Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για έναν πολύ κρύο χειμώνα

danfador / pixabay
Καθώς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα ​​λόγω των επιπέδων ρεκόρ του πληθωρισμού, και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, μια σοβαρή κρίση κόστους ζωής πρόκειται να βγει εκτός ελέγχου. Το εκτοξευόμενο ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τις καλπάζουσες τιμές για τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι βέβαιο πως θα διαγράψουν ό,τι έχει απομείνει από τη «μεσαία τάξη».

του Κλαούντιο Γκρας - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα νοικοκυριά που κάποτε ήταν άνετα, και μάλιστα είχαν κάποιες οικονομίες στην άκρη, έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές πιέσεις ήδη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, δυστυχώς, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Σε αυτό που έχει ονομαστεί κρίση «τροφή ή ζέστη», μπορούμε να περιμένουμε να δούμε την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει κρίσιμες και εκτεταμένες επιπτώσεις πέρα ​​από τις οικονομικές.

Για όσους έχουν αδιάκοπες αναμνήσεις και εύρος προσοχής που αρμόζει σε έναν ενήλικα, δε θα είναι δύσκολο να θυμηθούν τις διαβεβαιώσεις πολιτικών και αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας στα τέλη του περασμένου έτους, ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» και πως όποιος έλεγε το αντίθετο ήταν πολιτικά παρακινημένος συναγερμός. Όπως είναι ολοφάνερο σήμερα, και είναι εδώ και μήνες, όλες αυτές οι δηλώσεις ήταν εντελώς λανθασμένες. Ένα «λάθος» που έγινε είτε από καθαρή άγνοια και επαγγελματική ανικανότητα, είτε από κακόβουλη πρόθεση και επαγγελματική ψευτιά.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Το κοινό παραπλανήθηκε και πίστεψε όλα τα αυτοσυγχαρητήρια μηνύματα σχετικά με το πώς οι ενέργειες των κεντρικών σχεδιαστών κάθε είδους «νίκησαν τον Covid», «απέφυγαν την ύφεση» και μας έβαζαν όλους «πίσω σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας». Έτσι, εμπιστεύονταν τους κυβερνήτες τους και πολύ λίγοι περίμεναν αυτό που ήταν προ των πυλών. Ακόμη λιγότεροι ήταν επιτυχώς προετοιμασμένοι για αυτό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι ενέργειες ήταν που τους έφεραν στη δυσβάσταχτη οικονομική θέση που βρίσκονται τώρα.

Και έτσι, από την στιγμή που οι τιμές καταναλωτή άρχισαν να αυξάνονται σοβαρά και με συνέπεια, τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν ζημία ως προς το πώς να ανταποκριθούν και ποιον να κατηγορήσουν. Οι περισσότερες κυβερνήσεις αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Κατεύθυναν την οργή του κοινού αλλού, δείχνοντας με το δάχτυλο στη Ρωσία και κατηγορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και την εκτίναξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Και όσον αφορά τις «πρακτικές» λύσεις του προβλήματος, με την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου να έχει εκραγεί πάνω από 550 τοις εκατό τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι κεντρικοί σχεδιαστές κατέληξαν σε μια σειρά από παράλογες πολιτικές, που κυμαίνονται από το παράλογο έως το κωμικό. Από την επιβολή ορίων θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και τις πισίνες, μέχρι την ενθάρρυνση των ανδρών εργαζομένων να έρχονται στη δουλειά τους χωρίς γραβάτα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πιο αντιπαραγωγική από όλες τις προσεγγίσεις, φυσικά, ήταν αυτή που υιοθέτησαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη: η παροχή μετρητών στους πολίτες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί προσπαθούν να διατηρήσουν τα ποσοστά ευνοϊκότητάς τους επιδεινώνοντας ένα πρόβλημα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη.

Ωστόσο, το πρόβλημα παρέμεινε πεισματικά και τελικά χειροτέρεψε. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ στο 9,1%, χωρίς σημάδια υποχώρησης και οι προβλέψεις αυξάνονται ολοένα και πιο σίγουρες ότι θα ξεπεράσει το 10% τους επόμενους μήνες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τρομερή, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί πως θα μπορούσε να ξεπεράσει το 22% τον Ιανουάριο. Και το πιο ανησυχητικό μέρος όλων είναι ότι αυτά τα άλματα τιμών ρεκόρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπολογίζονται χρησιμοποιώντας εξαιρετικά προκατειλημμένους και ανακριβείς τύπους, πολύ λοξούς ώστε να υποτιμούν τον πραγματικό πληθωρισμό, τον οικονομικό πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Η πραγματικότητα στο έδαφος είναι πολύ χειρότερη.

Στη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλό σαράντα ετών του 8,8% τον Αύγουστο, σχεδόν τρία εκατομμύρια παιδιά ζουν τώρα στη φτώχεια, αριθμός που εκτινάχθηκε στα ύψη από την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά Arche. Όπως τόνισε ο ιδρυτής του, Bernd Siggelkow, στην οικονομική δύναμη της Ευρώπης, «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε εμάς, ζητώντας υποστήριξη. Φαίνεται ότι κανείς δε θα κάνει τίποτα μέχρι να πεθάνει ένα παιδί από την πείνα στη Γερμανία».

Στην Ιταλία, όλο και περισσότερα μπαρ και εστιατόρια εκθέτουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε δημόσια προβολή, για να δείξουν στους πελάτες το άγχος που υπέστησαν και τις επιλογές που αντιμετωπίζουν μεταξύ της αύξησης των τιμών τους ή της διακοπής της επιχείρησης. Στην Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε υψηλό είκοσι εννέα ετών, το ενοίκιο έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα που ήδη απειλούν πολλές οικογένειες με άστεγους. Έχοντας δει μια έξαρση μακροπρόθεσμων τουριστών με πολλά χρήματα από τον κορωνοϊό να ξοδέψουν για μεγαλύτερες διακοπές, τα διαμερίσματα στην Αθήνα έχουν γίνει απρόσιτα για τους ντόπιους. Οι κρατικές επιδοτήσεις προς τους Έλληνες χαμηλού εισοδήματος έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, πυροδοτώντας πολέμους προσφορών που τροφοδοτούν τις αυξήσεις των ενοικίων.

Όσο για το τι ακολουθεί, μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί πόσο τρομερές μπορεί να γίνουν αυτές οι πιέσεις μόλις μπει ο χειμώνας. Η ενεργειακή κρίση πρόκειται να κλιμακωθεί μαζικά, όχι μόνο λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης, αλλά και λόγω περαιτέρω διαταραχών της προσφοράς. Αν και δε δημιούργησε το πρόβλημα, η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας σίγουρα το υπερέβαλε, και τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ αξιοζήλευτη θέση.

Οι σοβαρές ανησυχίες αυξάνονται πως η ρωσική Gazprom, η οποία κλείνει τακτικά τον αγωγό Nord Stream 1 για λόγους συντήρησης, μπορεί απλώς να μην τον ανοίξει ξανά μια μέρα. Το αν πρόκειται για μια αξιόπιστη απειλή ή όχι είναι πραγματικά εκτός θέματος, καθώς ο φόβος από μόνος του έχει αποδειχθεί υπεραρκετός για να προκαλέσει τον όλεθρο στις αγορές και να στείλει την αστάθεια σε υψηλά ρεκόρ.

Επίσης, οι προσπάθειες επανεκκίνησης πυρηνικών σταθμών που δαιμονοποιούνται εδώ και καιρό ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς. Μετά από χρόνια περικοπής κεφαλαίων και απόπειρας πρόωρης μετάβασης στην «πράσινη ενέργεια», η οποία δεν μπορούσε να αρχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού, οι πολιτικοί αναγνωρίζουν σιγά-σιγά ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν διακόπτες «on/off» που μπορεί κανείς απλά να πατήσει όταν συνειδητοποιήσει πως έκαναν λάθος.

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προειδοποιηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους το χειμώνα λόγω των αναμενόμενων ελλείψεων και τα νοικοκυριά ήδη κάνουν καθημερινές θυσίες σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση τους επόμενους μήνες. Αυτές οι πιέσεις φαίνεται ότι ετοιμάζονται να μεταφραστούν σε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Όπως μπορούμε να δούμε ήδη από την κούρσα ηγεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το κύριο θέμα του δημόσιου ενδιαφέροντος είναι η κρίση κόστους ζωής.

Για τον ορθολογικό μακροπρόθεσμο επενδυτή και αποταμιευτή, όλες αυτές οι εξελίξεις πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αιφνιδιάστηκε όταν βλέπουμε μια απότομη επιδείνωση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Για τους φυσικούς κατόχους πολύτιμων μετάλλων, αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή. Η οικοδόμηση της θέσης κάποιου και η χρήση των σημερινών επιπέδων τιμών σε χρυσό και ασήμι ως μια σπάνια ευκαιρία αγοράς είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί αμέτρητα επωφελής καθώς συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε αυτή τη σπείρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail