Η Ιαπωνία θέλει πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν την Κίνα

Ρhilip Fοng / ΑFΡ
Freepen.gr - Η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει να κλείσει το «χάσμα πυραύλων» με την Κίνα, ανέφερε μια μεγάλη ιαπωνική εφημερίδα την Κυριακή, επικαλούμενη αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να επεκτείνει το βεληνεκές των πυραύλων εδάφους κατά πλοίων επιφανείας σε τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα – και να τους τροποποιήσει ώστε να εκτοξεύονται από πλοία και αεροσκάφη και να χτυπούν στόχους εδάφους.

Μια βελτιωμένη έκδοση εδάφους του ιαπωνικού πυραύλου τύπου 12 αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2024, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ανέφερε η Yomiuri. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε πως το Τόκιο θέλει τελικά «περισσότερους από 1.000» τέτοιους πυραύλους να αναπτυχθούν στα νησιά Νανσέι.

Το σχέδιο πυραύλων λέγεται ότι είναι μέρος αυτού που η εφημερίδα αποκάλεσε πρωτοβουλία «Taiwan contingency». Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (SDF) και ο αμερικανικός στρατός φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία βάσης επίθεσης στα νησιά Νανσέι σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ Ταϊβάν και Πεκίνου.
 


Αξιωματούχοι του Τόκιο που επικαλέστηκε τότε το Kyodo News δήλωσαν πως εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο θα έβλεπε Αμερικανούς πεζοναύτες να σταθμεύουν στα νησιά Nansei σε μια προσωρινή βάση επίθεσης, με τις SDF να παρέχουν υποστήριξη με τη μορφή επιπλέον στρατευμάτων σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για την Ταϊβάν ήταν επικείμενη.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τέτοιες «δυνατότητες αντεπίθεσης», το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας ανέφερε προηγουμένως ότι θέλει να αναθεωρήσει και να ταξινομήσει εν μέρει την τρέχουσα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας μέχρι το τέλος του έτους, εστιάζοντας στο αν η Ιαπωνία μπορεί να αποκτήσει όπλα για να χτυπήσει εχθρικές βάσεις. Το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, δεδομένου του συντάγματος της Ιαπωνίας με προσανατολισμό στην άμυνα, το οποίο αποκηρύσσει ρητά τον πόλεμο.

Τα νησιά Nansei αποτελούνται από περίπου 200 νησιά, μερικά ακατοίκητα. Τρία από τα νησιά - Amami-Oshima, Ishigaki και Miyako - φέρεται να θεωρούνταν ως κατοικίες για μονάδες πυραύλων, αλλά η παρουσία τους κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω οργή από την Κίνα για την αυξημένη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή.
 
* απόδοση από το RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail