Η πρώτη παρτίδα από τα εκατοντάδες ιρανικά drones παραδόθηκε στη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας: Πεντάγωνο

Iranian Mohajer-6, μέσω μέσων ενημέρωσης Oryx
Freepen.gr - Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι μια συμφωνία που είχε προηγουμένως αναφερθεί ευρέως για την απόκτηση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία έχει πλέον ολοκληρωθεί, δεδομένου πως Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια πρώτη αποστολή ιρανικής κατασκευής Mohajer-6 και Shahed-series έχει παραδοθεί στη Μόσχα.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στο Politico πως μια αρχική παρτίδα των «εκατοντάδων» οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών έφτασε στη Ρωσία. Είναι σε θέση να διεξάγουν χτυπήματα και να βοηθούν τις επίγειες δυνάμεις με στόχευση, καθώς και ηλεκτρονικό πόλεμο - και αναμένεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία εν μέσω εξάντλησης των ρωσικών πυρομαχικών.

«Η εμβάθυνση της συμμαχίας της Ρωσίας με το Ιράν είναι κάτι που ολόκληρος ο κόσμος - και ειδικά όσοι βρίσκονται στην περιοχή - θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να το δουν ως μια βαθιά απειλή», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος του DOD, Todd Breasseale. «Θα επιβάλουμε σθεναρά όλες τις κυρώσεις των ΗΠΑ τόσο στο ρωσικό όσο και στο ιρανικό εμπόριο όπλων και θα σταθούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή ενάντια στην ιρανική απειλή».

«Αυτό δείχνει ότι καθώς η Ρωσία υπομένει το κόστος στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση των δικών της όπλων, καθώς αναζητά σε χώρες όπως το Ιράν δυνατότητες να στηρίξει τις δυνάμεις της», εξήγησε ο Breasseale. «Αποτελεί επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή, ώστε να μην αφήνουμε κενό για την Κίνα ή τη Ρωσία».

Η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ρωσία οδηγούνται σε αργή, βαθύτερη συνεργασία εδώ και χρόνια - αλλά η εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να έχει επισπεύσει την προθυμία της Μόσχας να προχωρήσει σε στρατιωτικές συμφωνίες με την Τεχεράνη.

Ξεκινώντας πριν από περισσότερο από ένα μήνα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επικαλέστηκε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να προειδοποιήσει ότι το Ιράν «προετοιμάζεται να παράσχει στη Ρωσία αρκετές εκατοντάδες UAV, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων UAV» για χρήση στην Ουκρανία. Η ιστορία αντιμετωπίστηκε αρχικά με κάποιο βαθμό σκεπτικισμού, δεδομένης της πρωτοφανούς φύσης της και του γεγονότος πως πολλοί παρατηρητές στρατιωτικής τεχνολογίας θεώρησαν ότι το ρωσικό πρόγραμμα drone προχωρούσε.

Το Politico υπογραμμίζει περαιτέρω πως ως μέρος της συμφωνίας το ρωσικό προσωπικό έχει ήδη βρεθεί στο Ιράν για να λάβει εκπαίδευση σχετικά με τα νέα συστήματα:

Ρώσοι χειριστές εκπαιδεύονται στο Ιράν εδώ και εβδομάδες ως μέρος της συμφωνίας για τις μεταφορές UAV , σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.

Πέρα από τις μεταφορές drones, οι ΗΠΑ έχουν δει πρόσφατες αναφορές ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν δορυφόρο με «σημαντικές δυνατότητες κατασκοπείας» για λογαριασμό του Ιράν, είπε ο εκπρόσωπος.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά μια αποκατασταθείσα πυρηνική συμφωνία του Ιράν, την στιγμή που ο κόσμος περιμένει τον τελικό λόγο από την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για το εάν το «τελικό κείμενο» που παρουσίασε η ΕΕ είναι αποδεκτό και από τους δύο. Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται πως ένα αποκατεστημένο JCPOA θα ανακοινωθεί σύντομα και αυτή η συμφωνία για drones αναμφίβολα περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα.

Όσον αφορά την αρχική παράδοση, το AP έχει αυτές τις λεπτομέρειες: «Τα ρωσικά φορτηγά αεροπλάνα παρέλαβαν την πρώτη παρτίδα drones από ένα αεροδρόμιο στο Ιράν νωρίτερα αυτό το μήνα, φεύγοντας με δύο τύπους μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), ανέφερε η Washington Post τη Δευτέρα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες, η παράδοση αμαυρώθηκε από σοβαρές τεχνικές βλάβες στις πρώιμες δοκιμές και οι Ρώσοι είναι δυσαρεστημένοι με την απόδοση των συστημάτων drone», ανέφερε η ανεπιβεβαίωτη έκθεση.

** πληροφορίες zerohedge.com


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail