Γιατί η Ινδία αγοράζει ξαφνικά λιγότερο ρωσικό αργό

Η Ινδία, η οποία αγοράζει μεγάλους όγκους ρωσικού αργού από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να εκμεταλλευτεί το φθηνό πετρέλαιο, πρόκειται να επιβραδύνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου αυτόν τον μήνα και να κοιτάξει για περισσότερη προσφορά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς οι ναύλοι σε μεγαλύτερα ταξίδια έχουν αυξηθεί.

Του Τσαρλς Κένεντι για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ινδία ήταν ένας μικρός οριακός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου. Αφού οι δυτικοί αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν το αργό από τη Ρωσία, η Ινδία έγινε κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μαζί με την Κίνα.

Τα ινδικά διυλιστήρια δεν έχουν εκφράσει δισταγμό να ασχοληθούν με τη Ρωσία - το κύριο κίνητρό τους για να αγοράσουν ήταν το πολύ φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο από τα διεθνή σημεία αναφοράς και παρόμοιες ποιότητες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ωστόσο, με μια πρόσφατη αύξηση των ναύλων, το ρωσικό πετρέλαιο δε φαίνεται τόσο φθηνό. Επιπλέον, ο χρόνος ταξιδιού από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, όπου το ESPO φορτώνεται για εξαγωγές, είναι ένας μήνας στην Ινδία, σε σύγκριση με μια εβδομάδα που απαιτείται για ένα φορτίο της Μέσης Ανατολής να φτάσει στην Ινδία.

Τον Σεπτέμβριο, τα ινδικά διυλιστήρια δεν αναμένεται να αγοράσουν αργό πετρέλαιο ESPO από τη Ρωσία λόγω των υψηλότερων ναυτιλιακών τιμών, δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters την Πέμπτη.

"Σε βάση καθαρής επιστροφής μετά από συνυπολογισμό του ναύλου, το κόστος εκφόρτωσης του ESPO αποδεικνύεται ότι είναι 5-7 $ το βαρέλι πιο ακριβό σε σύγκριση με παρόμοιες ποιότητες από άλλες χώρες, όπως το Murban των ΗΑΕ", δήλωσε μια πηγή της ινδικής βιομηχανίας με γνώση των συμφωνιών στο Reuters.

Τα διυλιστήρια στην Ινδία προτιμούν να αγοράζουν αργό από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντί για τη ρωσική ESPO, πρόσθεσε η πηγή.

Αυτή η αλλαγή στις αγορές από την Ινδία έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας στις αρχές του έτους.

Ως αποτέλεσμα της μη φόρτωσης ESPO για την Ινδία αυτόν τον μήνα, περισσότεροι όγκοι αυτού του βαθμού θα πήγαιναν πιθανότατα στην Κίνα, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου της Άπω Ανατολής της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail