Άσκηση και ανάπτυξη: Η Μόσχα αναμειγνύει στρατιωτική και οικονομική διπλωματία στην Άπω Ανατολή της

Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα έχει δει τις χώρες να ασκούν δημιουργικά διάφορες μορφές διπλωματίας προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη στρατηγική τους αυτονομία κατά τη διάρκεια αυτής της χαοτικής περιόδου στις Διεθνείς Σχέσεις. Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού είναι η χρήση στρατιωτικής και οικονομικής διπλωματίας από τη Ρωσία στην Άπω Ανατολή της, όπως αποδεικνύεται από τις στρατιωτικές ασκήσεις Vostok 2022 από 1-7 Σεπτεμβρίου και το έβδομο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) που θα διεξαχθεί στην περιφερειακή πρωτεύουσα Βλαδιβοστόκ από 5-8 του ίδιου μήνα.

Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr

Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τυχαίο, καθώς οι Ρώσοι στρατηγικοί σχεδιαστές σκόπευαν να επικαλύπτονται αυτές οι δύο μορφές διπλωματίας. Το πρώτο θα δει την Κίνα, την Ινδία και πολλές άλλες χώρες να συμμετέχουν σε πολυμερείς ασκήσεις σε αυτή τη γεωκεντρική περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας, ενώ η δεύτερη αφορά τις προσπάθειες της Μόσχας να ενθαρρύνει την ανάπτυξη με γνώμονα την Ασία, αυτής της πλούσιας σε πόρους, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτη και μεγαλύτερης περιοχής του κόσμου.

Στα μέσα Αυγούστου, «Ο Πούτιν εξήγησε το ρόλο της στρατιωτικής διπλωματίας της Ρωσίας στην ενίσχυση της πολυπολικότητας», το οποίο σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στη φιλοξενία ασκήσεων με τους ομοϊδεάτες πολυπολικούς εταίρους του προκειμένου να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητά τους σε διάφορα σενάρια. Όσον αφορά την επικείμενη πρακτική της οικονομικής διπλωματίας, ο άδηλος στόχος είναι η Ινδία να αναπτύξει ολοκληρωμένα την περιοχή της Άπω Ανατολής της Ρωσίας ως ανεπίσημη ανταμοιβή για την υποστήριξή της τους τελευταίους έξι μήνες καθώς και να «ισορροπήσει» ειρηνικά την Κίνα.

Συνολικά, η προσχεδιασμένη σύγκλιση της στρατιωτικής και οικονομικής διπλωματίας της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή έχει σκοπό να δείξει πως δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην ανάπτυξη αυτής της γεωκεντρικής περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Μακριά από το να είναι «άσχετο» σε αυτό το μέρος του κόσμου, όπως ψευδώς το απεικονίζει το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η Ρωσία είναι μια σοβαρή δύναμη της οποίας τα συμφέροντα αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστά από ένα ευρύ φάσμα πολυπολικών ενδιαφερομένων όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλοι.

Αυτό είναι σημαντικό να το έχουμε κατά νου καθώς η Ρωσία εργάζεται για τη συγχώνευση της ευρασιατικής μεγάλης στρατηγικής της με τπν ειδικό και προνομιούχο Ινδό στρατηγικό εταίρο της στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτές οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις συναντώνται ήδη στη μεγαλύτερη ξηρά του κόσμου μέσω της κοινής τους ανάπτυξης του Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) που διέρχεται από το έδαφος του κοινού ιρανού εταίρου τους, αλλά δεν έχουν ακόμη σημειώσει απτή πρόοδο στην ανάπτυξη της ναυτιλίας του αντίστοιχο διαδρόμου Vladivostok-Chennai (VCMC).



Αυτό πρόκειται να αλλάξει κατά τη διάρκεια του φετινού EEF, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενώ η σημασία της ασφάλειας της ίδιας περιοχής αναμένεται επίσης να αυξηθεί λόγω της συμμετοχής της γειτονικής Κίνας στις ασκήσεις Vostok 2022, λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις που προκαλούνται από τις ΗΠΑ, αλλά και τις ιαπωνικές προκλήσεις, αναγκάστηκαν να απαντήσουν. Αυτό το στρατηγικό υπόβαθρο διευκολύνει τους περιστασιακούς παρατηρητές να κατανοήσουν γιατί η Ρωσία σχεδίαζε να ασκήσει ταυτόχρονα τη στρατιωτική και οικονομική της διπλωματία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η μεγαλύτερη τάση είναι ότι η Ρωσία έχει πραγματικά αποκαταστήσει την ιστορική της θέση ως παγκόσμια δύναμη ακριβώς όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν στα τέλη Αυγούστου, καθώς είναι αναμφισβήτητα ικανή να προωθήσει τα διαφορετικά συμφέροντά της σε όλη την Ευρασία. Η τελευταία φάση της ουκρανικής σύγκρουσης που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ δεν την ανάγκασε να εγκαταλείψει την Ασία, αλλά στην πραγματικότητα επιτάχυνε τη συνολική επέκταση της επιρροής της εκεί, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία συντονισμένη πρακτική της στρατιωτικής και οικονομικής της διπλωματίας στην Άπω Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail