Ισπανία και Πορτογαλία έτοιμες να αδράξουν ευκαιρίες στο ενεργειακό προσκήνιο της Ευρώπης

Freepen.gr - Πυροδοτούμενη από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης προσφέρει μια ευκαιρία για την Ισπανία και την Πορτογαλία να αναβαθμίσουν σημαντικά τον ρόλο τους στο ενεργειακό ζήτημα της Δυτικής Ευρώπης, σημειώνει το zerohedge.com.

Την Παρασκευή, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera δήλωσε ότι μια νέα σύνδεση φυσικού αερίου από την Ισπανία στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι έτοιμη έως τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2023.

«Αυτή η νέα διασύνδεση, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπου οκτώ ή εννέα μήνες στη νότια πλευρά των συνόρων, δηλαδή από τα Πυρηναία προς την Ισπανία», δήλωσε ο Ριμπέρα στο TVE. Η κατασκευή αγωγού θα απαιτηθεί επίσης στη Γαλλία για να ολοκληρωθεί η σύνδεση και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει για τις διασυνδέσεις.

Το χρονοδιάγραμμα της Ribera είναι πολύ πιο φιλόδοξο από αυτό που παρουσιάστηκε από τον ισπανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Enagas. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε πρόσφατα ότι η σύνδεση θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε δυόμισι χρόνια με τιμή από 600 έως 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ribera είπε ότι ένας τέτοιος αγωγός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ισπανίας κατά 20 έως 30%.



«Μεγάλο μέρος της χωρητικότητας εισαγωγής LNG της Ευρώπης βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο, η οποία θεωρείται στη βιομηχανία ως "νησί" φυσικού αερίου καθώς υπάρχει περιορισμένη χωρητικότητα αγωγών που τη συνδέει με τη βόρεια Ευρώπη», εξηγούν οι Financial Times.

Αν και η Ισπανία διαθέτει αρκετούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για λήψη φυσικού αερίου μέσω της θάλασσας, η χώρα έχει μόνο δύο συνδέσεις αγωγών χαμηλής χωρητικότητας με τη Γαλλία. Μια προηγούμενη πρωτοβουλία για την προσθήκη ενός αγωγού μήκους 120 μιλίων, υψηλής χωρητικότητας -- το "MidCat Project" -- κατέρρευσε ενόψει της αντίθεσης των περιβαλλοντολόγων και της κατάρρευσης της οικονομικής υποστήριξης.

Με τη Ρωσία να μειώνει τις εξαγωγές της και τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σχεδόν 10 φορές τα πρόσφατα επίπεδα, οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης επιδιώκουν νέες ενεργειακές συνδέσεις με μεγάλη επείγουσα ανάγκη.

Την Πέμπτη, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε ένα νέο αγωγό από την Πορτογαλία στην κεντρική Ευρώπη μέσω Ισπανίας και Γαλλίας. Είπε ότι ένας αγωγός από την Ιβηρική Χερσόνησο «απουσίαζε εμφανώς» και πως ένας τέτοιος αγωγός υπόσχεται να συμβάλει «μαζική» στην άμβλυνση των ενεργειακών δεινών της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail