Η Πολωνία θέλει η Ουκρανία να παραδεχτεί τη γενοκτονία του Volhyn

danzig_hamburg / pixabay
Freepen.gr - Η μαζική δολοφονία Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανταποκρίνεται στον ορισμό της γενοκτονίας και η κυβέρνηση στο Κίεβο θα πρέπει να το αναγνωρίσει αργά ή γρήγορα, δήλωσε την Τρίτη ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας Jaroslaw Sellin.

«Πρέπει να το αναγνωρίσουν γιατί είναι γεγονός. Είναι απλώς γεγονός. Λήφθηκε και εφαρμόστηκε μια πολιτική απόφαση για την εθνοκάθαρση, την εξόντωση ολόκληρης της εθνικής μειονότητας που ζει εκεί για αιώνες», είπε ο Σελίν στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP) κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης.

«Αυτό είναι γενοκτονία, ταιριάζει με όλες τις παραμέτρους του ορισμού της γενοκτονίας, επομένως δεν υπάρχει συζήτηση εδώ. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός. Αργά ή γρήγορα, οι Ουκρανοί θα πρέπει να το αναγνωρίσουν» , πρόσθεσε.

Πολωνοί ιστορικοί λένε ότι μεταξύ 100.000-130.000 Πολωνοί σφαγιάστηκαν από τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA) του Στέπαν Μπαντέρα. Το 2016, το κοινοβούλιο της Βαρσοβίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 11η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας, αναφερόμενος στην ημερομηνία κατά την οποία ο UPA επιτέθηκε σε 150 πολωνικές πόλεις στη Βολυνία και την Ανατολική Γαλικία. Το κοινοβούλιο του Κιέβου απάντησε καταγγέλλοντας το ψήφισμα ως αντιπαραγωγικό.

Η Πολωνία συνέταξε μια πρόταση για μια κοινή ομάδα εργασίας και έστειλε τη λίστα των μελών της στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Κίεβο, είπε ο Σελίν στο PAP. Η ομάδα εργασίας θα ξεκινούσε την έρευνα για ομαδικούς τάφους, θα οργάνωνε εκταφές και κατάλληλες ταφές και θα έστηνε μνημεία για τη μνήμη των νεκρών.

«Περιμένουμε πρόταση από την ουκρανική πλευρά» , είπε.

Μέρος του προβλήματος, είπε ο Σελίν, ήταν η πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης να δοξάζει τον UPA ως Ουκρανούς εθνικιστές που πολέμησαν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση – ενώ αγνοούσε τα άλλα πράγματα που έκαναν, όπως η γενοκτονία των Πολωνών. Ως αποτέλεσμα, είπε, υπάρχει μια «πραγματική άγνοια» για τις σφαγές του Volhyn στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail