Νέο Αφγανιστάν: Η αχαλίνωτη διαφθορά της Ουκρανίας σημαίνει ότι η προμήθεια όπλων της Δύσης θα γυρίσει μπούμερανγκ

Ukrainian servicemen receiving a delivery of FGM-148 Javelins, the American man-portable anti-tank missile provided by the US to Ukraine, at Kyiv's Boryspil Airport. © Sergei SUΡΙΝSΚΥ / ΑFΡ
Οι ελίτ των ΗΠΑ έχουν ρίξει τη χώρα σε μια σύγκρουση δια αντιπροσώπων χωρίς να έχουν αξιολογήσει σωστά τις συνέπειες

Από μακριά, η έκταση της ουκρανικής διαφθοράς φαίνεται να πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από ό,τι μπορεί να υποδηλώνει η πρόσφατη αλλαγή στην αφήγηση, και μπορεί να επιστρέψει για να δαγκώσει τη Δύση καθώς τα όπλα που αποστέλλονται στις δυνάμεις του Κιέβου εξαφανίζονται χωρίς να δίνεται λόγος για το πού βρίσκονται.

Ian Miles Cheong - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακριβώς όπως συνέβη με την υποστήριξη της Αμερικής προς τους Μουτζαχεντίν τη δεκαετία του 1980 σε έναν πόλεμο πληρεξουσίων εναντίον των Σοβιετικών, η υποστήριξή της στην ουκρανική κυβέρνηση μπορεί μια μέρα να θερίσει έναν ανεμοστρόβιλο. Και ακριβώς όπως η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν, πριν από δεκαετίες, η υποστήριξη του «εχθρού του εχθρού μου» περιλαμβάνει την αντιμετώπιση σκιωδών χαρακτήρων και το ξεκαθάρισμα των αδικημάτων τους.

Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σταμάτησαν πολύ απότομα την κάλυψη του άθλιου πολιτικού υπογάστρου της Ουκρανίας – με βρώμικες συναλλαγές που φτάνουν μέχρι την κορυφή. Ακόμη και ο αγαπημένος της Αμερικής, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δεν έφυγε αλώβητος με αυτές τις αναφορές.

Λίγους μήνες πριν από τη σύγκρουση, κυρίαρχες εκδόσεις, όπως ο Guardian, ανέφεραν τις υπεράκτιες συνδέσεις του Zelensky, όπως αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers. Καθώς αναφέρεται λεπτομερώς στη δημοσίευση, ο Ζελένσκι, ο οποίος έκανε εκστρατεία για το αξίωμα σε μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς, απέτυχε να αποκαλύψει την έκταση των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων του και τις διασυνδέσεις του με ορισμένους από τους ολιγάρχες που υποσχέθηκε να αφαιρέσει την πολιτική επιρροή του – και συνέχισε να αντιμετωπίζει τα πάντα ως «business as usual» μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Γρήγορα προς τα εμπρός μέχρι σήμερα: Ο Ζελένσκι είναι ένας πεντακάθαρος φάρος δύναμης και σύμβολο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τον αποκάλεσε «ήρωα» και πολλές διασημότητες εμφανίστηκαν στο πλευρό του Ουκρανού ηγέτη σε φωτογραφήσεις για να προωθήσουν την εικόνα του.

Όμως, παρ' όλη τη μεγαλοπρέπεια που περιβάλλει τον Ζελένσκι, το θέμα της διαφθοράς στην Ουκρανία σηκώνει και πάλι κεφάλι. Η πραγματικότητα διαμορφώνεται για πολλούς στη Δύση – πολλά από τα κεφάλαια και τα όπλα που κατευθύνονται προς τον στρατό της Ουκρανίας δεν υπολογίζονται και οι μέσοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πληρώνουν το τίμημα για αυτό. Κυριολεκτικά.

Είναι ένα πράγμα για έναν πολιτικό να υποχωρεί στις προεκλογικές υποσχέσεις του, και άλλο η φαινομενική διαφθορά του Ζελένσκι που γίνεται ευθύνη για τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Η ουκρανικής καταγωγής βουλευτής Βικτόρια Σπαρτς, μια από τις πιο δυνατές μαζορέτες που κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει την Ουκρανία, σφυρίζει τις ουκρανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι. Όπως αναλύθηκε από το CNN την περασμένη εβδομάδα, η Spartz έχει διατυπώσει πολλές κατηγορίες κατά της ουκρανικής κυβέρνησης, εφιστώντας την προσοχή στη βαθιά ριζωμένη διαφθορά της – και θέτει ερωτήσεις για το πού πηγαίνουν όλα τα κεφάλαια.

Αλλά οι συνομήλικοί της στο Κογκρέσο φέρεται να έχουν κουραστεί από την «πολεμική ρητορική» της, υποστηρίζοντας πως οι ερωτήσεις της κάνουν την Ουκρανία να φαίνεται άσχημη. Άλλωστε, η εικόνα του Ζελένσκι ως καθαρού πολιτικού είναι μια εικόνα που πρέπει να διατηρηθεί εάν τα μέλη του Κογκρέσου, ειδικά εκείνα που έχουν προσωπικά συμφέροντα σε αμυντικούς εργολάβους, θέλουν να συνεχίσουν να αρμέγουν τον Αμερικανό φορολογούμενο για συνεχή υποστήριξη στον πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας.


Αλλά μια πρόσοψη τόσο ασταθής όσο αυτή του Ζελένσκι μπορεί να διατηρηθεί μόνο για τόσο καιρό. Με την οικονομία να εξελίσσεται σε ύφεση και τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, υπάρχουν τόσα πολλά που είναι πρόθυμοι να κάνουν οι πολιτικοί για να διατηρήσουν την αφήγηση, ειδικά καθώς πολλοί Δημοκρατικοί των ΗΠΑ αγωνίζονται να κρατήσουν τις έδρες τους στο τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές.

Η Spartz δεν είναι μόνη στην κριτική της για την ουκρανική κυβέρνηση και τη διαφθορά της. Το CBS δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εξοπλισμός της Ουκρανίας» που περιγράφει λεπτομερώς πόσο εξαφανίστηκε η στρατιωτική βοήθεια της Αμερικής στην Ουκρανία. Ο Jonas Ohman, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Blue-Yellow, παρέχει μια εκτίμηση στο ντοκιμαντέρ πως μόνο το 30% της στρατιωτικής βοήθειας που έστειλαν οι ΗΠΑ έφτασε ποτέ στην πρώτη γραμμή.

Το ντοκιμαντέρ του CBS προκάλεσε μαζική αντίδραση από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να απαιτούν από το κανάλι να ανακαλέσει την αναφορά – και όλα αυτά επειδή έκανε την Ουκρανία να φαίνεται άσχημη. Και το CBS συνθηκολόγησε, προβάλλοντας μια ανάκληση για να δηλώσει ότι οι πληροφορίες ήταν παλιές και πως η "παράδοση έχει βελτιωθεί". Το ντοκιμαντέρ «ενημερώνεται» ανάλογα. Ο καθένας μπορεί να μαντέψει αν το CBS έλαβε την κλήση από ψηλά ή αν απλώς υπέκυψε στις απαιτήσεις των χρηστών του Twitter με σημαίες της Ουκρανίας στο προφίλ τους.

Ανεξάρτητα από την ανάκληση, οι ανησυχίες ισχύουν και απηχούν εκείνες που έθεσαν πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είπαν στο CNN τον Απρίλιο ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ιδέα πού καταλήγουν στην πραγματικότητα τα όπλα που στέλνει.

«Έχουμε πιστότητα για λίγο, αλλά όταν μπαίνουμε στην ομίχλη του πολέμου, έχουμε σχεδόν μηδέν», είπε μια από τις πηγές. «Πέφτουν σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα και δεν έχετε σχεδόν καθόλου την αίσθηση τους μετά από σύντομο χρονικό διάστημα».

Ακόμη πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απαίτησαν να λογοδοτήσει η Ουκρανία για τα όπλα που ρέουν στη χώρα, σημειώνοντας ότι τα πάντα, από MANPAD και πυρομαχικά τουφέκι, μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα δεν παρακολουθούνται σωστά – αν και καθόλου.

Οι Financial Times ανέφεραν πως τα κράτη του ΝΑΤΟ κάλεσαν την ηγεσία του Κιέβου να καταρτίσει λεπτομερείς καταλόγους αποθεμάτων και να εντοπίσει τα όπλα που προμήθευε η Δύση.

"Όλα αυτά τα όπλα προσγειώνονται στη νότια Πολωνία, αποστέλλονται στα σύνορα και στη συνέχεια χωρίζονται σε οχήματα για να περάσουν: φορτηγά, μερικές φορές ιδιωτικά αυτοκίνητα", δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στους FT. «Και από εκείνη τη στιγμή, δε γνωρίζουμε την τοποθεσία τους και δεν έχουμε ιδέα πού πάνε, πού χρησιμοποιούνται ή ακόμα και αν μένουν στη χώρα».

Μια τέτοια εκτίμηση διαψεύδει το νέο ισχυρισμό του CBS ότι «η παράδοση έχει βελτιωθεί», κάτι που δε θα αντιπροσωπεύει τα δισεκατομμύρια σε πυρομαχικά και στρατιωτική βοήθεια που στάλθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης.

Εκτός από τα υψηλά ρυθμιζόμενα όπλα, όπως τα υπερσύγχρονα κινητά πυροβόλα HIMARS των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος των όπλων που στάλθηκαν στην Ουκρανία έχει απλώς εξαφανιστεί σε μια μαύρη τρύπα – γεγονός που έγινε εμφανές από τις ανησυχίες που εξέφρασε η σουηδική αστυνομία που προειδοποίησε ότι «υπάρχει πιθανώς υψηλός κίνδυνος να εισέλθουν ροές παράνομων όπλων στη Σουηδία».

Με τόσο λίγη ευθύνη για το πού πηγαίνουν τα όπλα και μια απροθυμία να αντιμετωπίσει τα γεγονότα, η Δύση μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο με την ανανέωση του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, ειδικά με ήδη υπάρχουσες απειλές όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS στη διαδικασία ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης – και ενδεχομένως επανεξοπλισμού με δυτικά όπλα.

Εν τω μεταξύ, με την εκπαίδευση που παρέχεται σε ριζοσπάστες νεοναζί εξτρεμιστές όπως το τάγμα Azov για την καταπολέμηση των Ρώσων, οι ανησυχίες της Δύσης για την υπεροχή των λευκών μπορεί να γίνουν εμφανείς σε κάτι περισσότερο από μερικά ρατσιστικά τρολ στα social media.

Και όλα αυτά είναι επειδή οι πολιτικοί χρειάζονταν την αντιρωσική στάση τους για να εμφανιστούν ως ένας ανέντιμος ντελάλης του «φιλελευθερισμού» και της «δημοκρατίας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail