Η Αλβανία τρέχει τα «χρυσά διαβατήρια» παρά την κριτική της ΕΕ

Bevis Fusha / Safran
Freepen.gr - Η Αλβανία προωθεί το σχέδιό της να αρχίσει να πουλά διαβατήρια σε πλούσιους ξένους και επενδυτές, παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις από την ΕΕ ότι αυτό το σχέδιο, που χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες γειτονικές χώρες, αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις προσπάθειες ένταξης στο μπλοκ.

Αφού πρώτα άλλαξε το νόμο για τις συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) προσθέτοντας τα προγράμματα ιθαγένειας σε λίστες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νόμος, η αλβανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο πρόσληψης ιδιωτικών εταιρειών για την προώθηση αυτού του προγράμματος σε αλλοδαπούς, αναφέρει το ΒΙRN.

Το θέμα της χορήγησης αλβανικής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, κάτι που η κυβέρνηση του Έντι Ράμα σκέφτεται εδώ και περίπου τρία χρόνια, βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο πρόσφατα, μετά από κυβερνητική απόφαση, που ψηφίστηκε στις 29 Ιουλίου αλλά δημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου, προέβλεπε ότι τα ΣΔΙΤ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αυτό το πρόγραμμα ιθαγένειας.

Αυτό ξεσήκωσε μια μικρή θύελλα στα social media. Η ιθαγένεια χορηγείται μόνο με διάταγμα του αρχηγού του κράτους μετά από προηγούμενους ελέγχους από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά υπάρχουν ανησυχίες πως αυτό που είναι στην ουσία ζήτημα ασφάλειας και κρατικό καθήκον μπορεί να καταλήξει να ιδιωτικοποιηθεί.

Ο Μπλένταρ Σκεντέρι, ο οποίος διευθύνει τον Οργανισμό Σύνταξης των Ειδικών Προγραμμάτων Ιθαγένειας – που δημιουργήθηκε το 2020 – διευκρίνισε για το BIRN τη Δευτέρα ότι απλώς «εξερευνούν και σχεδιάζουν να προσλάβουν μια διεθνή εταιρεία που θα προωθεί τα αλβανικά διαβατήρια». Είπε πως η πραγματική έκδοση ιθαγένειας και οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφαλείας θα παραμείνουν στην κρατική δικαιοδοσία.

Μέχρι σήμερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την κριτική της ΕΕ σχετικά με αυτό το θέμα ως προκατειλημμένη, επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα είναι απαλλαγμένο από διαφθορά και με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση επενδυτών, όχι μόνο όσων αναζητούν αλβανικό διαβατήριο.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail