Οι τιμές του πετρελαίου θα πάρουν πάλι τον ανήφορο;

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα κέρδη που είχαν σημειώσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι της αγοράς για ύφεση.

Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου και οι αναλυτές αγωνίζονται να εκτιμήσουν πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η ζήτηση σε μια ύφεση που δε θα μοιάζει καθόλου με την πιστωτική κατάρρευση και την κρίση του 2008/2009.

Πτωτικοί παράγοντες κυριαρχούν στο τρέχον κλίμα της αγοράς, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε πως οι έμποροι χαρτιού μπορεί να έχουν ήδη τιμολογήσει με υπερβολικό φόβο ύφεσης.

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ξεπερνά τις προσδοκίες, αψηφώντας άλλα ζοφερά σήματα ότι η οικονομία της Αμερικής επιβραδύνεται. Επιπλέον, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω των χαμηλότερων τιμών της βενζίνης.

Παρόλα αυτά, το πτωτικό κλίμα επικρατεί επί του παρόντος στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι συμμετέχοντες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους φόβους ύφεσης, στις σταθερές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας σε αντίθεση με τις πρώτες προσδοκίες για τεράστιες απώλειες περί των 3 εκατομμυρίων bpd και στην ασθενέστερη κινεζική δραστηριότητα εργοστασίων με τα lockdowns λόγω COVID που επιβαρύνουν τη ζήτηση καυσίμων.

Τα επικείμενα ανοδικά σήματα περιλαμβάνουν την εποχή των τυφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, όπου ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες θα μπορούσαν να αναγκάσουν να κλείσουν οι πλατφόρμες παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού ή να κλείσουν προληπτικά διυλιστήρια κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. Ένας άλλος ανοδικός παράγοντας μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να προκύψει από το τέλος των εκδόσεων SPR των ΗΠΑ, που επί του παρόντος αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ δεν ενισχύουν υπερβολικά την παραγωγή -ακόμα και στα 100 δολάρια πετρελαίου- λόγω της συνεχιζόμενης πειθαρχίας του κεφαλαίου, των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού και του πληθωρισμού του κόστους. Το πλήρες αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου, που αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθεί, όπως και ο αντίκτυπος ενός πιθανού ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι αγοραστές δεσμευτούν να το αγοράσουν σε ή κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή.

Φόβοι ύφεσης

Η αγορά πετρελαίου, ωστόσο, βρίσκεται επί του παρόντος υπό τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση και την καταστροφή της ζήτησης. Οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη έχουν ενταθεί εν μέσω των εκτοξευόμενων τιμών της ενέργειας και της χαμηλής προσφοράς φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, γεγονός που αναγκάζει τις εταιρείες ορισμένων ενεργοβόρων βιομηχανιών να περιορίσουν την παραγωγή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.

Οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις -η διαφορά μεταξύ ανοδικών και πτωτικών στοιχημάτων- σε Brent και WTI είχαν πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου λόγω φόβων για ύφεση και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε η τράπεζα SEB σε ερευνητικό σημείωμα νωρίτερα στην εβδομάδα.

Η φυσική αγορά αργού χάνει επίσης την άνοδο λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση, δήλωσαν έμποροι στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

«Η αγορά είναι πολύ πτωτική αυτήν την στιγμή. Κανείς δε βιάζεται να αγοράσει», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η συνολική απασχόληση μισθοδοσίας εκτός αγροτών αυξήθηκε κατά 528.000 τον Ιούλιο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι αριθμοί συνέτριψαν τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 258.000 προσθήκες θέσεων εργασίας και ποσοστό ανεργίας 3,6%.

"Η έκθεση ρίχνει κρύο νερό σε μια σημαντική μείωση της ζήτησης εργασίας, αλλά είναι ένα καλό σημάδι για την ευρύτερη οικονομία και τους εργαζόμενους των ΗΠΑ", δήλωσε ο Michael Gapen, οικονομολόγος στην Bank of America, σε σημείωμα που επικαλείται το CNBC.

Ορισμένοι αναλυτές λένε πως η πτώση κατά 9% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI Crude την περασμένη εβδομάδα ήταν υπερβολική και οι οικονομικές ανησυχίες θα μπορούσαν να είναι υπερβολικές.

Η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics στο Λονδίνο, είπε στο Houston Chronicle: «Η μεγάλη εικόνα», είπε, «είναι η αγορά μπορεί να τιμολογεί υπό υπερβολικό φόβο ύφεσης».

Η βραχυπρόθεσμη κίνηση της τιμής του πετρελαίου θα οδηγηθεί από την οικονομική εικόνα, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ορισμένοι ανοδικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ανατρέψουν το κλίμα πίσω στο ράλι των τιμών. Αυτά περιλαμβάνουν την πολύ χαμηλή παγκόσμια πλεονάζουσα δυναμικότητα, την αδυναμία του ΟΠΕΚ+ να αντλήσει πολύ περισσότερα από όσα παράγει τώρα, και το μπαλαντέρ της Ρωσίας και της αντιπαράθεσής της με τη Δύση. Θα γίνει σαφέστερο τους επόμενους μήνες πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η ρωσική προσφορά στις αγορές και εάν ο Πούτιν θα σταματήσει απλώς να πουλά πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες που θα ενταχθούν σε ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο. Το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμών περιλαμβάνει την ασφάλιση και άλλες υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει πως δε θα εξάγει το πετρέλαιο της εάν το ανώτατο όριο τιμής οριστεί κάτω από το κόστος παραγωγής της.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές λένε πως το πετρέλαιο κατευθύνεται ακόμη πιο χαμηλά με την επικείμενη ύφεση, άλλοι λένε ότι αυτή η ύφεση θα μπορούσε να είναι διαφορετική και να μην οδηγήσει σε πραγματική πτώση της ζήτησης πετρελαίου από έτος σε έτος.

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για αυτό το τρίμηνο στα 110 δολάρια το βαρέλι, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 140 δολάρια το βαρέλι, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η περίπτωση για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου παραμένει ισχυρή.

«Πιστεύουμε ότι η υπόθεση για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου παραμένει ισχυρή, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα αρνητικά σοκ συμβαίνουν, με την αγορά να παραμένει σε μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που περιμέναμε τους τελευταίους μήνες», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs στο σημείωμα αυτή την εβδομάδα που μεταδόθηκε από το Bloomberg.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail