Λευκωσία: Η Τουρκία ισλαμοποιεί τα κατεχόμενα

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με πρόσφατες αναρτήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης

Για ακόμα μια φορά παρακολουθούμε με προβληματισμό και ανησυχία τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαστρεβλώσει τις ιστορικές πραγματικότητες σε σχέση με την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πρόσφατες αναρτήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης επιχειρούν ανεπιτυχώς να αλλοιώσουν την ιστορική πραγματικότητα, εξισώνοντας το θύμα μιας εισβολής με τους πραγματικούς αυτουργούς και εκτελεστές της.

Με πρόσχημα τη δήθεν αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, με διασταλτικές ερμηνείες των συνθηκών του 1960 και έωλα επιχειρήματα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Μια πράξη εξ ορισμού παράνομη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Έκτοτε, συνεχίζει να κατέχει το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εποικίζοντας το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και επιχειρώντας αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Με υβριδικές τακτικές και έκνομες ενέργειες, προσπαθεί ακόμα και σήμερα να ισλαμοποιήσει τα κατεχόμενα, να αποδυναμώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να εμπεδώσει συνθήκες εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.  

Η διεθνής κοινότητα έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί με τρόπο ξεκάθαρο και νομικά δεσμευτικό για τα πραγματικά γεγονότα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε σειρά Ψηφισμάτων και Αποφάσεων με τα οποία καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας ως πράξη παράνομη, αποτρόπαια και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε καταδικαστικές αποφάσεις και Ψηφίσματα σχετικά με την παράνομη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους της ούτω καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο Κράτος στην Κύπρο.

Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι το μόνο που κατάφερε η Τουρκία ήταν να σκορπίσει τον όλεθρο, να καταστήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, να εφαρμόσει τους διχοτομικούς της σχεδιασμούς και να εμπεδώνει νέα τετελεσμένα. Απόγειο της τουρκικής προκλητικότητας είναι η εμμονή της στην επιβολή λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο του ορθολογισμού και του δικαίου, χωρίς να ακολουθούμε την τουρκική ρητορική παραφροσύνη. Καταβάλλουμε επίμονες και ειλικρινείς προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσπάθειες που δυστυχώς, η Τουρκία απορρίπτει αδιάλλακτα και αναίτια, εμμένοντας στη θέση για λύση δύο κρατών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, θα εξακολουθήσει να βαδίζει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους τους νησιού, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail