Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία «σε φανταστική τιμή»

Freepen.gr - Οι Σέρβοι δε θα χρειαστεί να εξοικονομήσουν ενέργεια μειώνοντας την κατανάλωσή τους αυτόν τον χειμώνα χάρη στις πολιτικές του Βελιγραδίου και τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στους συμπολίτες του σε ομιλία του το Σάββατο.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για περιορισμούς στην ηλεκτρική ενέργεια τον επόμενο χειμώνα» , είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη». Επιπλέον, η σερβική κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει «μεγάλες εκπτώσεις» σε όσους εξοικονόμησαν ηλεκτρική ενέργεια φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τέτοια μέτρα κατέστησαν δυνατά ιδιαίτερα λόγω των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε ο Σέρβος ηγέτης. Το Βελιγράδι αγοράζει 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου - μεταξύ 63% και 64% του συνόλου των απαιτούμενων - από τη Ρωσία και το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ (797 εκατομμύρια δολάρια), είπε ο Βούτσιτς, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια τιμή «φανταστική».

Εάν το Βελιγράδι έπρεπε να αγοράσει φυσικό αέριο στις τρέχουσες τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς, θα χρεοκοπούσε, είπε, υποστηρίζοντας ότι τα υπόλοιπα 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – ή περίπου το 36% της συνολικής κατανάλωσής του – θα κόστιζε στη Σερβία 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ (4,7 δισεκατομμύρια δολάρια ) τώρα. «Και ολόκληρος ο προϋπολογισμός μας είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ». 

Ο Βούτσιτς επαίνεσε επίσης τη συμφωνία που συνήψε το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη, σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία θα αποθηκεύει μεταξύ 300 και 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που αγόρασε η Σερβία στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της. Τα σχόλια του Σέρβου προέδρου έρχονται καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος υπενθύμισε πως η άρνηση του Βελιγραδίου να στραφεί σε μια πράσινη ατζέντα έσωσε πραγματικά τη χώρα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail