Το Πεκίνο υπενθυμίζει στην Ταϊβάν τη δύναμή της μέσω αποκλεισμού καμουφλαρισμένου ως στρατιωτική άσκηση

Αν και είναι απίθανο το Πεκίνο να πραγματοποιήσει στρατιωτική προσάρτηση της Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια, η προκλητική επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊπέι αναμφίβολα θα ωθήσει το Πεκίνο πιο κοντά στη Μόσχα, κάτι που θα μπορούσε ίσως να επεκταθεί και ως υποστήριξη για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι επιβεβαιωμένες απαντήσεις κατά της Ταϊβάν περιλαμβάνουν απειλή αποκλεισμού και στοχευμένες κυρώσεις.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι στις 2 Αυγούστου, η πρώτη αμερικανική επίσκεψη υψηλού προφίλ από το 1997. Όταν προειδοποιήθηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πως «όσοι παίζουν με τη φωτιά τελικά θα καούν», η Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια για να υποβαθμίσει το ταξίδι, διαβεβαίωσε το Πεκίνο για τη δέσμευσή του στην πολιτική της «Μίας Κίνας» και είπε ότι η επίσκεψη ήταν προσωπική απόφαση της Πελόζι.

Η κινεζική ηγεσία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει με σοβαρό τρόπο στην πρόκληση της Πελόζι, απλώς ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις σε όλο το νησί και ορισμένες κυρώσεις. Μια άλλη πιθανή απάντηση από το Πεκίνο θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τη Μόσχα, ίσως ακόμη και στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας.

Το Πεκίνο ίσως ανέλυσε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και κατέληξε στο συμπέρασμα πως στο εγγύς μέλλον δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα της Ταϊβάν με στρατιωτικά μέσα. Ταυτόχρονα, η απρόκλητη αμερικανική ενέργεια θα μπορούσε να αναγκάσει την Κίνα να τερματίσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και αντ' αυτού να παράσχει στη Ρωσία σημαντική οικονομική και τεχνική-στρατιωτική υποστήριξη.

Μέχρι σήμερα, η Κίνα ήταν ως επί το πλείστον ήσυχη για την κατάσταση στην Ουκρανία, με ορισμένες κινεζικές εταιρείες ακόμη και να εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω του φόβου των κυρώσεων. Αναμένεται πως η Κίνα θα είναι πλέον πιο δυναμική στην παροχή υποστήριξης στη Ρωσία, όπως drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αν και η υποστήριξη προς τη Ρωσία είναι μόνο εικασίες σε αυτό το σημείο, το σίγουρο είναι ότι με τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που ανακοινώθηκαν πως θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου στα νερά γύρω από την Ταϊβάν, το Πεκίνο υπενθυμίζει στην Ταϊπέι πόσο εύκολα μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το νησί σε θάλασσα και αέρα, με τις ΗΠΑ να είναι σε θέση να κάνουν πολύ λίγα για να το αποτρέψουν αυτό.

Η Κίνα, υπό το πρόσχημα ασκήσεω, ουσιαστικά κλείνει ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, ώστε κανένα σκάφος, ακόμη και πολιτικά, να μην μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια του νησιού χωρίς την έγκρισή τους. Ο κινεζικός στρατός διαθέτει επί του παρόντος τις δυνάμεις και τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων, για να αποκλείσει την Ταϊβάν χωρίς σοβαρά προβλήματα. Αυτό είναι πιθανότατα απλώς μια επίδειξη δύναμης, αν και δε θα οδηγήσει σε μια στρατιωτική λύση για την ενοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως «επαρχία των επαναστατών» και αντιτίθεται πάντα σε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ αντιπροσώπων της Ταϊβάν και ξένων αξιωματούχων, ιδιαίτερα υψηλόβαθμων ή στρατιωτικών αξιωματούχων από χώρες με τις οποίες το Πεκίνο έχει διπλωματικές σχέσεις, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας κίνδυνος η επίσκεψη της Πελόζι να οδηγήσει σε μια κινεζική επίθεση στο νησί καθώς ο στρατός του δεν έχει αυτήν την στιγμή αρκετή δύναμη για μια τέτοια επιχείρηση.


Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε μια δεκαετία, ωστόσο, εάν η Κίνα αποφασίσει να κατασκευάσει γρήγορα τα απαραίτητα πλοία και να συσσωρεύσει στρατιωτική ισχύ. Η επίθεση στην Ταϊβάν απαιτεί αμφίβια πλοία και παρόλο που η Κίνα δεν έχει αρκετά αυτήν την στιγμή, τα κατασκευάζει. Σύμφωνα με την εκτίμηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ, εάν το Πεκίνο κατασκευάσει γρήγορα τέτοια πλοία, θα χρειαστεί μόνο πέντε έως έξι χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε στις 3 Αυγούστου ότι το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε δύο ταϊβανέζικα ιδρύματα για αποσχιστικές δραστηριότητες, απαγορεύοντας έτσι τις εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που κάνουν δωρεές σε αυτούς τους δύο οργανισμούς.

«Υπό το πρόσχημα της δημοκρατίας και της αναπτυξιακής συνεργασίας, το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οργανώσεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της Ταϊβάν συμμετέχουν ενεργά σε αυτονομιστικές δραστηριότητες για την επίτευξη ανεξαρτησίας της Ταϊβάν στη διεθνή σκηνή. Καλύτερα να προσεγγίσουμε τις αντικινεζικές δυνάμεις στο εξωτερικό, να επιτεθούμε και να σπιλώσουμε την ηπειρωτική Κίνα και να χρησιμοποιήσουμε χρήματα για να επεκτείνουμε το λεγόμενο «διεθνή χώρο για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Ma Xiaoguang, διευθυντής του γραφείου πληροφοριών στο Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Πεκίνο.

Επεσήμανε πως «η ηπειρωτική Κίνα αποφάσισε να επιβάλει πειθαρχικά μέτρα στα προαναφερθέντα ταμεία και να τους απαγορεύσει να συνεργάζονται με οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες της ηπειρωτικής Κίνας».

Η δήλωση τόνισε ότι απαγορεύεται σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες στην ηπειρωτική Κίνα να συνεργάζονται και να πραγματοποιούν οποιεσδήποτε συναλλαγές με τις εταιρείες Speedtech Energy, Hyweb Technology, Tianliang Medical (Skyla), SkyEyes GPS Technology και άλλες επιχειρήσεις που έχουν κάνει δωρεές σε αυτά τα funds. Απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος σε ηγέτες των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Κίνα.

Αν και πολλοί υπέθεσαν ότι η Κίνα θα ανταποκρινόταν στρατιωτικά στην επίσκεψη της Πελόζι, ειδικά μετά την έντονη ρητορική από το Πεκίνο, φαίνεται πως αυτή ήταν μια άλλη περίπτωση «τελικής προειδοποίησης της Κίνας», μιας ρωσικής παροιμίας που προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση για να αναφερθεί στη σταθερότητα του Πεκίνου όσον αφορά τις προειδοποιήσεις αλλά και την αδράνεια για τις προκλήσεις της Ταϊβάν. Φαίνεται ότι προς το παρόν η απάντηση περιορίζεται σε στοχευμένες κυρώσεις και υπενθυμίζοντας στις αρχές της Ταϊβάν πως το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μπορούν εύκολα να αποκλείσουν το νησί, αλλά προς το παρόν δεν αναλαμβάνουν άμεση στρατιωτική δράση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail