Τα σενάρια πυρηνικής σύγκρουσης είναι πάλι στο τραπέζι - Μόσχα

WikiImages / pixabay
Οι πολιτικές που έχουν θεσπιστεί από τις ΗΠΑ ανάγκασαν άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να αναβιώσουν τον πυρηνικό σχεδιασμό τους, ισχυρίστηκε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης Alexey Drobinin. Τα σχόλια του Drobinin, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέρουν μια εικόνα για την τρέχουσα σκέψη της Μόσχας σε αυτόν τον τομέα.

«Χτισμένο από γενιές διαπραγματευτών, το πλαίσιο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας διαλύεται τώρα με την υποκίνηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί μείωσαν το όριο του πρώτου χτυπήματος στο στρατιωτικό τους δόγμα», έγραψε ο Ντρομπίνιν σε άρθρο του για το περιοδικό Mezhdunarodnaya Zhizn (Διεθνής Ζωή) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

«Αυτοί και άλλοι παράγοντες που ανησυχούν επαναφέρουν τα πιο επικίνδυνα σενάρια σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, γεμάτα με καταστροφικές συνέπειες, ξανά στην οπτική των στρατιωτικών σχεδιαστών», προειδοποίησε.



Ωστόσο, η εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης – στην οποία συμμετέχει ενεργά η Ρωσία – θα καταστήσει τον κόσμο ασφαλέστερο μέρος, εκτός εάν η Δύση επιλέξει να παρέμβει, υποστηρίζει ο διπλωμάτης. «Όλοι θα ωφεληθούν από την πολυπολικότητα και την αποπαγκοσμιοποίηση – υπό την προϋπόθεση ότι κανείς δεν διαταράσσει τη φυσική πορεία αυτών των αντικειμενικών φαινομένων», υποστήριξε ο Drobinin.

«Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία εδώ είναι πώς το πολιτικό κατεστημένο της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης επιλέγει να συμπεριφέρεται… Εκτός και αν είναι σε θέση να καταστείλουν τον πόνο που νιώθουν λόγω της απώλειας της εξουσίας τους στον κόσμο – όσο ανθρωπίνως κατανοητός κι αν είναι αυτός ο πόνος – και να σταματήσουν να «αρπάζουν το όπλο» κάθε φορά που επιβάλλεται η υπομονετική διπλωματία, η ανησυχητική τάση της αυξανόμενης σημασίας της δύναμης στις διεθνείς υποθέσεις όχι μόνο θα διαρκέσει αλλά και θα εντείνεται», έγραψε ο Drobinin.

Τη Δευτέρα, σε επιστολή προς τους συμμετέχοντες στη δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να συμβεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail