Αγορά ρωσικού πετρελαίου από το Νέο Δελχί: Ο Ινδός ΥΠΕΞ είπε στον Ουκρανό ό,τι θα έπρεπε να λέμε κι εμείς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα επέκρινε γελοία την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου λίγες ώρες αφότου ο ομόλογός του από τη χώρα αυτή Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ υπερασπίστηκε αυτές τις συμφωνίες. Αυτός ο κορυφαίος διπλωμάτης της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας που καταρρέει είπε στο The Hindu κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου ότι «Όταν η Ινδία αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο [με έκπτωση], πρέπει να καταλάβει ότι η έκπτωση πρέπει να πληρωθεί με ουκρανικό αίμα. Κάθε βαρέλι ρωσικού αργού που παίρνει η Ινδία, έχει μια καλή μερίδα ουκρανικού αίματος μέσα».

Του Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών (MEA) Τζαϊσανκάρ είχε πει στην ινδική κοινότητα στην Μπανγκόκ ότι:

«Ήμασταν πολύ ειλικρινείς για τα συμφέροντά μας. Έχω μια χώρα με κατά κεφαλήν εισόδημα 2.000 $. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά υψηλότερες τιμές ενέργειας. Είναι υποχρέωσή μου… ηθικό μου καθήκον να διασφαλίσω πως θα τους κάνω την καλύτερη προσφορά. Αυτήν την στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αδικαιολόγητα υψηλές. Πολλοί παραδοσιακοί προμηθευτές στην Ινδία τους εκτρέπουν επίσης προς την Ευρώπη επειδή η Ευρώπη αγοράζει ή μπορεί να αγοράσει λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Έτσι, η Ευρώπη αγοράζει επίσης πολύ περισσότερα από τη Μέση Ανατολή και από άλλες πηγές που θα προμήθευαν την Ινδία. Έτσι, είναι μια κατάσταση σήμερα όπου κάθε χώρα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για να μειώσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και η Ινδία κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και, μόλις το διατυπώσετε πολύ ανοιχτά και ειλικρινά, οι άνθρωποι το αποδέχονται. Μπορεί να μην το εκτιμούν πάντα, αλλά εφόσον έχετε εκφράσει τα ενδιαφέροντά σας με άμεσο τρόπο, η αίσθηση μου είναι πως ο κόσμος το δέχεται ως ένα είδος πραγματικότητας».

Σαφώς, ο Κουλέμπα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη λογική εξήγηση που μοιράστηκε ο Ινδός ομόλογός του, γι' αυτό και κατέφυγε σε ψευδείς ad hominem κατηγορίες. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε αρκετές παρατηρήσεις.  

Πρώτον, ο Κουλέμπα δεν τόλμησε να επικρίνει την ΕΕ πως συνεχίζει να αγοράζει πολύ περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από ό,τι η Ινδία σήμερα, κάτι που ανέφερε ο Τζαϊσανκάρ στις αρχές Ιουνίου, όταν η χώρα του επικρίθηκε για άλλη μια φορά για τέτοιες συμφωνίες. «Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ινδίας υπενθύμισε στη Δύση ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω της», το οποίο ευθυγραμμίζεται με την πολυπολική κοσμοθεωρία της ηγεσίας του πολιτισμού-κράτους του. Δεύτερον, η τεχνητά κατασκευασμένη αφήγηση για τον πόλεμο πληροφοριών του Κουλέμπα δεν ήταν δική του πρωτοβουλία, αφού σαφώς χρησίμευσε ως πληρεξούσιος για τους Αμερικανούς προστάτες της χώρας του που ελέγχουν άμεσα την εξωτερική πολιτική του Κιέβου.

Τρίτον, οι προηγούμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να πιέσουν την Ινδία να αποκόψει τη Ρωσία απέτυχαν τελείως, γι' αυτό και η Ουάσιγκτον καταφεύγει τώρα σε έμμεσα μέσα για να συνεχίσει αυτή την εκστρατεία του Υβριδικού Πολέμου. Τέταρτον, αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι η Ινδία παρενέβη αποφασιστικά για να γίνει η αναντικατάστατη βαλβίδα της Ρωσίας από την πίεση της Δύσης, προκειμένου να αποτραπεί προληπτικά η δυνητικά δυσανάλογη εξάρτησή της από την Κίνα. Και πέμπτον, οι Ινδοί στρατηγοί και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων γνωρίζουν καλά αυτά τα σχέδια, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα εξαπατηθούν να πιστεύουν ότι ο Κουλέμπα ενήργησε ανεξάρτητα.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος οποιαδήποτε αμερικανική μαριονέτα να καταφέρει ποτέ να πιέσει την Ινδία να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να επεκτείνει συνολικά την στρατηγική της συνεργασία με αυτή τη Μεγάλη Δύναμη και με άλλους τρόπους. Το Δελχί δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί τίποτε μονομερώς σε οποιοδήποτε θέμα που θεωρεί πως είναι αντικειμενικά προς τα εθνικά του συμφέροντα, πόσο μάλλον ως κομβικό για την πολυπολική μεγάλη στρατηγική του, καθώς εμποδίζει τη Μόσχα να γίνει ο «κατώτερος εταίρος» του Πεκίνου. Το γεγονός πως ο Κουλέμπα υποβλήθηκε σε αυτό από τις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσει τον υβριδικό πόλεμο στην Ινδία σύντομα, αλλά δείχνει επίσης πόσο απελπισμένη έχει γίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail