Η μαριονέτα στη σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και η Μόσχα στο στόχαστρο

Ο κατάλογος των αιματηρών συγκρούσεων που πυροδότησαν το 2022 μπορεί να επεκταθεί σε μια άλλη διεθνική αντιπαράθεση — αυτή τη φορά μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 31 Ιουλίου, η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου επιδεινώθηκε απότομα.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν οι αρχές της μερικώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσαν την είσοδο στην επικράτεια της δημοκρατίας σε άτομα που είχαν σερβικά έγγραφα και αυτοκίνητα με σερβικούς αριθμούς κυκλοφορίας.

Αυτή η απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου προκάλεσε διαμαρτυρίες μεταξύ του σερβικού πληθυσμού του Βορείου Κοσσυφοπεδίου. Οι ταραχές έφτασαν κοντά σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο εχθρικών βαλκανικών χωρών.

Ιστορικό συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο

Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο συνορεύει με τη Σερβία, είναι μια αυτόνομη περιοχή που ζει εκτός ελέγχου της Πρίστινα. Η περιοχή κατοικείται από Σέρβους. Οι αντιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Αλβανών και Σέρβων είναι δια-εθνοτικής, δια-ομολογιακής, καθώς και ιστορικής φύσης.

Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τη ναζιστική κατοχή το 1944, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε πεισματική αντίσταση από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Στη μεταπολεμική περίοδο, οι Σέρβοι και οι Αλβανοί μπορούσαν να συνυπάρξουν στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας μόνο στο πλαίσιο της άκαμπτης συγκεντρωτικής εξουσίας. Ωστόσο, η ειρήνη δεν ήταν πουθενά κοντά: οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτύρονταν συνεχώς για το Βελιγράδι που παραβίαζε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Ήταν εκείνη την περίοδο που το Κοσσυφοπέδιο εξέταζε την απόσχιση από τη Γιουγκοσλαβία και την πιθανή είσοδο της περιοχής στην Αλβανία.

Για να αντιμετωπίσει τις αποσχιστικές φιλοδοξίες των Κοσοβάρων, το Βελιγράδι προσπάθησε να αφομοιώσει ειρηνικά την επαρχία το 1959 προσαρτώντας την στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται από Σέρβους. Το Βελιγράδι εφάρμοσε έτσι μια πολιτική εγκατάστασης των Σέρβων σε όλη την επικράτεια της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

Δεκαετίες αργότερα, αυτή η αναθεώρηση των συνόρων της δημοκρατίας ως ομοσπονδίας έθεσε τις βάσεις για μια σύγκρουση που σιγοκαίει.

Μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, η ενεργή υποστήριξη της Δύσης στον εξτρεμιστικό Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου έγινε στη συνέχεια ο κύριος λόγος για την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (Επιχείρηση Συμμαχική Δύναμη). Η χώρα χωρίστηκε σε πολλές ανεξάρτητες δημοκρατίες.

Το Βελιγράδι έχασε τον έλεγχο στο Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια. Ταυτόχρονα, το βόρειο Κοσσυφοπέδιο που κατοικείται από Σέρβους παραμένει υπό την προστασία του. Οι κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν σερβικά έγγραφα και τα αυτοκίνητα έχουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Το σερβικό δηνάριο χρησιμοποιείται ως κύριο νόμισμα (το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιεί το ευρώ).

Αδιέξοδο για Σερβία και Κόσοβο

Έτσι, υπάρχει ένα μερικώς αναγνωρισμένο Κόσοβο που κατοικείται από μουσουλμάνους Αλβανούς εντός της Σερβίας. Εντός του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχει το Βόρειο Κόσοβο, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Η λεπτή ισορροπία εξασφαλιζόταν από τη μη ανάμιξη του Βελιγραδίου στις υποθέσεις του αλβανικού τμήματος του Κοσσυφοπεδίου και μέχρι πρόσφατα — από τη μη ανάμειξη της Πρίστινα στη ζωή των Σέρβων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι αρχές της Πρίστινα έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να αλλάξουν βίαια προσωπικά έγγραφα και πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων των Σέρβων.

Τον Οκτώβριο του 2021, η βάναυση καταστολή μιας σερβικής διαδήλωσης από τις ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου παραλίγο να οδηγήσει στην είσοδο των στρατευμάτων του Βελιγραδίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η εφαρμογή της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Πρίστινα για την υποχρεωτική εισαγωγή εγγράφων και πινακίδων κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου για τους Σέρβους αναβλήθηκε από την 1η Αυγούστου για την 1η Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Χοβενιέ. Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός πως η σύγκρουση που βράζει στα Βαλκάνια παραμένει υπό πλήρη εξωτερικό έλεγχο.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης σημειώθηκε λίγο μετά την επίσκεψη στις 26 Ιουλίου του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Vyosa Osmani και του πρωθυπουργού Albin Kurti στην Ουάσιγκτον, όπου είχαν συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken.

Σήμερα, η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη (με εξαίρεση τη Λευκορωσία, η οποία είναι μέρος του κράτους της Ένωσης), η οποία σαφώς υποστηρίζει τη Ρωσία σε όλες τις πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής της, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η προοπτική να στερηθεί η Μόσχα από το μοναδικό σύμμαχό της στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά δελεαστική για τη Δύση, και ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία που έχουν αποστασιοποιηθεί από τις καταστροφικές πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες στις χώρες της ΕΕ.

Μια μηνιαία καθυστέρηση από την καταπίεση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου είναι απλώς μια δικαιολογία για να αποσπάσει την προσοχή του Βελιγραδίου από την παγκόσμια πολιτική ατζέντα και να υπονομεύσει τη δημοτικότητα της σημερινής ηγεσίας της Σερβίας. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οι εντάσεις πρόκειται να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Η αιματοχυσία είναι δυνατή, αλλά είναι απίθανο να είναι μεγάλη, καθώς καμία από τις αντίπαλες πλευρές δεν διαθέτει στρατιωτικό σώμα που θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση μια για πάντα. Ως εκ τούτου, τα Βαλκάνια είναι απίθανο να γίνουν το επίκεντρο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός ο πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη.

- Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων και στρατό 4.500 ατόμων.
- Η Σερβία έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων και στρατό 28.000 ατόμων.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) δήλωσε την ετοιμότητά της να παρέμβει στη σύγκρουση εάν απειληθεί η σταθερότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά από συνεδρίαση του Γενικού Επιτελείου της Σερβίας, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τη σύγκρουση με το Κόσοβο.

Μιλώντας στο έθνος το βράδυ της Κυριακής, ο Βούτσιτς είπε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά Σέρβων που ζουν στο βόρειο τμήμα του εν μέρει αναγνωρισμένου κράτους τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου. Οι αρχές της χώρας θα εμποδίσουν την είσοδο σε όποιον δεν έχει έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου και αναγκαστικά εκ νέου καταχώρηση σερβικών πινακίδων σε τοπικές. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την ετοιμότητα των αρχών για τέτοια μέτρα.

Αναφέρθηκε πως σήμανε συναγερμός στις πόλεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν Σέρβοι, και περίπου 200 Αλβανοί συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Κοσόβσκα-Μιτρόβιτσα. Οι Σέρβοι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα και απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο από την Πρίστινα προς τη Ράσκα. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και ασθενοφόρα. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε πως ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί από την πλευρά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με αυτούς, δεν υπήρξαν θύματα. Με τη σειρά του, το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας δήλωσε ότι δεν συμμετείχε σε αυτά τα γεγονότα.

Στη συνέχεια, ο Βούτσιτς εκφώνησε άλλη μια ομιλία, στην οποία δήλωσε πως«ο σερβικός λαός από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια δεν άκουγε τις εκκλήσεις του». Ο Βούτσιτς κάλεσε για ειρήνη με κάθε κόστος.

"Ζητώ από τους Αλβανούς να σταματήσουν και τους Σέρβους να μην υποκύψουν σε προκλήσεις. <…> Θα προσευχηθούμε για ειρήνη και θα αγωνιστούμε για την ειρήνη, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ευθέως: δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα κερδίσει. Εάν τολμήσουν να αρχίσουν να διώκουν, να εκφοβίζουν, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα κερδίσει», είπε ο Βούτσιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail