Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου «έτοιμη» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί

Η βασική πρωτοπόρος του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, Λις Τρους, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν το κρίνει απαραίτητο. Τα λόγια της απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα, λαμβάνοντας υπόψη πως μπορεί να είναι η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ακριβώς εν μέσω ενός παγκόσμιου πλαισίου εντάσεων και κρίσης ασφαλείας. Εάν οι πυρηνικές δυνάμεις δεν είναι πρόθυμες να εγγυηθούν την ειρήνη, το μέλλον των διεθνών σχέσεων μπορεί να είναι καταστροφικό.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε συνέντευξή της, η Τρους δήλωσε ότι είναι καθήκον του πρωθυπουργού να αποφασίσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων και είπε πως είναι έτοιμη να το πράξει. Σύμφωνα με την ίδια, ακόμη κι αν μια τέτοια απόφαση σήμαινε «παγκόσμιο αφανισμό», θα το έκανε αν το έκρινε απαραίτητο. Ο συνεντευξιαστής, ο παρουσιαστής του Times Radio, John Pienaar, δήλωσε ότι αν ήταν αντιμέτωπος με μια τέτοια απόφαση θα ένιωθε «σωματικά άρρωστος», λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους του αφανισμού, αλλά η Truss απάντησε τονίζοντας πως «είναι έτοιμη» για αυτό.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό καθήκον του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμη να το κάνω (...) Είμαι έτοιμη να το κάνω», είπε, υπογραμμίζοντας δύο φορές πως θεωρεί τον εαυτό της προετοιμασμένη για μια τέτοια στάση.

Τα λόγια της Τρους ακούγονται σαν πραγματική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Ο σημαντικός της ρόλος στη σύγχρονη βρετανική -και διεθνή- πολιτική καθιστά εξαιρετικά περίπλοκο να εκφωνηθεί ένας τέτοιος πολεμικός λόγος εν μέσω των σημερινών εντάσεων. Η Τρους ηγείται επί του παρόντος της βρετανικής διπλωματίας και είναι το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός του νέου Ηνωμένου Βασιλείου, επομένως, έχοντας την ευθύνη σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων, θα πρέπει να είναι καθήκον της να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν θα υπήρχαν νικητές. Ωστόσο, κάνει ακριβώς το αντίθετο: λέει πως είναι έτοιμη και παίρνει το ρίσκο του παγκόσμιου αφανισμού.

Στη Μόσχα, όπως ήταν αναμενόμενο, η απερίσκεπτη δήλωση της Τρους απαντήθηκε με αυστηρή καταδίκη από τους εκπροσώπους. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε τη δήλωση ως «καλή αρχή» στη νέα σεζόν της καλτ κατασκοπευτικής σειράς Austin Powers στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Ζαχάροβα υπαινίχθηκε διακριτικά την ομοιότητα της Τρους με τον ήρωα της προαναφερθείσας σειράς, τον Δρ. Εβιλ, ο οποίος απείλησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι θα εκτοξεύσει πυρηνικό πύραυλο αν δεν του πλήρωναν 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ειρωνική απάντηση αντανακλά την απόλυτη αποδοκιμασία της Ρωσίας για τη θέση της Τρους.

Προφανώς, τα λόγια της Τρους θα ήταν επικίνδυνα σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Δύο ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ο πυρηνικός κίνδυνος έχει ανέβει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών», καθιστώντας σαφές πως θεωρεί την τρέχουσα κρίση ασφαλείας την πιο σοβαρή στην ιστορία. Πράγματι, το γεγονός ότι η Τρους δήλωσε λίγο μετά την ομιλία του Γκουτέρες πως είναι «έτοιμη» να πατήσει τα πυρηνικά κουμπιά δείχνει ότι αυτό το κρίσιμο σημείο της παγκόσμιας πυρηνικής ασφάλειας τροφοδοτείται από την ανευθυνότητα των δυτικών ηγετών.



Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τρους προκαλεί διεθνείς εντάσεις με τις ανεύθυνες και πολεμικές ομιλίες της. Πριν από μήνες, στις πρώτες μέρες της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, μερικά από τα λόγια της Λιζ οδήγησαν σε βαθιά διπλωματική κρίση, κάνοντας τη Ρωσία να θέσει τις πυρηνικές της δυνάμεις σε υψηλά επίπεδα μάχης. Οι επιθετικές δηλώσεις της Λιζ άφησαν υποψίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παρέμβει στη σύγκρουση υπέρ της Ουκρανίας και να επιτεθεί στη Ρωσία, γι' αυτό και οι ομιλίες της θεωρήθηκαν απαράδεκτες, παρακινώντας τη ρωσική πυρηνική κινητοποίηση.

"Υπήρξαν απαράδεκτες δηλώσεις για πιθανές καταστάσεις σύγκρουσης, ακόμη και αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Δε θα κατονομάσω τους συντάκτες αυτών των δηλώσεων, αν και ήταν η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών", δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρέπει να αναφερθεί ένα άλλο γεγονός, το οποίο είναι η ευρεία συνεννόηση των δυτικών δυνάμεων με την πυρηνική κρίση. Η περίπτωση της Τρους φαίνεται να είναι η πιο σοβαρή της δυτικής πυρηνικής ευθύνης, αλλά δεν είναι η μόνη. Είναι η δυτική βοήθεια που προκαλεί προβλήματα στο Zaporozhye, για παράδειγμα, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τον τοπικό πυρηνικό σταθμό με όπλα που στέλνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας υψηλούς κινδύνους ραδιενεργής μόλυνσης. Μπορούμε να πούμε ότι στην τρέχουσα κρίση ασφαλείας η στάση της Δύσης ήταν απολύτως αποσταθεροποιητική, προωθώντας άσκοπα κινδύνους στο πυρηνικό ζήτημα - μόνο στο όνομα του αδικαιολόγητου στόχου της «νίκης επί της Ρωσίας».

Η κοινωνία των πολιτών στις δυτικές χώρες πρέπει να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τους ηγέτες τους από το να συνεχίσουν να υποδαυλίζουν τον πόλεμο και την πυρηνική αστάθεια. Είναι επίσης απαραίτητη μια σταθερή στάση του ΟΗΕ, καθώς η καταδίκη της ομιλίας της Τρους είναι υποχρέωση όλης της ανθρωπότητας, όχι μόνο της Ρωσίας. Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι απαραίτητο το Συντηρητικό Κόμμα να επανεξετάσει την εσωτερική του δομή και το Κοινοβούλιο να ενεργήσει υπεύθυνα, καθώς είναι απαράδεκτο μια υποψήφια πρωθυπουργός να λέει ότι είναι «έτοιμη» να προωθήσει τον παγκόσμιο αφανισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail