"Εκατομμύρια θα παγώσουν αυτόν το χειμώνα ή θα βουλιάξουν στα χρέη για να το αποφύγουν"

pasja1000 /pixabay
Ναι, σήμερα είναι επιτέλους ημέρα πληθωρισμού! Ημέρα πληθωρισμού όχι υψηλού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος – ήταν χθες στις ΗΠΑ, γι' αυτό και οι αγορές ξεπούλησαν. Όχι ημέρα πληθωρισμού των τιμών των κατοικιών – αυτό είναι κάθε μέρα. Εννοώ τον πραγματικό τίτλο και τον πυρήνα της ημέρας του ΔΤΚ των ΗΠΑ, όπου οι αυξήσεις στην τιμή σχεδόν των πάντων είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από προσωρινές μειώσεις στις τιμές της βενζίνης. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να ανοίγει την πόρτα για μια νέα προ-αμερικανική ενδιάμεση φάση «sic transitory gloria mundi» με χάδια στην πλάτη στις αγορές και την πολιτική.

Του Michael Every της Rabobank μέσω zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχουμε επίσης πληθωρισμό στην Κίνα, που θα δείξει ότι είναι σταθερά υπό έλεγχο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή αντλούν άνθρακα και έχουν υπερπροσφορά και υποζήτηση. Ωστόσο, σημειώστε επίσης ότι πρόκειται για μια οικονομία όπου το Bloomberg σημειώνει πως τα τεράστια ονομαστικά δεδομένα εμπορίου ΔΕΝ αντιστοιχίζονται με τις ροές χρήματος που σχετίζονται με το εμπόριο που καταγράφονται από το SAFE. Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τους οποίους διαφέρουν τα δύο, αλλά τώρα το απλό μήνυμα είναι: « Η Κίνα «αγόρασε» πολλά αγαθά από το εξωτερικό, αλλά δεν έφτασαν ποτέ». Θα μπορούσε να σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα ή θα μπορούσε να είναι φυγή κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, μην εμπιστεύεστε τους απλούς αριθμούς επικεφαλίδων στην οθόνη σας.

Πράγματι, η σημερινή θαυμάσια μαγική «στροφή» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οφείλεται στα βασικά αποτελέσματα. Η εκτύπωση επικεφαλίδας CPI 0,0% αυτόν τον Ιούλιο θα αντιστοιχεί σε μια πολύ υψηλότερη εκτύπωση από τον Ιούλιο του 2021. Το πρόβλημα είναι ότι το 0,0% είναι τότε η βάση για όποιον Ιούλιο του 2023 θα είναι - και θα είναι τυχερό να είναι άλλο 0,0%. ακόμα και τόσο μακριά, όταν κοιτάς πώς είναι στοιβαγμένο το κατάστρωμα από ορισμένες απόψεις.

Παράλληλα, παρά τους πιθανούς πανηγυρισμούς σήμερα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον πιθανό να εκτοξευθούν έως και 4.200 £ από τον Ιανουάριο, μια εκπληκτική αύξηση. Πράγματι, η κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γι' αυτό μέχρι να επιλεγεί νέος πρωθυπουργός, έχει ένα «εύλογο χειρότερο σενάριο» (που είναι «πολύ απίθανο να υλοποιηθεί») για απώλεια ενός έκτου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή επιβολή μπλακ άουτ που θα κλείσουν σιδηροδρομικά δίκτυα και δημόσια κτίρια. Αυτό που είναι πολύ πιθανό είναι ότι εκατομμύρια θα παγώσουν αυτόν τον χειμώνα. ή θα πέσουν σε χρέη για να αποφύγουν να το κάνουν; Και το αποτέλεσμα θα είναι αποπληθωριστική ζήτηση για οτιδήποτε άλλο, μαζί με αυξήσεις κόστους ώθησης των τιμών για όλα και όμως η κρατική βοήθεια θα σημαίνει απλώς πληθωρισμό για το δεύτερο και λιγότερο για το πρώτο.

(Σχετικά, χθες στο Twitter είδα πιο πικρή πολιτική σάτιρα που μιλούσε για τον τρόπο διαχείρισης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαινομενικά μέσα από τα μάτια ενός ανταποκριτή των μέσων ενημέρωσης από την Παπούα Νέα Γουινέα. Αρχίζει: « Στο νησί του Σαίξπηρ, όπου χτυπούν οι ενεργειακές εταιρείες κέρδη 400% και οι καταναλωτές ενέργειας περιορίζονται στο να χτυπούν τον Jeremy Vine. Στο σπίτι του κενού στίχου, κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χρησιμοποιήσει έναν μετρητή»)

Αλλά μην ανησυχείτε: ο συνολικός πληθωρισμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, άλλοι τίτλοι αφορούν την επιδρομή του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου Τραμπ. Φαίνεται ότι το πιθανό έγκλημα είναι η αφαίρεση απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο, μια σοβαρή, αν και σκοτεινή, κατηγορία. Ωστόσο, ο αποχαρακτηρισμός τέτοιων εγγράφων είναι προνόμιο του προέδρου, οπότε το ζήτημα μπορεί να μην είναι όπως φαίνεται.

Σαφώς, η επιδρομή έχει επιπτώσεις για το 2024, διότι εάν κριθεί ένοχος, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποκλειστεί από το να αναζητήσει ομοσπονδιακό αξίωμα. Ταυτόχρονα, η κάλυψη των (κοινωνικών) μέσων ενημέρωσης αποκαλύπτει και πάλι βαθιά πόλωση. Έχουμε το *πολύ* έγκυρο επιχείρημα ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου (ακόμη και ο Χάντερ Μπάιντεν και η Χίλαρι Κλίντον) από την άλλη, μουρμουρίζοντας πως «Αν μπορούν να κυνηγήσουν τον πρώην πρόεδρο, μπορούν να κυνηγήσουν οποιονδήποτε». Ακόμη και ουδέτεροι (και ορισμένοι κατά του Τραμπ) παρατηρητές λένε ότι αν δεν προκύψουν συγκεκριμένες κατηγορίες, το μόνο που θα κάνει η επιδρομή είναι να τσιμεντώσει τη βάση του Τραμπ.

Ο παραλληλισμός με τον πληθωρισμό είναι ότι αυτό που βλέπουμε αυτήν την στιγμή δεν είναι απαραίτητα αυτό που πρόκειται να δούμε μεσοπρόθεσμα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail