Η τουρκική προσπάθεια να συμφιλιωθεί με τον Άσαντ μοιάζει με το να βγάλεις ένα λαγό από το καπέλο

Εκ πρώτης όψεως, ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισλαμιστής και εθνικιστής, με τον Ντόγκου Πέριντσεκ, έναν άτακτο σοσιαλιστή, ευρασιανό και μαχητικό κοσμικό και κεμαλιστή.

jamesmdorsey.net - James M. Dorsey / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, είναι ο κ. Perincek, ένας άνθρωπος με έναν κόσμο επαφών στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Συρία του οποίου η συνωμοτική κοσμοθεωρία προσδιορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πυρήνα κάθε κακού, που ο κ. Ερντογάν στρέφεται κατά καιρούς για να βοηθήσει στην επίλυση ευαίσθητων γεωπολιτικών ζητημάτων.

Πριν από επτά χρόνια, ο κ. Perincek μεσολάβησε για μια συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αφού οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία.

Τώρα, ο κ. Perincek κατευθύνεται προς τη Δαμασκό για να δημιουργήσει μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, την ανατροπή του οποίου ο κ. Ερντογάν είχε ενθαρρύνει τα τελευταία 11 χρόνια από την έκρηξη των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης. που μετατράπηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Οι πιθανότητες είναι ότι η προσπάθεια του κ. Perincek θα είναι πιο επιτυχημένη από ό,τι όταν προσπάθησε τελευταία φορά το 2016 να διορθώσει τις διαφορές μεταξύ του κ. Ερντογάν και του κ. Αλ Άσαντ, αλλά τελικά σκόνταψε στην άρνηση του Τούρκου ηγέτη να εγκαταλείψει την επιμονή του πως ο Σύρος πρόεδρος πρέπει να φύγει.

Ο κ. Ερντογάν πρότεινε το ίδιο τις τελευταίες ημέρες, επιμένοντας ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει διάλογο με την κυβέρνηση του κ. Αλ Άσαντ.

«Δεν έχουμε τέτοιο θέμα αν θα νικήσουμε τον Άσαντ ή όχι… Πρέπει να αποδεχτείτε πως δεν μπορείτε να κόψετε τον πολιτικό διάλογο και τη διπλωματία μεταξύ των κρατών. Πρέπει πάντα να υπάρχουν τέτοιοι διάλογοι», είπε ο κ. Ερντογάν.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν κοιτάμε το συριακό έδαφος… Η ακεραιότητα του εδάφους τους είναι σημαντική για εμάς. Το καθεστώς πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Η προθυμία του κ. Ερντογάν να θάψει το τσεκούρι του πολέμου ακολουθεί την αποτυχία του να συγκεντρώσει τη ρωσική και ιρανική συναίνεση σε μια ανανεωμένη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Η επιχείρηση είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι οι Σύροι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, δεν θα δημιουργήσουν μια αυτοδιοικούμενη κουρδική περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας όπως η αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ.



Η Τουρκία ήλπιζε ότι η επιχείρηση θα της επέτρεπε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 30 χιλιομέτρων που θα ελέγχεται από τις δυνάμεις της και τους συριακούς πληρεξουσίους της στη συριακή πλευρά των συνόρων των δύο χωρών.

Η άρνηση της Ρωσίας και του Ιράν να υποστηρίξουν το σχέδιο, το οποίο θα υπονόμευε την εξουσία του συμμάχου τους, του κ. Αλ Άσαντ, ανάγκασε την Τουρκία να περιορίσει την επιχείρησή της στον βομβαρδισμό θέσεων του στρατού των Κούρδων και της Συρίας.

Η φαινομενική απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να προσφέρουν στους Κούρδους κάτι περισσότερο από λεκτική υποστήριξη, και αυτή μόνο αραιά, οδήγησε τους Κούρδους πιο κοντά στη Δαμασκό και, κατ' επέκταση, στη Ρωσία και το Ιράν, καθώς η Συρία επεκτείνει αθόρυβα την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Οι ΗΠΑ βασίζονται εδώ και καιρό στους Κούρδους για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Η αναζωπύρωση των σχέσεων και των συμμαχιών στη Συρία συμβαίνει τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο μάχης.

Οι τουρκικές επιθέσεις και οι απαντήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με πυρήνα τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) φαίνονται να είναι τόσο στρατιωτικές όσο και σε πολιτικές γραμμές μάχης εν αναμονή της αλλαγής των τουρκικών και κουρδικών σχέσεων με την κυβέρνηση Άσαντ.

Στοχεύοντας τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, η Τουρκία σηματοδοτεί ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Συρία υποστηρίζει τους Κούρδους ή τους παρέχει κάλυψη, ενώ η πρωτοφανής στόχευση των τουρκικών δυνάμεων από τους Κούρδους υποδηλώνει πως οι Κούρδοι έχουν υιοθετήσει νέους κανόνες εμπλοκής. Η Τουρκία στέλνει περαιτέρω μηνύματα ότι διατηρεί το δικαίωμα να στοχεύει τις κουρδικές δυνάμεις κατά βούληση, όπως ακριβώς κάνει στο βόρειο Ιράκ.

Τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και οι Κούρδοι βάζουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα.

Οι Κούρδοι ελπίζουν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες ότι ο κ. Αλ Άσαντ θα ανταποδώσει τη εύνοια να επιτρέψουν στον πρόεδρο να προωθήσει τον στόχο του να αποκτήσει τον έλεγχο τμημάτων της Συρίας που βρίσκονται υπό τις δυνάμεις των ανταρτών και να αναγκάσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, παρέχοντας στους Κούρδους μέτρο αυτονομίας.

Με τις εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν τον επόμενο χρόνο, ο κ. Ερντογάν ελπίζει πως ο κ. Αλ Άσαντ θα τον βοηθήσει να καλύψει το εθνικιστικό αντικουρδικό και αντιμεταναστευτικό αίσθημα, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών.

Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει τον επαναπατρισμό μερικών από τα τέσσερα εκατομμύρια κυρίως Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί. Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την κατασκευή περισσότερων από 60.000 κατοικιών για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη βορειοανατολική Συρία.

Η ανησυχία για μια πιθανή συμφωνία με τον κ. Αλ Άσαντ και η έκκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσλογλου για συμφιλίωση μεταξύ των ομάδων της αντιπολίτευσης και της Δαμασκού προκάλεσαν αντιτουρκικές διαμαρτυρίες σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους Τούρκους καθώς και στο Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η Τουρκία αναμένει επίσης από τον κ. Al-Assad, ο οποίος επιθυμεί να ανακτήσει όχι μόνο τον εδαφικό έλεγχο αλλά και να διατηρήσει την κεντρική εξουσία, να πατάξει τελικά τις ένοπλες κουρδικές ομάδες και τις προσπάθειες να διατηρήσει αυτόνομα διοικούμενες κουρδικές περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, ο κ. Perincek, παράλληλα με τις επαφές τουρκοσυριακών μυστικών υπηρεσιών, έχει τη δουλειά του για αυτόν. Το χάσμα μεταξύ τουρκικών και συριακών φιλοδοξιών είναι μεγάλο.

Ο κ. Αλ Άσαντ επιθυμεί την πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και την επιστροφή του συριακού ελέγχου στις περιοχές των Κούρδων και των ανταρτών. Είναι απίθανο να είναι πρόθυμος ή ικανός να παράσχει το είδος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα απαιτούσε η Τουρκία.

Τόσο οι Κούρδοι όσο και ο κ. Ερντογάν έχουν παγιδευτεί στα δικά τους Catch-22 που δεν προμηνύουν καλό για κανέναν από τους δύο.

Οι Κούρδοι μπορεί να μην έχουν επιλογές εάν επιτύχει μια τουρκοσυριακή προσέγγιση ή να αντιμετωπίσουν μια τουρκική επίθεση εάν αποτύχει.

Ομοίως, η συμφιλίωση με όρους αποδεκτούς από τον κ. Ερντογάν μπορεί να ισοδυναμεί με το να βγάλεις ένα λαγό από το καπέλο.

Είτε συμφωνεί με τον κ. Αλ Άσαντ είτε κλιμακώνεται η βία στη βόρεια Συρία, ο κ. Ερντογάν κινδυνεύει να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων που θα φτάσει στην Τουρκία σε μια εποχή που οικονομικά και πολιτικά μπορεί να το αντέξει λιγότερο οικονομικά.

Σύμφωνα με τα λόγια του αναλυτή Kamal Alam, το πρόβλημα του κ. Ερντογάν είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «εξαντλεί χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές για να λύσει τον Γόρδιο δεσμό που είναι η Συρία. Από την πλευρά του, ο Άσαντ μπορεί να περιμένει - γιατί αφού η Τουρκία αποτύχει για άλλη μια φορά να βομβαρδίσει το δρόμο της για να βγει από το βορειοανατολικό πρόβλημα, ο Ερντογάν θα χρειαστεί τον Άσαντ πολύ περισσότερο από το αντίστροφο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail