Η Γερμανία έτοιμη να βγάλει την πρίζα της: Εταιρείες κλείνουν ως απάντηση στα ρεκόρ των τιμών ενέργειας

jplenio / pixabay
Δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά χυτήρια που κλείνουν λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας: ολόκληρη η γερμανική οικονομία πρόκειται να βγάλει την πρίζα της.

zerohedge.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ μια χούφτα μακροτουρίστες χαίρονται που οι τιμές ρεκόρ του ευρωπαϊκού έτους για την ηλεκτρική ενέργεια υποχώρησαν κατά 50% σε επίπεδα που δεν είχαν δει από την... περασμένη εβδομάδα.

... η πραγματικότητα είναι ότι απουσιάζει μια πλήρης ομαλοποίηση στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας - οι οποίες " δεν λειτουργούν πλέον "...

... Η Ευρώπη αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή και ύφεση σε μια κλίμακα που θα κάνει το 2008 να μοιάζει με μια βόλτα στο πάρκο.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι Γερμανοί κατασκευαστές σταματούν την παραγωγή τους ως απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, μια τάση που η κυβέρνηση περιέγραψε ως «ανησυχητική». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε πως η βιομηχανία εργάστηκε σκληρά για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, εν μέρει με την στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, κάνοντας τις διαδικασίες της πιο αποτελεσματικές και μειώνοντας την παραγωγή. Ωστόσο, διευκρίνισε διασκεδαστικά, ότι ορισμένες εταιρείες είχαν επίσης «διακόψει την παραγωγή εντελώς» - μια εξέλιξη που είπε πως ήταν «ανησυχητική».

«Δεν είναι καλά νέα», είπε, «γιατί μπορεί να σημαίνει πως οι εν λόγω βιομηχανίες δεν αναδιαρθρώνονται απλώς αλλά βιώνουν μια ρήξη — μια διαρθρωτική ρήξη, μια ρήξη που συμβαίνει υπό τεράστια πίεση».

Ο Χάμπεκ είπε ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν όλους, από μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες έως μικρές εμπορικές εταιρείες και τις μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το «Mittelstand». «Όπου η ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου, οι εταιρείες βιώνουν απόλυτο άγχος», είπε. Και δεδομένου ότι η ενέργεια είναι ένα κρίσιμο μέρος κάθε επιχειρηματικού μοντέλου, μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί το χάος, το φόβο και την απέχθεια να σφυροκοπούν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αυτή την στιγμή.

Επιβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ είχε δίκιο από τότε, ο Γερμανός υπουργός είπε πως το επιχειρηματικό μοντέλο μεγάλων τμημάτων της γερμανικής κατασκευής βασίστηκε στην αφθονία φυσικού αερίου από τη Ρωσία που ήταν φθηνότερο από το φυσικό αέριο από άλλες περιοχές. Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα «δε θα επανέλθει σύντομα, αν επανέλθει ποτέ», είπε ο Χάμπεκ.

Είτε το γνώριζε είτε όχι, ο Habeck απηχούσε ουσιαστικά αυτό που είπε ο Zoltan Pozsar το Σαββατοκύριακο, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια στιγμή Minsky που πυροδοτείται από υπερβολική οικονομική μόχλευση "και στο πλαίσιο των αλυσίδων εφοδιασμού, μόχλευση σημαίνει υπερβολική λειτουργική μόχλευση: στη Γερμανία, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια προστιθέμενης αξίας εξαρτώνται από 20 δισεκατομμύρια δολάρια φυσικού αερίου από τη Ρωσία… …αυτή είναι 100πλάσια μόχλευση – πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Lehman».

Ο Γερμανός μίλησε την στιγμή που η Ρωσία κλιμάκωσε τη «συμπίεση» της Ευρώπης, έχοντας σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες προγραμματισμένης συντήρησης. Η διακοπή έρχεται με τις ευρωπαϊκές χώρες που ήδη εργάζονται κάτω από απότομες αυξήσεις τιμών ως αποτέλεσμα της μείωσης των ρωσικών προμηθειών. Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που η ρωσική εξαγωγέας Gazprom περιόρισε για πρώτη φορά τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 πριν από τρεις μήνες.

Τα σχόλια του Habeck απηχούν τις προειδοποιήσεις του Μαΐου από τον Siegfried Russwurm, επικεφαλής του κύριου γερμανικού επιχειρηματικού λόμπι, του BDI. Είπε νωρίτερα αυτό το μήνα πως πολλές εταιρείες έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή επειδή «τα έξοδα και τα έσοδα δεν ταιριάζουν πλέον». Είπε ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν εργάζονται μόνο με υψηλότερες τιμές ενέργειας, αλλά και υπό τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας.

Εν ολίγοις: οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα.

Η απαισιοδοξία αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, η οποία έδειξε ότι η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε πέσει για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης, βασισμένος σε μηνιαία έρευνα 9.000 εταιρειών, υποχώρησε στο χαμηλότερο των δύο ετών στο 88,5, από 88,7 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Χάμπεκ μιλούσε μετά από μια μέρα εκτός υπουργικού συμβουλίου στον κυβερνητικό ξενώνα Schloss Meseberg, έξω από το Βερολίνο. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν ένα «μαζικό» πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους σκληρά πιεσμένους καταναλωτές που πλήττονται από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ο Λίντνερ είπε πως τα μέτρα θα είναι «μονοψήφια δισεκατομμύρια» για φέτος και «διψήφια δισεκατομμύρια» για το 2023. Τα δύο προηγούμενα πακέτα μέτρων ανακούφισης που εισήχθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν συνολικά αξία 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι... αφενός η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για να συντρίψει τη ζήτηση και να ακρωτηριάσει τον πληθωρισμό, ενώ από την άλλη, η Γερμανία ετοιμάζεται να ενισχύσει την τόνωση με ένα «μαζικό» πακέτο μέτρων ανακούφισης για να αντισταθμίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού που οι προηγούμενες πολιτικές της ΕΚΤ ενεργοποίησαν. Τι μπορεί να πάει στραβά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail