Από το Κοσσυφοπέδιο μέχρι την Ταϊβάν, η δοκιμασμένη κι αξιόπιστη συνταγή της Ουάσιγκτον για το χάος σηκώνει ξανά το άσχημο κεφάλι της

Ταϊπέι - Hugo_ob / pixabay
Οι τελευταίες αντιπαραθέσεις ακολουθούν ένα φθαρμένο σχέδιο από την Πρίστινα μέχρι την Ταϊπέι και όχι μόνο

Είναι αναμφίβολα μια ασυνήθιστη σύμπτωση ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε επίσημες συνομιλίες με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου ακριβώς πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα εκεί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έγινε ακριβώς την στιγμή που αξιωματούχοι στην Πρίστινα ετοιμάζονταν να αρνηθούν να αναγνωρίσουν πινακίδες κυκλοφορίας ή έγγραφα που εκδόθηκαν από την κεντρική σερβική κυβέρνηση (πριν αναβληθεί το μέτρο ακριβώς προτού τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα το βράδυ).

Rachel Marsden - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μπορούμε επίσης να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πιθανότητες ο «πρόεδρος» του μερικώς αναγνωρισμένου κράτους, Vjosa Osmani, να μιλά τώρα για τη Ρωσία, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, για να διασφαλιστεί πως θα σταματήσουν τα σχέδια της Ρωσίας καθώς και των πληρεξουσίων της στην περιοχή». Ή ότι ο Blinken επικαλείται επίσης την «σταθερή υποστήριξη της Πρίστινα για την Ουκρανία» — κάτι που είναι διασκεδαστικό αφού η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει καν επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Για να μην αναφέρουμε πως το Κοσσυφοπέδιο φιλοξενεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ και ότι το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει επίσημη δήλωση αναφέροντας το ενδιαφέρον του να «επέμβει» στο Κοσσυφοπέδιο, εάν χρειαστεί. Πόσο βολικό.

Πιθανότατα είναι επίσης εντελώς ατύχημα που η Σερβία απλώς τυχαίνει να αρνείται να υποχωρήσει στην υποστήριξή της προς τη Ρωσία, να επιδιώκει αυξημένο εμπόριο με το Ιράν και στρατιωτική συνεργασία με τη συμμαχική με τη Ρωσία, Λευκορωσία. Και πως ο υπουργός Εσωτερικών της, Αλεξάνταρ Βουλίν, είπε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι δε θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία και δεν θα είναι ο «πεζός στρατιώτης» του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Ή πως το ΝΑΤΟ, στα τέλη της δεκαετίας του '90, υπό την «ηθική» ηγεσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, χάραξε τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου για «ανθρωπιστικούς» λόγους και τη χρησιμοποιούσε ως εργαλείο για να αυξήσει την πίεση για τη Σερβία (και, σε κάποιο βαθμό στους φίλους της στη Μόσχα) έκτοτε.

Αλλά αν δεν μπορεί να είναι όλα αποτέλεσμα τύχης, τότε ένα δυτικό σχέδιο αλλαγής καθεστώτος αποτελεί μια εύλογη εξήγηση.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κράτους αντιπροσώπου ή/και μαχητών τους οποίους δυτικοί αξιωματούχοι πωλούν στο κοινό ως θύματα του εν λόγω «καθεστώτος» - δηλαδή του γεωπολιτικού αντιπάλου που έχει η Δύση στο στόχαστρο της.

Το ίδιο μοτίβο διαδραματίζεται στην Ασία αυτήν την στιγμή, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, είναι ντροπαλή για τυχόν σχέδια να ταξιδέψει στην Ταϊβάν εν μέσω της περιοδείας της στην Ασία. Μόνο 13 χώρες αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη από την Κίνα — και οι ΗΠΑ δεν είναι μεταξύ τους από το 1979. Αλλά ο νόμος για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979 υπήρξε από τότε ένας Δούρειος Ίππος για την αμερικανική στρατιωτικοποίηση εντός της Κίνας. Ο νόμος απαιτεί από την Ουάσιγκτον να «διαθέσει στην Ταϊβάν τέτοια αμυντικά αντικείμενα και υπηρεσίες άμυνας σε ποσότητα που μπορεί να είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Ταϊβάν να διατηρήσει επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας όπως καθορίζεται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο. Αυτό εξηγεί γιατί οι νεοσυντηρητικοί στο δυτικό πολιτικό κατεστημένο και το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα είχαν ένα φετίχ της Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες.

Όχι μόνο είναι πελάτης όπλων, αλλά ξέρουν ότι κάθε φορά που η Ουάσιγκτον εκπληρώνει την υποχρέωση της από τη συνθήκη -την οποία κάνει με κάθε ευκαιρία ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων- καταδικάζει τους Κινέζους μέσα στη χώρα τους. Θα ήταν σαν το Πεκίνο να πουλάει όπλα στρατιωτικής ποιότητας στην πολιτεία της Χαβάης για να την προστατεύσει από την πιθανή ασύμμετρη «απειλή» μιας «εισβολής» της Ουάσιγκτον.

Φυσικά, είναι πιθανώς μια ακόμη πλήρης σύμπτωση που η επίσκεψη του τρίτου υψηλότερου υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν ενάντια στις ρητές επιθυμίες του Πεκίνου έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Κίνα, ενώ η Δύση είναι κυριαρχούμενη από τη τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ή ότι η έναρξη μιας αποσταθεροποιητικής σύγκρουσης στο εσωτερικό της Κίνας μέσω της Ταϊβάν θα εξυπηρετούσε τα ανταγωνιστικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Το ίδιο είδος εκμετάλλευσης αντιπροσώπων μπορεί να φανεί στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τους νεοναζί μαχητές Αζόφ στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας ενόψει της σύγκρουσης στην Ουκρανία ή στην υποστήριξη της CIA και του Πενταγώνου στους Σύριους αντάρτες σε μια αποτυχημένη χρόνια προσπάθεια ανατροπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν στην επιχείρηση της CIA κατά των Σοβιετικών ή με τη στρατολόγηση 500 ανταρτών της Νικαράγουας (γνωστοί ως Κόντρας) από τη CIA για την ανατροπή της ηγεσίας των αριστερών Σαντινίστας στη Νικαράγουα ή η προσπάθεια διάφορων αξιωματούχων των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια να υποκινήσουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν προωθώντας και υποστηρίζοντας την ιρανική αντιπολίτευση γνωστή ως Mujahadeen-e-Khalq (MEK).

Διάφορες ομάδες «κοινωνίας των πολιτών» που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω προγραμμάτων όπως η USAID, και βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία σε περιοχές πρωταρχικής σημασίας για τις επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος της Ουάσιγκτον, αποτελούν επίσης μέρος του ίδιου μηχανισμού. Η ρωσική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή στο θέμα το 2015 μέσω νομοθεσίας που απαγορεύει εκείνα που θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Όταν ένα συγκεκριμένο hotspot βρίσκεται στο χείλος του πολέμου (όπως η Ταϊβάν ή το Κοσσυφοπέδιο) ή έχει ήδη τυλιχθεί σε σύγκρουση (όπως η Ουκρανία), είναι συχνά πολύ αργά για να πιάσουμε την Ουάσιγκτον από το χέρι. Αντ' αυτού, αξίζει να παρακολουθείτε άλλους πληρεξούσιους των ΗΠΑ - έστω και μόνο για να εντοπίσετε τυχόν απόκοσμες γνωστές δονήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με προηγούμενες επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος της Δύσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail