Το πραξικόπημα του EuroMaidan ήταν μια ιστορική καμπή

Ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη και μέχρι τώρα παγκοσμίως αναγνωρισμένη ουκρανική κυβέρνηση του πρώην προέδρου Γιανούκοβιτς, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση μπόρεσε να ξεκινήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «αντι-Ρωσίας» που πάντα είχε σκοπό να καταλήξει σε αυτή τη χώρα που φιλοξενούσε λαθραία στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που στρέφεται κατά της γείτονος.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ είχε δίκιο στην εκτίμηση ότι το υποστηριζόμενο από τη Δύση ξεφάντωμα αστικής τρομοκρατίας που κορυφώθηκε με το πραξικόπημα του «EuroMaidan» ήταν μια ιστορική καμπή όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια. Σύμφωνα με τα λόγια του, «Η πραγματική απειλή για την παγκόσμια τάξη και την κατάσταση στον κόσμο και… στην Ευρώπη προέρχεται από το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Ουκρανία το 2014, το οποίο ενορχηστρώθηκε προσεκτικά, μεταξύ άλλων, από χώρες του ΝΑΤΟ, παρά τις εγγυήσεις πως οι υπουργοί Εξωτερικών ορισμένων χωρών είχαν δώσει. Εξ ου και η απειλή και ο κίνδυνος για την παγκόσμια τάξη».

Τα σχόλιά του ακολούθησαν τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, ο οποίος περιέγραψε την παρούσα φάση της ουκρανικής σύγκρουσης ως την «πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο αρχηγός αυτής της αντιρωσικής συμμαχίας αναμενόμενα άφησε έξω το ευρύτερο πλαίσιο που προκάλεσε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εκεί, γι' αυτό και ο Πεσκόφ επιχείρησε να το διευκρινίσει. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προώθησε την ιστορική αλήθεια υπενθυμίζοντας σε όλους πως τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε εκείνο το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε το δίλημμα ασφαλείας που οδήγησε σε αυτό το τελευταίο στάδιο της σύγκρουσης.

Ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη και μέχρι τώρα παγκοσμίως αναγνωρισμένη ουκρανική κυβέρνηση του πρώην προέδρου Γιανούκοβιτς, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση μπόρεσε να ξεκινήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «αντι-Ρωσίας» που πάντα είχε σκοπό να καταλήξει σε αυτή τη χώρα που φιλοξενούσε λαθραία στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που στρέφεται κατά της γείτονος. Αυτό επρόκειτο να προχωρήσει παράλληλα με τη διάβρωση των δυνατοτήτων πυρηνικής δεύτερης επίθεσης της Ρωσίας μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης των λεγόμενων «αντιπυραυλικών συστημάτων» και των όπλων χτυπήματος κοντά στα σύνορα αυτής της ευρασιατικής Μεγάλης Δύναμης, όλα για να τη θέσουν σε θέση πυρηνικού εκβιασμού.

Ο τελικός στόχος ήταν να εξαναγκαστεί η Ρωσία να παραχωρήσει μονομερώς τα αντικειμενικά εθνικά της συμφέροντα ως το πρώτο σημαντικό μέρος των μεγάλων στρατηγικών προσπαθειών των ΗΠΑ να «περιορίσουν» την Κίνα, η οποία είναι η πολυπολική Μεγάλη Δύναμη που μέχρι εκείνο το σημείο αντιπροσώπευε πραγματικά αυτό που αποκαλείται «συστημική απειλή» για την φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία τους για προφανείς οικονομικούς λόγους. Αν η τριάδα των Γάλλων, Γερμανών και Πολωνών Υπουργών Εξωτερικών που υποσχέθηκαν ψευδώς να τηρήσουν τη συμφωνία που βοήθησαν να μεσολαβήσει εκείνη την εποχή μεταξύ του Γιανούκοβιτς και των αστικών τρομοκρατών που υποστηρίζονταν από το εξωτερικό, κρατούσαν τον λόγο τους, η ιστορία θα ήταν διαφορετική.



Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες με βεβαιότητα, αλλά η ρωσο-δυτική διάσταση του Νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ του Golden Billion υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Νότου υπό την ηγεσία των BRICS πιθανότατα δε θα είχε συμβεί ή θα καθυστερούσε τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς η Ουάσιγκτον επικέντρωσε το σύνολο της μεγάλης στρατηγικής της προσοχής στο Πεκίνο. Για να ειπωθεί η αλήθεια, οι ΗΠΑ φαίνεται να αναβίωσαν τη λεγόμενη «Περιστροφή στην Ασία» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι παρατηρητές, όπως αποδεικνύεται από το προκλητικό ταξίδι της Προέδρου Πελόζι στην Ταϊβάν που έφερε την κινεζο-δυτική διάσταση του Νέου Ψυχρού Πολέμου στην παγκόσμια προσοχή.

Είτε προσπαθεί να «περιορίσει» τη Ρωσία ή την Κίνα, η αναμφισβήτητη τάση είναι ότι οι ΗΠΑ προκαλούν επιθετικά προβλήματα με τους δύο κορυφαίους πολυπολικούς ηγέτες του κόσμου ως μέρος της κυνικής στρατηγικής τους να εξοπλίζουν το χάος σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα να εκμεταλλευτούν το απρόβλεπτο που προκύπτει από διεργασίες με σκοπό την επ' αόριστον προσκόλληση στη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία της. Αυτή η καταστροφική προσέγγιση στις Διεθνείς Σχέσεις, και όχι η δημοκρατική επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία την άνοιξη του 2014 ή οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν, είναι αυτό που ευθύνεται πιο άμεσα για την αποσταθεροποίηση του κόσμου.

Επιστρέφοντας στην εκτίμηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, είναι κρίσιμο για τους Δυτικούς να συνειδητοποιήσουν τα λόγια του. Λέγονται ψέματα από τις κυβερνήσεις τους και τους πληρεξούσιους των μέσων ενημέρωσης για πάνω από οκτώ χρόνια, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά αφού η τελευταία δημοσκόπηση της Gallup απέδειξε πως κυριολεκτικά μόνο το 1% από αυτούς θεωρεί τη Ρωσία ως το «πιο σημαντικό» πρόβλημα των ΗΠΑ παρά την ασταμάτητη προπαγάνδα εναντίον της. Μαθαίνοντας πώς η χώρα τους προκάλεσε την πραγματικά «πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», μπορούν τουλάχιστον να έχουν ακριβή κατανόηση του τι συμβαίνει και γιατί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail