Ο στρατηγικός ελιγμός των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πάνω στην αναμπουμπούλα

Freepen.gr - Υπάρχει μια ημιτελής δουλειά στον Καύκασο για τους Αζέρους. Η μεγάλη επέκταση & κατάκτηση των αρχαίων εδαφών του Καραμπάχ μέχρι τα κρατικά σύνορα της Αρμενίας δεν έχει γίνει ακόμη. Ωστόσο, υπάρχει ένας τοίχος από τούβλα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η Ρωσική Ειρηνευτική Αποστολή. Αν ο Αζέρος είναι καλός σε ένα πράγμα, αυτό είναι αναμφίβολα οι καλύτεροι γεωπολιτικοί οπορτουνιστές όλων των εποχών. Υπήρξε μια συσσώρευση και μια απόπειρα εισβολής στο Αρτσάχ από τις δυνάμεις των Αζέρων πριν από δύο ημέρες. Τι προσπαθούν να πετύχουν;

Είναι τυχαίο περιστατικό μία φορά ή τυχαίο; Ή είναι μια έγκαιρα καλά υπολογισμένη αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα ακολουθήσουν, επισημαίνει σε ανάλυσή του το southfront.org. Ας κάνουμε τα μαθηματικά.

Στη διεθνή σκηνή συμβαίνει μια μετατόπιση τεκτονικής πλάκας. Είναι σχεδόν η στιγμή της σύγκρουσης των ηπείρων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θερμαίνεται με τις ρωσικές δυνάμεις να αποδεκατίζουν τον ουκρανικό στρατό στη λεκάνη του Ντον. Οι Αλβανοί στην αποσχισθείσα επαρχία του Κοσσυφοπεδίου αυξάνουν τις απαιτήσεις τους κατά των Σέρβων με πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στον ορίζοντα. Η πολυσύχναστη και προκλητική επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊπέι κυριαρχεί στις παγκόσμιες ειδήσεις. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόλυτο χάος και το επίκεντρο, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας αλλάζει συνεχώς από το ένα θέατρο της γεωπολιτικής στο άλλο. Η εστίαση είναι σε αταξία. Ποιος λοιπόν θα έχει χρόνο για μια μικρή εισβολή των δυνάμεων των Αζέρων στο Αρτσάχ.

Η ενεργειακή κρίση που καταστρέφει την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει κάνει τις πλούσιες σε φυσικό αέριο χώρες τόσο σημαντικούς εταίρους περισσότερο από ποτέ. Η Ευρώπη δεν είναι όμηρος του βαρελιού αλλά των αγωγών. Οι Ευρωπαίοι ωθούνται στον τοίχο και είναι απελπισμένοι να βρουν φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες τους και τον πληθυσμό τους. Ο χειμώνας έρχεται και οι κενές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι χειρότερες από έναν εφιάλτη. Η παροχή αερίου της Αλγερίας θα μειωθεί με την προσχεδιασμένη συντήρηση του αγωγού. Ούτε το Κατάρ ούτε το Ιράν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απελπισμένες απαιτήσεις. Αυτό καθιστά τον Βασιλιά του αερίου του Καυκάσου, Ilham Aliyev τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν έναν ανέγγιχτο, στρατηγικά σημαντικό, πολύτιμο εταίρο. Κανείς με το σωστό μυαλό δεν θα ήθελε να ανταγωνιστεί το Αζερμπαϊτζάν ή να είναι στα κακά βιβλία του. Αυτό δίνει στον Αζέρο μια μόχλευση πολύ πάνω από την κατηγορία βάρους του.

Οι Ρώσοι δεν έχουν όρεξη για άλλο καυτό μέτωπο. Δεν είναι συνετό και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μεγάλη στρατηγική τους για την Ουκρανία και το ευρωπαϊκό θέατρο. Φυσικά αυτό δεν δίνει σε άλλον κρατικό παράγοντα το δικαίωμα να βλάψει τις ζωές των Ρώσων στρατιωτικών ούτε τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα θέλουν να υπονομεύσουν την στρατηγική τους θέση. Ωστόσο, πιθανότατα θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή εισβολή σε μη ρωσικά εδάφη. Σε ένα χειρότερο σενάριο θα κάνουν μια ισχυρή δήλωση και θα σώσουν τα προσχήματα. Ο Σουλτάνος ​​του αιώνα μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε μοναδική θέση με απίστευτες ευκαιρίες στα χέρια του. Ως σοφός πολιτικός ή καιροσκόπος που ήταν πάντα, δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τοποθετείται με τρόπο που βοηθά τις οικονομίες της Ρωσίας και του Ιράν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις. Η συμφωνία σιτηρών που βοήθησε να κλείσει μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών είναι εμφανής για τη μόχλευση που πήρε. Η αναγκαιότητα του τού δίνει ελεύθερα τα ηνία σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Με τη σειρά του λειτουργεί ως ασφάλεια ζωής για τον Πρόεδρο Ilham Aliyev.

Η πρώτη φάση αυτού είναι η συνήθης παραπληροφόρηση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν απρόκλητες επιθέσεις στα κρατικά σύνορα του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ενισχύεται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι στην πραγματικότητα το θύμα και οι Αρμένιοι είναι ο επιτιθέμενος. Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί ξανά με ποικίλη επιτυχία. Στη συνέχεια, ο κόσμος είδε μια στρατιωτική συσσώρευση των Αζέρων με φορτηγά βαμμένα με το γράμμα A. Αυτό σίγουρα θα έφερνε την προπολεμική μνήμη των ρωσικών στρατιωτικών στηλών ζωγραφισμένων με μυστήριες πινακίδες πιο κοντά στην Ουκρανία. 

Θα πραγματοποιηθεί τώρα μια πλήρης κατάρρευση των εχθροπραξιών; Λοιπόν όχι σε αυτή τη φάση. Απλά ό,τι συνέβη, διερευνά τις αντιδράσεις όλων των ενδιαφερομένων. Υπολογισμός των κινδύνων, εκτίμηση των περιστάσεων. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο το Καραμπάχ για το επόμενο προβλέψιμο μέλλον, έως ότου το Αζερμπαϊτζάν βρει την πιο κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσει τη δουλειά που ξεκίνησε. Θα δοκιμαστεί η ρωσική στρατηγική να καταστήσει το ζήτημα του Καραμπάχ μια βαθιά παγωμένη σύγκρουση μέχρι να ξεπεραστεί ο χρόνος. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση ενός μεγάλου παιχνιδιού!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail