Το 80% των γερμανικών μεσαίων επιχειρήσεων έχουν παραμείνει στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις

spaceynachos / pixabay
Freepen.gr - Ενώ μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές όπως η SAP έπρεπε να υποκύψουν στην πίεση της κοινής γνώμης και εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά, οι μεσαίες εταιρείες που δε βρίσκονται στο προσκήνιο συνεχίζουν ήσυχα τις δραστηριότητές τους προσπαθώντας να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Στην πραγματικότητα, το 80 τοις εκατό των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν παραμείνει στη χώρα, υπογραμμίζοντας πόσοι ιδιοκτήτες γερμανικών εταιρειών βάζουν πρώτα τα πρακτικά οικονομικά συμφέροντα όταν πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής επιχειρηματικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Wirtschaftswoche.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ένας διευθυντής γερμανικής εταιρείας περιγράφει πώς η εταιρεία του και άλλες εργάζονται για την αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Ο διευθυντής της εταιρείας ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη επαφής μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων. Επιπλέον, δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Ο διευθυντής είπε ότι η εταιρεία του έχει γραφεία και στις δύο χώρες και από το 2014 εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους ενωμένη. Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες, από την άλλη πλευρά, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Εκείνοι που ήταν απρόθυμοι να το κάνουν, όπως ορισμένοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, δέχθηκαν σοβαρή δημόσια και πολιτική πίεση. Οι μεσαίες εταιρείες, ωστόσο, παρέμειναν κάτω από τα ραντάρ και απέφυγαν το δημόσιο έλεγχο.



Πάνω από τα δύο τρίτα των μεσαίων γερμανικών εταιρειών, περίπου το 80%, αψηφούν τις κυρώσεις, βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους για να αντικαταστήσουν τα εξαρτήματα και τις πρώτες ύλες που λείπουν και εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι δραστηριότητές τους θα επιβιώσουν από τον πόλεμο.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο διευθυντής της εταιρείας αισθάνεται υπεύθυνος για τους Ρώσους υπαλλήλους του, λέγοντας πως η διαβίωση περίπου 400 οικογενειών εξαρτάται από το αν θα παραμείνουν στην επιχείρηση.

Μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει και εργάζονται για να περιμένουν το τέλος του πολέμου και την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων.

Οι δηλώσεις του Γερμανού επιχειρηματία απηχούν τα στοιχεία της Macro Advisory, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αυτό, λιγότερο από το 5 τοις εκατό των μικρομεσαίων γερμανικών εταιρειών αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά ως αποτέλεσμα του πολέμου και μόνο το 4 τοις εκατό των μελών του Ρωσο-Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά πλήρως. Ο οργανισμός διεξήγαγε μια έρευνα μεταξύ των 1.050 εταιρειών-μελών του για να μάθει πώς βλέπουν το μέλλον της επιχείρησής τους στη Ρωσία. Οι υπόλοιποι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην αγορά χωρίς αλλαγές, είτε εγκαταλείποντας εν μέρει νέα έργα είτε αλλάζοντας τη δομή τους, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail