Ελβετία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Νιετ, από τη Μόσχα

Η Ελβετία ήθελε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Στις 10 Αυγούστου, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βέρνη ήταν έτοιμη να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας στη Ρωσία και τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω της απουσίας διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

«Για να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία, η Ρωσία πρέπει να εκφράσει τη συγκατάθεσή της», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ελβετία είχε από καιρό εκφράσει την ετοιμότητά της να γίνει ενδιάμεσος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Μόσχα δε θεωρεί την Ελβετία ουδέτερη χώρα

Η Μόσχα αποφάσισε ότι η Ελβετία δεν μπορούσε να εκπροσωπήσει ούτε ρωσικά ούτε ουκρανικά συμφέροντα, καθώς προσχώρησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Έχει χάσει το ουδέτερο καθεστώς της», δήλωσε την Πέμπτη 11 Αυγούστου ο Ιβάν Νετσάεφ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληροφοριών και τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η Βέρνη γνώριζε τις απόψεις της Μόσχας, αλλά οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για το θέμα της αμοιβαίας εκπροσώπησης θα μπορούσε μόνο να επιβεβαιώσει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας δεν αφορούσαν πραγματικά την Ελβετία.



«Αυτό υποστηρίζει μόνο τη θέση μας ότι η Ελβετία να κάνει οποιαδήποτε εκπροσώπηση ή μεσολάβηση είναι εκτός συζήτησης», τόνισε ο Ιβάν Νετσάεφ.

Ο Βλαντιμίρ Σαποβάλοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας και Πολιτικής του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, δήλωσε στην Pravda.Ru ότι η Ελβετία εμπλέκεται ενεργά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, ο ειδικός βρήκε την πρωτοβουλία της Βέρνης «περίεργη».

«Μου φαίνεται ότι πρόκειται για μια μάλλον περίεργη πρόταση από ένα κράτος που ακολουθεί μια αντιρωσική πολιτική», είπε ο Βλαντιμίρ Σαποβάλοφ.

Δεν έχουν μείνει Ρώσοι στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένας να προστατεύσει

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Ουκρανία είναι αυτή που χρειάζεται καταρχήν τις διπλωματικές σχέσεις, επειδή υπάρχουν εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες που ζουν στη Ρωσία.

Σχεδόν όλοι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, επειδή η στάση απέναντι στους Ρώσους στην Ουκρανία δεν πληροί τους κανόνες και τις αρχές των διεθνών σχέσεων, είπε ο Shapovalov. Επιπλέον, τώρα η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία έχουν καθεστώς βίζα, αλλά μόνο οι Ρώσοι που ζουν σε τρίτες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Επομένως, για τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι διπλωματικές σχέσεις ως προστατευτική λειτουργία των πολιτών της στην Ουκρανία «δεν παίζουν σημαντικό ρόλο», τόνισε ο ειδικός.

Ο πολιτικός επιστήμονας Andrei Suzdaltsev πιστεύει ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν ζήτησε ποτέ από καμία χώρα του κόσμου να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Δεδομένης της παρουσίας πολλών εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσίας, το Κίεβο είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρεται να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του στη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε ο ειδικός στο κανάλι του στο Telegram.

"Αφήστε τους να ξεφύγουν με κάποιο τρόπο μόνοι τους, αφήστε τους πολίτες της Ουκρανίας να πάνε στο Καζακστάν στην πλησιέστερη ουκρανική πρεσβεία ή στην Εσθονία. Εξαρτάται από αυτούς", δήλωσε ο Αντρέι Σούζνταλτσεφ σε συνέντευξή του στην Pravda.Ru.

Οι «παράνομα εκτοπισμένοι» Ουκρανοί δε διαμαρτύρονται για τη ζωή στη Ρωσία

Νωρίτερα, ο Oleg Nikolenko, εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία για τη σύναψη έμμεσων διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που εκτοπίστηκαν παράνομα από ουκρανικές πόλεις και χωριά που κατελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό, χρειάζονται βοήθεια».

«Πολλοί από τους πολίτες μας κατέληξαν στο ρωσικό έδαφος χωρίς έγγραφα», είπε ο Όλεγκ Νικολένκο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να παραδώσει Ουκρανούς πρόσφυγες στη Ρουάντα. Η Πολωνία διώχνει με τη βία πιθανούς στρατεύσιμους από τον Μάρτιο. Η Ρωσία δεν εξετάζει καν την απέλαση Ουκρανών προσφύγων, ούτε καν ανδρών στρατιωτικής ηλικίας.

Στη Ρωσία, τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα στο πλαίσιο ενός απλοποιημένου συστήματος και να λάβουν άμεσα κοινωνικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίου μητρότητας και επιδομάτων παιδιού.

Ζουν σε πανσιόν και κατασκηνώσεις. Παίρνουν τρία γεύματα την ημέρα, γραφειοκρατική βοήθεια, προσωρινό άσυλο, υπηκοότητα, απασχόληση.

Συνολικά 647 τέτοιοι προσωρινοί καταυλισμοί προσφύγων έχουν οργανωθεί σε 59 ρωσικές περιοχές.

Η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ελβετία επέβαλε κυρώσεις σε 197 Ρώσους και εννέα εταιρείες από τη Ρωσία.

Η Βέρνη πάγωσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 6,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 10.350.489 άτομα που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος αριθμός έχει μετακομίσει στη Ρωσία — 1.857.122.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail