"Οτιδήποτε εκτός από μια κοινωνία χωρίς μετρητά": Το φυσικό χρήμα επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο

geralt / pixabay
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) πιέζει σκληρά για μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» σε έναν κόσμο μετά την πανδημία, αν και το φυσικό χρήμα έχει επανέλθει σε τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή χώρα καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο χαρτονομίσματα και κέρματα για να τους βοηθήσουν να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών εν μέσω πληθωριστικής καταιγίδας. 

Tyler Durden - zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα Ταχυδρομεία της Βρετανίας δημοσίευσαν μια έκθεση τη Δευτέρα που αποκάλυψε, παρά την πρόσφατη επιταχυνόμενη χρήση καρτών και ψηφιακών πληρωμών σε smartphone, πως η ζήτηση για μετρητά αυξήθηκε αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Guardian. Ανέφερε ότι τα υποκαταστήματα διαχειρίστηκαν 801 εκατ. £ σε προσωπικές αναλήψεις μετρητών τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με τον Ιούνιο. Η ετήσια μεταβολή στα στοιχεία του περασμένου μήνα αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 των £665 εκ..

Στα 11.500 υποκαταστήματα του Ταχυδρομείου, κατατέθηκαν και αποσύρθηκαν 3,31 δισ. £ σε μετρητά τον Ιούλιο -- υψηλό ρεκόρ για κάθε μήνα που χρονολογείται από τρεις αιώνες λειτουργίας.

Η έκθεση επεσήμανε ότι η αυξανόμενη ζήτηση φυσικών μετρητών οφειλόταν κυρίως στο πως περισσότεροι άνθρωποι διαχειρίζονταν τους προϋπολογισμούς τους μέσω χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε «ημερήσια βάση». Ανέφερε ότι ορισμένες αναλήψεις έγιναν από παραθεριστές που χρειάζονταν μετρητά για «διαμονή» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 600.000 πληρωμές σε μετρητά συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων λιρών προήλθαν από άτομα που έλαβαν υποστήριξη λογαριασμού ρεύματος από την κυβέρνηση, σημείωσε το Ταχυδρομείο.

Η Βρετανία είναι « κάτι άλλο παρά μια κοινωνία χωρίς μετρητά», σύμφωνα με τον τραπεζικό διευθυντή του Ταχυδρομείου Μάρτιν Κίρσλι.


"Βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα μετρητά ως το δοκιμασμένο τρόπο διαχείρισης ενός προϋπολογισμού. Είτε πρόκειται για διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε για προετοιμασία για οικονομικές πιέσεις που αναμένονται το φθινόπωρο, η πρόσβαση σε μετρητά σε κάθε κοινότητα είναι κρίσιμη», είπε ο Kearsley.

Σημειώσαμε ότι το Φεβρουάριο του 2021, το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ του Ηνωμένου Βασιλείου είδε τη ζήτηση να πέφτει κατακόρυφα καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τη χρήση μετρητών. Τότε κάναμε το εξής ερώτημα: «Πόσο θα κρατήσει η επιθυμία για καλά ντεμοντέ χαρτονομίσματα;

... και η απάντηση δεν αργεί πολύ σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ταχυδρομείου, όπως εξηγεί ο The Guardian: «ο πληθωρισμός αυξάνεται και πολλοί λογαριασμοί αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω – έχει οδηγήσει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να στραφούν ξανά στα μετρητά για να τους βοηθήσουν να προγραμματίσουν δαπάνες».

Τόσο για το WEF, τις κεντρικές τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες που πιέζουν για κοινωνίες χωρίς μετρητά σε όλο τον κόσμο, το πιο σημαντικό, είναι να προσπαθούν να εγκαινιάσουν μια υπερ-κεντρική δυστοπία CBDC. Με τα φυσικά μετρητά σε στυλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάβαση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα μπορούσε να είναι ένα πολύ πιο δύσκολο έργο για τις ελίτ από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail