομη και ως εκ τούτου ζήτησε από τη Γερμανία να καταβάλει τις αιτούμενες αποζημιώσεις.

Του Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις σε αυτή τη διαμάχη. Πρώτον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ – που πολλοί υποπτεύονται ότι είναι γερμανική μαριονέτα – έχει πράγματι νόημα στο βαθμό που ισχυρίζεται πως η στιγμή του αιτήματος του Kaczynski είναι να συγκεντρώσει υποστήριξη για το PiS σε αντι-γερμανική βάση ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2023. Άλλωστε, δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον γκρίζο καρδινάλιο που δήλωσε δραματικά στην αρχή της χρονιάς ότι η Γερμανία χτίζει ένα «Τέταρτο Ράιχ». Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του προειδοποίησε πρόσφατα για τις ιμπεριαλιστικές τάσεις του δυτικού γείτονά τους, αν και η επ' αόριστον διακοπή του Nord Stream I την Παρασκευή μπορεί να περιπλέξει τα κερδοσκοπικά σχέδια του Βερολίνου.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι γερμανικές αποζημιώσεις στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και πιο πρόσφατα στην πρώην αυτοκρατορική της αποικία της Ναμίμπια δείχνουν ότι ο de facto ηγέτης της ΕΕ δεν είναι καταρχήν εναντίον αυτής της πολιτικής. Αυτή η παρατήρηση εγείρει το ερώτημα γιατί δεν είναι πρόθυμη να ανοίξει ξανά το ζήτημα με την Πολωνία. Η στάση του Βερολίνου είναι πως κληρονόμησε τη σχετική συμφωνία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας από το 1953, η οποία πρέπει επομένως να γίνει σεβαστή προς όφελος της διεθνούς νομικής συνοχής. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας δεν ήταν πραγματικά ανεξάρτητη όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, επομένως κάθε πλευρά έχει τα αντίστοιχα σημεία της που φτάνουν πίσω στην πρώιμη ιστορία του Παλαιού Ψυχρού Πολέμου.

Τρίτον, μπορεί να υποστηριχθεί πως η Γερμανία έδωσε ήδη στην Πολωνία γενναιόδωρες αποζημιώσεις με τη μορφή του εδάφους που απέκτησε η Βαρσοβία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αποζημίωση για αυτό που έλαβε η Σοβιετική Ένωση από την πρώην Δεύτερη Πολωνική Δημοκρατία. Αυτά τα εδάφη, τα οποία η Πολωνία θεωρεί ότι ήταν μέρος της πρώτης ιστορικής πολιτείας της πριν από μια χιλιετία, αλλά δεν τα είχε ελέγξει για τον περισσότερο χρόνο από τότε, συμβάλλουν σημαντικά στην πολωνική οικονομία. Παρόλα αυτά, η στάση της Βαρσοβίας είναι πως άξιζε ήδη να διεκδικήσει εκ νέου αυτό το έδαφος ούτως ή άλλως, επομένως δεν πρέπει να θεωρείται ως μια μορφή αποζημιώσεων, η τελευταία εκ των οποίων θεωρεί ότι αναφέρεται στην πληρωμή για την οικονομική και φυσική ζημιά που προκλήθηκε από το 1939-1945.Το τέταρτο σημείο είναι ότι η επανάληψη του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων στην Πολωνία ενέχει τον κίνδυνο αναθεώρησης ενός από τα ενδεχόμενα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Βαρσοβία να εκμεταλλευτεί το προηγούμενο που θα είχε δημιουργήσει μέχρι τότε με τον δυτικό γείτονά της για να αντιγράψει το ίδιο και εναντίον των δύο μετασοβιετικών της γειτόνων, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Παρόλο που η Πολωνία έχει διμερείς συμφωνίες και με τις δύο για την αναγνώριση των κοινών συνόρων τους, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να επιδιώξει να τις αναθεωρήσει προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα με το Μινσκ (και έτσι να προκαλέσει άλλη μια περιφερειακή κρίση ασφάλειας με τη Μόσχα) ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της de facto συνομοσπονδία που συμφώνησε με το Κίεβο στα τέλη Μαΐου.

Και τέλος, οι απαιτήσεις αποζημίωσης της Πολωνίας έχουν σκοπό να προσελκύσουν τεράστια προσοχή παρά τις εξαιρετικά ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας τους, επιβεβαιώνοντας έτσι τα διαπιστευτήρια αυτής της χώρας ως ο μόνος πραγματικός αμφισβητίας της Γερμανίας οπουδήποτε στην ΕΕ. Το PiS σχεδιάζει να περιστρέψει αυτά τα οπτικά με σκοπό να επηρεάσει θετικά τις αντιλήψεις που σχετίζονται με τον αυξανόμενο ρόλο του στις ηπειρωτικές υποθέσεις μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) που αποτελούν την προβλεπόμενη «σφαίρα επιρροής» της μέσω της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (3SI). Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι να συσπειρωθούν όλοι πίσω από τις προσπάθειες της Βαρσοβίας να μεταρρυθμίσει την ΕΕ, ώστε να επιστρέψει στο σεβασμό της κρατικής κυριαρχίας περισσότερο από ό,τι συμβαίνει επί του παρόντος υπό την ηγεσία του Βερολίνου.

Κατά την ανασκόπηση της γεωπολιτικής των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Πολωνία, γίνεται φανερό ότι αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα δεν αφορά απλώς την ιστορική δικαιοσύνη όπως το PiS παρουσιάζει παραπλανητικά τα πάντα ως και στην πραγματικότητα υποκινείται από τις διπλές επιθυμίες να αναθεωρηθεί ένα από τα αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (ή ίσως ακόμη και κάποια σε σχέση με τα ανατολικά της σύνορα) παράλληλα με την αναθεώρηση του σημερινού status quo της ΕΕ. Από αυτή την άποψη, η Πολωνία σχεδιάζει να ταράξει την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων επειδή η ηγεσία της πιστεύει πως η προκύπτουσα αταξία θα δημιουργήσει γόνιμες ευκαιρίες για τη διευκόλυνση του μεγάλου στρατηγικού της στόχου να γίνει Μεγάλη Δύναμη, αν και η επιτυχία του ριψοκίνδυνου σχεδίου της απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail