Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής για την Ευρώπη

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν σημαντικές διαρροές αερίου στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream–2 και στις δύο γραμμές του Nord Stream–1.
 
southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ζημιά σε τρεις αγωγούς ταυτόχρονα υποτίθεται ότι είναι αποτέλεσμα επίθεσης δολιοφθοράς. Στις 28 Σεπτεμβρίου, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι ζημιές προκλήθηκαν από εκρήξεις.

Υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο αγωγός ανατινάχθηκε από τις ειδικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών για να σταματήσουν οριστικά οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ένα απόσπασμα πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αμερικανικό αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Kearsarge ανέφερε την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στην περιοχή της υποτιθέμενης δολιοφθοράς στη Βαλτική Θάλασσα και κατευθύνθηκε προς τη Βόρεια Θάλασσα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου παρατηρείται στην περιοχή ύποπτη δραστηριότητα από ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες, οι αναγνωριστικές δραστηριότητες των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί σημαντικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Συγκεκριμένα, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Boeing E-3 Sentry βρισκόταν σε συνεχή περιπολία πάνω από τις χώρες της Βαλτικής και ένα US Joint STARS εντοπίστηκε πάνω από τη Γερμανία και την Πολωνία.

Οι βαλβίδες των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου κλείνουν μία προς μία, επιδεινώνοντας την κρίση στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι ούτε ο Nord Stream ούτε ο Nord Stream-2 προμήθευαν αέριο στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου Νοεμβρίου έχουν ήδη εκτιναχθεί κατά 9%.

Νωρίτερα, η Πολωνία επέβαλε κυρώσεις και έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal-Ευρώπη. Δικαιολογώντας την απόφαση για πολιτικούς λόγους, η Βαρσοβία προσπάθησε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Η Πολωνία αγόρασε ρωσικό αέριο από τη Γερμανία σε ελαφρώς φθηνότερη τιμή.

Η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας απειλείται επίσης.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Gazprom απείλησε την ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz με κυρώσεις ως απάντηση στις προσπάθειες υποβολής νομικών αξιώσεων κατά της Gazprom. Η επιβολή κυρώσεων μπορεί να σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς Northern Stream, πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία μια συμβολική τελετή έναρξης του αγωγού αερίου Baltic Pipe. Ο αγωγός συνδέει πεδία στη νορβηγική ΑΟΖ στη Βόρεια Θάλασσα με την Πολωνία μέσω της Δανίας. Η βαλβίδα στράφηκε από τις πολωνικές και δανικές αρχές, με ηχηρούς ισχυρισμούς ότι η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στη βιομηχανία φυσικού αερίου πλησιάζει στο τέλος της.

Από το 2023, η ικανότητα διακίνησης του αγωγού Βαλτικής θα πρέπει να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Για σύγκριση, η πραγματική χωρητικότητα μόνο του Nord Stream-1 ήταν περισσότερο από 58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream μπορεί να είναι η πρώτη άμεση χρήση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της ρωσικής υποδομής. Ο προφανής σκοπός του σαμποτάζ είναι η διεθνοποίηση της στρατιωτικής σύγκρουσης. Ο κύριος δικαιούχος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου δεσμεύει την ΕΕ με τις αμερικανικές προμήθειες LNG. Η Ευρώπη παραμένει το κύριο θύμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail