Ουκρανική κόπωση; Η βρετανική υποστήριξη του πολέμου μειώνεται εν μέσω υπερπληθωρισμού ενέργειας

derwiki / pixabay
Freepen.gr - Οι Sunday Times ανέφεραν ότι η οικονομική στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία ενδέχεται να λήξει μέχρι το τέλος του έτους. Το Λονδίνο έχει ήδη διαθέσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, καθώς η σύγκρουση έφτασε πρόσφατα στον έκτο μήνα. Η δημόσια υποστήριξη μειώνεται επίσης, λόγω του ενεργειακού υπερπληθωρισμού που πυροδοτήθηκε από τις αποτυχημένες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που επικαλείται η εφημερίδα, το Ηνωμένο Βασίλειο τελειώνει από όπλα και χρήματα για την Ουκρανία -- αυτό θα είναι μια πρόκληση για τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη δύσκολη απόφαση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Κίεβο ενώ στο εσωτερικό, οι οικονομικές προοπτικές σκοτεινιάζουν.

Εν τω μεταξύ, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία απέτυχαν και οδήγησαν πολλούς στη φτώχεια καυσίμων:

«Υποστηρίζω τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, αλλά με τρομοκρατεί η τιμή του φυσικού αερίου. Πιστεύω ότι ήμασταν λίγο ένοχοι που δοξάσαμε υπερβολικά τους Ουκρανούς.

Αισθάνομαι ότι πρέπει να σκεφτούμε να τελειώσουμε με αυτό, αλλά δεν μπορώ να δω ένα τέλος», είπε η Karine Hyde, 59, υπεύθυνη ιατρικής πρακτικής.

Η δυσαρέσκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται καθώς το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη. Το τελευταίο ζήτημα που εξόργισε τους Βρετανούς είναι ότι ο ρυθμιστής ενέργειας Ofgem αύξησε το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% σε ένα ρεκόρ £3.549 ($4.189) ξεκινώντας την 1η Οκτωβρίου από £1.971 ($2.330) σήμερα. Αυτό το ανώτατο όριο αναμένεται να αυξηθεί στις 5.439 £ (6.427 $) μέχρι τον Ιανουάριο και στις 7.272 £ (8.594 $) έως την άνοιξη λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου καθώς μειώνονται οι ρωσικές προμήθειες στην Ευρώπη. 

Ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει συνθλίψει τα πραγματικά κέρδη για τους Βρετανούς, καθιστώντας τη ζωή τους απολύτως άθλια καθώς πρέπει να περιορίσουν τις δαπάνες τους. 

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας κάνει τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τον πόλεμο.

Μια δημοσκόπηση του YouGov το Μάρτιο διαπίστωσε πως το 48% των Βρετανών υποστήριξε την αύξηση των κυρώσεων στη Ρωσία, ακόμα κι αν έπρεπε να υποφέρουν λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού. Μέχρι τον Ιούνιο, αυτό είχε πέσει στο 38%. Επίσης, το 49% δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα καλωσόριζε αυξήσεις φόρων για να πληρώσει για τον στρατό της Ουκρανίας, αλλά ο αριθμός αυτός έχει πέσει στο 41%.

Πρόσθετες ερωτήσεις μέσω δημοσκόπησης του YouGov δείχνουν πτώση της υποστήριξης για την Ουκρανία μεταξύ των ενηλίκων Βρετανών.

Επίσης τα δεδομένα από την Google δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για ειδήσεις σχετικά με την Ουκρανία.

Ακόμη και στις πιο πλούσιες κοινότητες, οι Βρετανοί έχουν βαρεθεί την πολεμική υποστήριξη:

Το Tunbridge Wells μπορεί να είναι μια από τις πιο πλούσιες πόλεις της Βρετανίας, αλλά πολλές έχουν πρόβλημα και το άγχος είναι βαθύ. «Έχουμε τρία μικρά παιδιά, επομένως είμαστε στατιστικά ένας από τους ανθρώπους που ζουν από μισθό», είπε ο Sam Pointer, διευθυντής ασφαλιστικού λογαριασμού. "Είναι ένας αγώνας. Εάν η κυβέρνηση μπορούσε να βρει κάποιον τρόπο να στηρίξει την Ουκρανία για να καταλήξει σε μια ειρηνική λύση, αυτό θα ήταν υπέροχο. Αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος" -- Sunday Times

Ο Olly Fairhurst, 35, που ζει στο Groombridge κοντά στο Tunbridge Wells, φιλοξενεί δύο Ουκρανούς πρόσφυγες και πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να αποτύχει σε αυτή τη σύγκρουση. Είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να αφήσει «τις θυσίες σε αυτή τη χώρα να βαρύνουν τους φτωχότερους».

Έτσι, έξι μήνες μετά τον πόλεμο, οι οικιακές θυσίες που πολλοί Βρετανοί είπαν ότι θα έκαναν για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια αμφισβητούνται καθώς η φτώχεια καυσίμων καταστρέφει τα οικονομικά των νοικοκυριών. 

* απόδοση από zerohedge.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail