Το Νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας προσδιορίζει τις ΗΠΑ ως την κύρια απειλή

Ο Πούτιν υπέγραψε το νέο δόγμα την Ημέρα του Ναυτικού της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Κυριακή ένα νέο ναυτικό δόγμα για τη Ρωσία που ονομάζει τις ΗΠΑ ως τον κύριο αντίπαλο της Μόσχας στις θάλασσες. Υπέγραψε το δόγμα πριν από μια ομιλία για τον εορτασμό της Ημέρας του Ναυτικού της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, την πόλη-λιμάνι της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα.

AntiWar -  Dave DeCamp / Παρουσίαση Freepen.gr

Το δόγμα 55 σελίδων λέει πως  η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η Ρωσία στους ωκεανούς του κόσμου είναι «η στρατηγική πορεία των ΗΠΑ προς την κυριαρχία στον παγκόσμιο ωκεανό και η παγκόσμια επιρροή τους στις διεθνείς διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση των λωρίδων μεταφοράς και των ενεργειακών πόρων του παγκόσμιου ωκεανού».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το δόγμα προσδιορίζει επίσης την επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας και τις ασκήσεις της συμμαχίας σε ύδατα κοντά στη Ρωσία ως μεγάλες απειλές για την ασφάλεια.



Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τη ναυτική τους δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα. Το 2021, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ υπερδιπλασίασαν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αλλά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η παρουσία των ΗΠΑ στα ύδατα μειώθηκε και η Ουάσιγκτον ακύρωσε πρόσφατα τις προγραμματισμένες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έπλευσε ένα πολεμικό πλοίο περίπου 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κριμαίας . Η Ρωσία θεώρησε την κίνηση ως μεγάλη πρόκληση και είπε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές στο βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender.

Το νέο δόγμα του Πούτιν καλούσε επίσης τη Ρωσία να επεκτείνει την στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική, μια περιοχή όπου το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως χρειάζεται να αντιμετωπίσει τη Μόσχα. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη της Αρκτικής και η ακτογραμμή της με την Αρκτική Θάλασσα και άλλα ύδατα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο εκτείνεται περίπου 15.000 μίλια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail