Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών δεν είναι αυτό που φαίνεται – και ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας θέλει να τον τερματίσει

@petrogustavo
Ο Γκουστάβο Πέτρο υπόσχεται ένα μεγάλο πλήγμα στην ηγεμονία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική

Bradley Blankenship - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αριστερός Γκουστάβο Πέτρο ανέλαβε νέος πρόεδρος της Κολομβίας στις 7 Αυγούστου, εγκαινιάζοντας αυτό που πιθανότατα θα είναι μια άνευ προηγουμένου πολιτική αλλαγή για μια διαχρονικά δεξιά κυβέρνηση. Στην πρώτη του ομιλία, ο Πέτρο ανέφερε πολλά σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κολομβία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας, της εκπαίδευσης και, κυρίως, του λεγόμενου «Πολέμου κατά των Ναρκωτικών».

«Ήρθε η ώρα για μια νέα διεθνή σύμβαση που δέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε παταγωδώς και πως άφησε ένα εκατομμύριο Λατινοαμερικανούς να δολοφονηθούν, οι περισσότεροι Κολομβιανοί, τα τελευταία 40 χρόνια, και που σκοτώνει 70.000 ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική από υπερβολική δόση ετησίως με φάρμακα, κανένα από τα οποία δεν παράγεται στη Λατινική Αμερική», είπε.

Ο Πέτρο πρόσθεσε πως αυτός ο πόλεμος «ενίσχυσε τις μαφίες και έχει αποδυναμώσει τα κράτη», ενώ οδήγησε «τα κράτη να διαπράξουν εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένου του κολομβιανού κράτους. Κάλεσε για ένα νέο παράδειγμα που «επιτρέπει τη ζωή και δεν προκαλεί θάνατο», ενώ επίσης κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την παγκόσμια πολιτική κατά των ναρκωτικών, αλλά δεν το πράττουν.

Αυτή είναι μια δήλωση που αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι από τον Πέτρο, επειδή η Κολομβία είναι μακράν ο πιο σημαντικός εταίρος στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η απόρριψη του υπάρχοντος status quo από την Κολομβία θα έστελνε ένα κύμα σοκ στη διεθνή κοινότητα και θα μπορούσε να ξεκινήσει πολυμερείς συζητήσεις για μια νέα στρατηγική που δε θα εστιάζει σε μια στρατιωτική απάντηση.

Να σημειωθεί πως ο Πέτρο γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα για τον Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών δεδομένης της προηγούμενης σύνδεσής του με την πλέον ανενεργή αριστερή παραστρατιωτική ομάδα, M-19. Αυτός ο πόλεμος έχει σημειωθεί για τις βαθιές του αντιφάσεις, δηλαδή το γεγονός ότι η στρατιωτική βοήθεια και η εκπαίδευση των ΗΠΑ προς την Κολομβία επικεντρώθηκε περισσότερο στον αντικομμουνισμό –δηλαδή στην καταστολή ομάδων όπως η M-19– παρά στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια σε ομάδες στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένου του κολομβιανού στρατού, που έχουν διαπράξει καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Κλίντον παραιτήθηκε ακόμη και από τους περισσότερους όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κανονικά συνδέονται με μια τέτοια βοήθεια, θεωρώντας ότι είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον εστιάζει επίσης υπερβολικά την προσοχή στην καταπολέμηση των αριστερών ομάδων στην Κολομβία, ενώ υποστηρίζει δεξιές ομάδες, π.χ., εκείνες που υποστηρίζουν το αμερικανικό κεφάλαιο, ακόμα κι αν έχουν διασυνδέσεις με το εμπόριο ναρκωτικών.

Ως αξιοσημείωτο παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Alvaro Uribe, ο οποίος έλαβε το υψηλότερο πολιτικό βραβείο των ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αναγνωρίστηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ως συνδεδεμένος με το εμπόριο ναρκωτικών της χώρας. Παραμένει ισχυρός παίκτης στην πολιτική της Κολομβίας και ήταν ο κύριος αγωγός της Ουάσιγκτον στην περιοχή κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 2002-2010.


Εκτός από αυτές τις αντιφάσεις που συνδέονται με την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου, ο Πέτρο σημείωσε επίσης σωστά τις εσωτερικές αντιφάσεις του Πολέμου κατά των Ναρκωτικών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η εσωτερική πολιτική της απαγόρευσης δεν λειτουργεί και άνθρωποι πεθαίνουν δεξιά κι αριστερά. Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώνεται λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, η ενδημική φτώχεια και τα ναρκωτικά συμβάλλουν τα μέγιστα στα συνολικά χαμένα χρόνια ζωής.

Αυτό είναι ένα σημείο ιδιαίτερης σημασίας για εμένα προσωπικά, όπως έχω σημειώσει στη στήλη μου για το RT σε διάφορα σημεία. Έχοντας γεννηθεί στο Σινσινάτι του Οχάιο και μεγαλώνοντας στο Βόρειο Κεντάκι, ουσιαστικά το επίκεντρο της κρίσης των οπιούχων στις ΗΠΑ, έχω δει από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των ναρκωτικών. Γνωρίζω οικογένειες που έχουν διαλυθεί, έχω δει την εξαθλίωση του εθισμού και μάλιστα έχω χάσει περίπου μια ντουζίνα συνομηλίκους μου από υπερβολικές δόσεις, αυτοκτονίες ή φόνους που σχετίζονται με συμμορίες.

Ένα πράγμα που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως το status quo δε λειτουργεί. Αν μη τι άλλο, δημιουργεί απλώς έναν βρόχο ανατροφοδότησης όπου η υποτροπή είναι αναπόφευκτη – όλα αυτά ενώ οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποκατάστασης και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επωφελούνται από το πίσω μέρος. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας – επειδή το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα είναι ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης κατάχρησης ουσιών.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο γιατί δείχνει τη διασταύρωση των αντιφάσεων με τον Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Δηλαδή, ο πόλεμος είναι μια προέκταση του καθυστερημένου, νεοφιλελεύθερου καθεστώτος της Ουάσιγκτον και της προσπάθειάς του να συντρίψει όλα τα κοινωνικά κινήματα –είτε αυτά στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό– που αμφισβητούν την αμερικανική δικτατορία των πλουσίων.

Αυτή η αυτοκρατορία έχει αποκαλυφθεί ότι όχι μόνο είναι ηθικά άδικη σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τάση της να διαπράττουν ανείπωτα εγκλήματα αλλά και αναξιόπιστη, ανεύθυνη και ασταθής. Καθώς ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ συνεχίζει την αναπόφευκτη καθοδική του τροχιά, θα παρουσιαστούν παράθυρα ευκαιριών για την αλλαγή των υπαρχουσών πολιτικών που δεν ταιριάζουν στα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας. Η έκκληση του Προέδρου Gustavo Petro για ένα νέο διεθνές παράδειγμα κατά των ναρκωτικών είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail