Καθώς η παλίρροια γυρίζει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν τον Zelensky από το λεωφορείο;

Με τις άμυνες του Κιέβου να ξετυλίγονται, η αφήγηση γύρω από τον ηγέτη της χώρας άλλαξε ξαφνικά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης

Του Glenn Diesen, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας και συντάκτη στο περιοδικό Russia in Global Affairs - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ένδειξη υποστήριξης, οι ΗΠΑ προστάτευσαν τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από οποιαδήποτε κριτική από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Καθώς είναι προφανές πως ο πόλεμος έχει χαθεί, κάποιος θα πρέπει να δεχτεί την πτώση και φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να πετάξει τον ηγέτη στο Κίεβο στους λύκους.

Η αρχή του τέλους

Ο πόλεμος αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας ήταν επωφελής για την Ουάσιγκτον, εφόσον υπήρχε ένα αδιέξοδο που εξάντλησε τους στρατιωτικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους της Μόσχας, απειλώντας ακόμη και να υποβιβάσει τη Ρωσία από τη βαθμίδα μιας μεγάλης δύναμης. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Dan Crenshaw δικαιολόγησε την υποστήριξή του στη διαδικασία υποστηρίζοντας πως «η επένδυση στην καταστροφή του στρατού του αντιπάλου μας χωρίς να χαθεί ούτε ένας αμερικανός στρατιώτης μου φαίνεται καλή ιδέα».

Μετά από περισσότερους από πέντε μήνες καταστροφής του ουκρανικού στρατού, ολόκληρη η πρώτη γραμμή ραγίζει. Τρυπώντας τις βαριά οχυρωμένες άμυνες σε Maryinka, Peski, Avdeevka, φαίνεται ότι η Μόσχα έχει σφραγίσει τη μοίρα του Donbass. Καθώς οι μάχες μετακινούνται από πυκνοκατοικημένες βιομηχανικές περιοχές σε ένα πιο ανοιχτό τοπίο, οι εδαφικές πρόοδοι της Ρωσίας πιθανότατα θα ενταθούν. Επιπλέον, οι κυρώσεις απέτυχαν τρομερά στη Δύση, προκαλώντας πολιτική κρίση.

Εν τω μεταξύ, μια νέα κρίση ασφαλείας έχει εμφανιστεί στην Ανατολική Ασία που αξίζει περισσότερο την εστίαση και τους πόρους των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχτισαν μια αφήγηση νίκης όταν έπεισαν τον Ζελένσκι να εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία το Μάρτιο, αλλά τώρα η Ουάσιγκτον πρέπει να προσαρμόσει την αφήγηση για την εκκρεμή απώλεια του Κιέβου.

Στήνοντας το σκηνικό για το τέλος του Ζελένσκι;

Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι ΗΠΑ υποστήριζαν με επιτυχία τη διεθνή εικόνα του Zelensky ως κάποιου είδους μετενσάρκωση του Winston Churchill. Η Ουάσιγκτον κυριάρχησε στον πόλεμο πληροφοριών, στον οποίο η πολυπλοκότητα του αγώνα δια αντιπροσώπου απλοποιήθηκε με διχοτομικές εικόνες των δύο ηγετών. Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν παρουσιάστηκαν με επιτυχία ως ένας ενάρετος δημοκράτης εναντίον ενός μοχθηρού δικτάτορα, ένας νικητής Δαβίδ εναντίον ενός αποτυχημένου Γολιάθ. Η παρουσίαση των συγκρούσεων ως πάλης μεταξύ του καλού και του κακού είναι μια ιδανική στρατηγική για να κινητοποιηθεί η δημόσια υποστήριξη και να απεικονιστεί η έλλειψη συμβιβασμού ως ηθική θέση.

Ωστόσο, όταν ένας πόλεμος χάνεται και ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος, η αφήγηση πρέπει να αλλάξει. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να υπερασπιστεί την αδύναμη πολιτική του θέση στο εσωτερικό και οι σύμμαχοι πρέπει να καθησυχαστούν για την αμερικανική αποφασιστικότητα, επομένως πρέπει να υπάρξει ένας φθινόπωρο που θα αναλάβει την ευθύνη για την εκκρεμή καταστροφή. Ενώ η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στέλνει περισσότερα όπλα για να αιμορραγήσει τη Ρωσία, φαίνεται να προετοιμάζεται ταυτόχρονα για την ήττα, μη θωρακίζοντας πλέον τον Ζελένσκι από την κριτική.

Ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, μέχρι στιγμής, για τον Ζελένσκι στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προηγουμένως είχαν αποκρύψει κάθε κριτική. Ο αρθρογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν, στενά συνδεδεμένος με τον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως «υπάρχει βαθιά δυσπιστία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky» – πολύ περισσότερα από όσα έχουν αναφερθεί. Ο Φρίντμαν εξέθεσε επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση της Ουκρανίας, ένα θέμα που έχει καταγγελθεί ως ρωσική προπαγάνδα από τον Φεβρουάριο. Αυτά είναι τα ίδια μέσα που μέχρι πρόσφατα επαναλάμβαναν κάθε γραμμή του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού της μαζικής παράδοσης στη Μαριούπολη ως «εκκένωσης». ΟΧΙ πια.


Φαινομενικά δεν είναι πλέον ταμπού να αναφέρουμε τις εσωτερικές διαιρέσεις στην Ουκρανία ως πηγή αποτυχίας. Οι New York Times αναφέρουν την απερίσκεπτη εκκαθάριση του Zelensky από τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ η Washington Post κατηγορεί τον Zelensky ότι παραγκωνίζει τους δημάρχους και συγκεντρώνει τον έλεγχο όλης της βοήθειας για την ανάκαμψη «για να αποδυναμώσει τυχόν μελλοντικούς πολιτικούς αντιπάλους».

Το Sky News, ένα πολύ αντι-ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετέδωσε επίσης ένα απόσπασμα με τίτλο « Ο Ζελένσκι δεν παρουσιάζεται μόνο όπως είναι από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης». Ένας παρουσιαστής κατηγόρησε τον Ζελένσκι για διάλυση της ουκρανικής δημοκρατίας με την κατάληψη του ελέγχου των εθνικών μέσων ενημέρωσης, την απαγόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Όλα αληθινά, αλλά παλαιότερα ήταν ταμπού.

Στη συνέχεια, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε στη συνέχεια ότι η Ουκρανία παραβιάζει τους κανόνες του πολέμου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εγκαθιστώντας στρατιωτικές θέσεις σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές, σχολεία και νοσοκομεία. Αργότερα υποχώρησε εν μέρει μετά από μια επίθεση στο Twitter από στελέχη των μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κιέβου, αλλά στάθηκε στα γενικά ευρήματά του.

Η National Review εικάζει ότι ο Λευκός Οίκος αποστασιοποιείται αθόρυβα από τον Ζελένσκι για να προετοιμάσει μια αφήγηση για να εξηγήσει τη μετάβαση από μια αδιάλλακτη θέση στην αποδοχή παραχωρήσεων. Προβλέπει λοιπόν πως η αφήγηση του Μπάιντεν θα είναι «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν, αλλά τελικά ήταν πολύ ανίκανοι, πολύ διεφθαρμένοι και πολύ κατακλυσμένοι από εσωτερικές διαμάχες. Ένας τέτοιος αποδιοπομπαίος τράγος θα ακολουθούσε τα προηγούμενα που δημιουργήθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του προτεκτοράτου κατηγορήθηκαν για την αποτυχία.

Η φύση των πολέμων μεσολάβησης: Χρήση Zelensky και Ουκρανίας

Αξίζει να θυμηθούμε ότι, στα τέλη του 2013, μια προηγούμενη κυβέρνηση στο Κίεβο παρακάλεσε τις Βρυξέλλες να αντικαταστήσουν μια συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας με μια τριμερή συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς ο τότε πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς αναγνώρισε ότι η ανάγκη το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα χώριζε τη χώρα.

Μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Σύνδεσης της ΕΕ, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο για να εγκαταστήσουν μια πιο συμμορφωτική κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε αργότερα την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον εκείνων στην ανατολική Ουκρανία που αντιτάχθηκαν στις νέες αρχές στο Κίεβο. Και αφού οι νέες ουκρανικές αρχές έχασαν αυτή τη μάχη, οι Αμερικανοί εργάστηκαν για να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Η ιστορία του Zelensky είναι επίσης μια μελέτη περίπτωσης στην τραγωδία των συγκρούσεων πληρεξουσίου. Ως πολίτης, ο Ζελένσκι εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση διαφωνώντας με πάθος κατά των δρακόντειων νόμων που στοχεύουν τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό καθώς θα κατακερμάτιζαν την Ουκρανία. Η προεδρική του εκστρατεία ήταν παρομοίως μια πλατφόρμα ειρήνης, υποσχόμενη να μιλήσει με τους ηγέτες στο Ντονμπάς και να επιδιώξει ειρήνη με τη Ρωσία. Ο ουκρανικός λαός του έδωσε μια τεράστια εντολή για αυτό, επιβραβεύοντάς τον με το 73% των ψήφων σε μια συντριπτική νίκη. Ωστόσο, μετά από πιέσεις από την Ουάσιγκτον και απειλές από τους εθνικιστές που οι ΗΠΑ εξόπλισαν και ενίσχυσαν, ο Ζελένσκι αντέστρεψε ολόκληρη τη θέση του.

Ο πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα τραγικό λάθος που έφερε τεράστια δεινά. Αφού οδήγησαν την Ουκρανία σε μια καταστροφική σύγκρουση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ απαιτούν τώρα από τον Ζελένσκι να αναλάβει την ευθύνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail