Ένα ανησυχητικό μήνυμα από τους εμπόρους πετρελαίου για μια ευρωπαϊκή ύφεση

PublicDomainPictures / pixabay
Η ύφεση ήταν πάντα μια πολιτικά ευαίσθητη λέξη. Σήμερα, έχει γίνει τόσο ευαίσθητη που ορισμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί προσπαθούν να την επαναπροσδιορίσουν για να την κάνουν να χάσει λίγο από το κεντρί της. Η πραγματικότητα μιας ύφεσης, ωστόσο, είναι αδύνατο να επαναπροσδιοριστεί. Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι καταναλωτές αισθάνονται στα πορτοφόλια τους την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως και οι έμποροι. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Όταν πλησιάζει μια ύφεση, οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες. Οι έμποροι, από την άλλη πλευρά, αρχίζουν να πωλούν.

Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο John Kemp του Reuters ανέφερε στην τελευταία του στήλη ότι τα hedge funds και άλλοι θεσμικοί έμποροι πούλησαν το ισοδύναμο 1 εκατομμυρίου βαρελιών ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια βαρέλια. Σημαντική μείωση της καθαρής θέσης των εμπόρων.

Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, hedge funds και διαχειριστές χρημάτων αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης ντίζελ στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τη θέση τους κατά 13 εκατομμύρια βαρέλια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο Kemp υποστηρίζει πως αυτό είναι ένα μήνυμα ότι οι οικονομικές προοπτικές των αμερικανών εμπόρων είναι πιο φωτεινές από εκείνες των Ευρωπαίων ομολόγων τους.

Ίσως οι αμερικανοί έμποροι προσπαθούν απλώς να επωφεληθούν από την έλλειψη ντίζελ για την οποία έγραψε ο ίδιος ο Kemp νωρίτερα αυτό το μήνα. Σημείωσε ότι τα αποθέματα καυσίμων απόσταξης στις ΗΠΑ έχουν πέσει σε κρίσιμα επίπεδα και θα χρειαζόταν ύφεση για να διορθωθούν τα πράγματα καταστρέφοντας τη ζήτηση. Διαφορετικά, οι τιμές του ντίζελ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι έμποροι θα αγόραζαν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ντίζελ.


Όπως και να έχει, ο κίνδυνος της ύφεσης στην Ευρώπη είναι σίγουρα πολύ πιο σοβαρός από ενεργειακή άποψη. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι μάλλον αυτάρκεις όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Ευρώπη έχει αποκαλύψει ότι εξαρτάται τόσο ενοχλητικά από τις εισαγωγές του εμπορεύματος. Ακολούθησε μια παύλα για το φυσικό αέριο, όπου η Ευρώπη ψάχνει τον κόσμο για φιλικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μιας σύμβασης spot, αν είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι πάντα.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η Ευρώπη εκτρέπει τώρα φορτία από την Ασία, η οποία δεν κάνει φίλους εκεί, και προσπαθεί να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια. Χάρη στις υπερβολικές τιμές, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Η Γερμανία προετοιμάζεται για τον περιορισμό της ενέργειας για βιομηχανικούς χρήστες και ενθαρρύνει τη λιτότητα των νοικοκυριών. Η Ισπανία επιβάλλει τα κλιματιστικά να διατηρούνται στους 27 βαθμούς ή παραπάνω. Και η Νορβηγία μόλις ανακοίνωσε ότι θα περιόριζε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Η νορβηγική ηλεκτρική ενέργεια πηγαίνει κανονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία. Ωστόσο, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας, ήταν χαμηλή φέτος και η χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τοπική επάρκεια. Περισσότερα άσχημα νέα για την Ευρώπη που παλεύει, όπου η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παραμένει άνιση.

Η εικόνα δεν ήταν όμορφη και νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΔΝΤ έδειξε ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη καθώς συμβούλεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλίσουν το πρόσθετο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ταμείο υποστήριξε πως η οικονομική βοήθεια διατηρεί υψηλή την κατανάλωση ενέργειας όταν θα έπρεπε μόνο να μειωθεί.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Nomura προέβλεψαν πρόσφατα πως η ευρωζώνη, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά, είναι μεταξύ των χωρών που θα αντιμετωπίσουν ύφεση το 2023.

«Αυτήν την στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες, πολλές από αυτές έχουν στραφεί ουσιαστικά σε μια ενιαία εντολή - και αυτό είναι για να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για να χαθεί. Επομένως, θα είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της έρευνας παγκόσμιων αγορών της Nomura, Rob Subbaraman.

Προσθέστε σε αυτήν την επιθετικότητα της κεντρικής τράπεζας την εξίσου επιθετική στάση που τηρεί η ΕΕ στην στάση της με τη Ρωσία, και υπάρχει μια συνταγή για ύφεση ακριβώς εκεί.

Ο Kemp του Reuters προέβλεψε ότι τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση πριν από το τέλος του έτους. Δυστυχώς, είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία - που σημαίνει ότι ο πόνος θα γίνει αισθητός σε ολόκληρο το μπλοκ και στην υπόλοιπη Ευρώπη επίσης. Η ασημένια επένδυση: οι τιμές των καυσίμων μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν μόλις αρχίσει η ύφεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail