Οι μαριονέτες κλαίνε τη μοίρα τους σβήνοντας τα φώτα, οι κυρίαρχοι τη σχεδιάζουν - Τι αποφάσισε η αδέσμευτη Ουγγαρία

Freepen.gr - Στις 26 Αυγούστου 2022, μετά την εξέταση της τεκμηρίωσης σχεδιασμού, η Ουγγρική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (OAH) εξέδωσε την άδεια για την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας με αντιδραστήρες Generation III+ VVER-1200 στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Paks II. 

Είναι η πρώτη φορά που μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με τέτοιου τύπου αντιδραστήρα εκδίδεται άδεια κατασκευής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η άδεια κατασκευής αποδεικνύει ότι οι νέες μονάδες πυρηνικής ενέργειας θα συμμορφώνονται με τα ουγγρικά και ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Το έργο Paks II θα υλοποιηθεί με αυτοματοποιημένα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας αιχμής, συμπεριλαμβανομένου ενός περιβλήματος από οπλισμένο σκυρόδεμα με δομή διπλού τοιχώματος και πυρήνα συγκράτησης για την πρόληψη της απελευθέρωσης ραδιενεργών ουσιών από την ενεργό ζώνη στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση απρόβλεπτου ατυχήματος. 

«Σήμερα, το έργο του NPP Paks II κάνει ένα άλλο άλμα προς τα εμπρός. Η άδεια κατασκευής επιβεβαιώνει πως το έργο συμμορφώνεται με τις διεθνείς και ουγγρικές απαιτήσεις ασφάλειας. Είναι απολύτως εφικτό η Ουγγαρία να έχει δύο νέες μονάδες ισχύος έως το 2030, διασφαλίζοντας έτσι την σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó. 

«Έχει γίνει τεράστιος όγκος εργασίας μαζί με τους Ούγγρους εταίρους μας για την προετοιμασία της τεκμηρίωσης. Η άδεια κατασκευής για τις νέες μονάδες ισχύος του ουγγρικού πυρηνικού σταθμού αποδεικνύει σταθερή πίστη στη ρωσική τεχνολογία VVER-1200, η ​​οποία πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία του χρόνου και απέδειξε την ασφάλεια και την αξιοπιστία της. Είμαστε βέβαιοι πως ο πυρηνικός σταθμός Paks II θα εγγυηθεί την ενεργειακή κυριαρχία της Ουγγαρίας για σχεδόν έναν αιώνα και θα φέρει τις ευρωπαϊκές χώρες πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσε ο Alexey Likhachev, Γενικός Διευθυντής της ROSATOM. 

«Μια σειρά από βασικές άδειες που εκδόθηκαν από την ουγγρική αρχή, το OAH, για το έργο κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μετάβαση του έργου στο στάδιο κατασκευής δύο υπερσύγχρονων, ασφαλέστερων δυνατών πυρηνικών ενέργειας μονάδες με αντιδραστήρες Generation III+, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τη σταθερή και οικονομικά προσιτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας μέχρι το τέλος του αιώνα», δήλωσε ο Alexander Merten, Αντιπρόεδρος του εργολάβου του κύριου έργου ASE JSC (θυγατρική ROSATOM), Διευθυντή του έργου Paks II NPP. 

Ιστορικό:

Το Paks II είναι ένα έργο με το κλειδί στο χέρι, βασισμένο στη διακυβερνητική συμφωνία Ουγγαρίας-Ρωσίας για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού που υπογράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 2014 και στη σύμβαση EPC που υπογράφηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2014. Οι μονάδες ισχύος 5 και 6 έχουν εγγυημένη διάρκεια ζωής 60 χρόνια. Κύριος ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία μηχανικών της Rosatom, ASE JSC. Επί του παρόντος, στο εργοτάξιο βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού, με ενίσχυση του εδάφους, προετοιμασία για την κατασκευή των αντιφιλτραριστικών κουρτινών και κατασκευή των εγκαταστάσεων του χώρου προσωρινών εργασιών. Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών εξωτερικού της Rosatom περιλαμβάνει 34 μονάδες σε διάφορα στάδια υλοποίησης σε 11 χώρες. 

Συμπέρασμα

Βλέπουμε λοιπόν πως η επιλογή να κλείσουν τα φώτα, να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό, να κόψουμε τα πάντα για να πληρώσουμε το όποιο ρεύμα που θα έχουμε πιθανόν με δελτίο ή να στοιχιζόμαστε κάθε πίσω από τους δήθεν συμμάχους μας, δεν είναι μονόδρομος. Οι ανεξάρτητες χώρες αποφασίζουν με βάση το συμφέρον του λαού τους. Ινδία, Σερβία και Ουγγαρία το αποδεικνύουν καθημερινά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail