Οι «κουρασμένοι» Ευρωπαίοι πρέπει να «πληρώσουν τις συνέπειες» του πολέμου στην Ουκρανία

Μέσω ΑΡ: Το Βερολίνο σβήνει τα φώτα σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας
Freepen.gr - Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell προχώρησε σε μια εκπληκτικά ωμή αξιολόγηση [και εξοργιστική συνάμα] για τον πόλεμο της Ουκρανίας και την επισφαλή θέση της Ευρώπης σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, παραδεχόμενος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει στη διάσπαση μιας ενιαίας απάντησης της ΕΕ εν μέσω της τρέχουσας κρίσης που εκτινάσσεται στα ύψη. Η ακραία αβεβαιότητα των τιμών και της ενέργειας οδηγεί σε ένα μακρύ χειμώνα.

Τα λόγια του Μπορέλ έμοιαζαν να παραδέχονται πως η τακτική του Πούτιν λειτουργεί σε κάποιο επίπεδο, ή τουλάχιστον θα εξαλείψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι επέλεξε λέξεις όπως οι πληθυσμοί της ΕΕ πρέπει να «αντέξουν» τον βαθύ οικονομικό πόνο και τη σοβαρή ενεργειακή κρίση. Ανέφερε την «κούραση» των Ευρωπαίων, ενώ κάλεσε την ηγεσία καθώς και τον απλό λαό να «υποφέρουν τις συνέπειες» με συνεχή αποφασιστικότητα. Ο ίδιος όμως δε θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των αποφάσεων του κέντρου στο οποίο αποτελεί βασικό γρανάζι.

Ο Μπορέλ εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Πούτιν βλέπει «την κούραση των Ευρωπαίων και την απροθυμία των πολιτών τους να υποστούν τις συνέπειες της υποστήριξης προς την Ουκρανία».

Αλλά ο Μπορέλ υποστήριξε πως η Ευρώπη δε θα υποχωρήσει ανεξάρτητα από τη μόχλευση που μπορεί να έχει η Μόσχα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για «εργαλειοποίηση της ενέργειας» - και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να επωμίζονται το κόστος. Ποιος θα αναβοσβήσει πρώτος; ...φαίνεται ότι είναι το υποκείμενο εδώ. Προέτρεψε:

«Θα πρέπει να αντέξουμε, να κατανείμουμε το κόστος εντός της ΕΕ», είπε ο Μπορέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προειδοποιώντας ότι η διατήρηση των 27 κρατών μελών μαζί ήταν ένα έργο που πρέπει να εκτελείται «μέρα με τη μέρα».

Και όμως, όπως υποστηρίζουν σταθερά ορισμένοι όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας από την αρχή της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, είναι αναπόφευκτο κάποιοι να αναγκαστούν να επωμιστούν το «κόστος» πολύ περισσότερο από άλλους. Αυτό φαίνεται ήδη με πρωτοβουλίες έξω από τις Βρυξέλλες, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι που οδήγησε περαιτέρω σε σενάρια όπως γερμανικές πόλεις και ακόμη και κατοικίες να υποχρεωθούν να σβήσουν τα φώτα ή τους πόρους για καθορισμένες περιόδους τη νύχτα. «Περισσότερα κρύα ντους» - λένε επίσης πολλοί.

Καθώς στρογγυλεύουμε τη γωνία του φθινοπώρου και εισερχόμαστε στους πιο ψυχρούς μήνες, είναι πιθανό να δούμε περισσότερους τίτλους όπως αυτό;: οι γερμανικές πόλεις επιβάλλουν κρύο ντους και σβήνουν τα φώτα εν μέσω κρίσης φυσικού αερίου στη Ρωσία .

Ανησυχητικά, το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την αξιολόγηση του Μπορέλ φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπομείνουν το κόστος της συμμετοχής σε τιμωρητικές ενέργειες και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν την προοπτική βαθιάς ύφεσης . Σύμφωνα με το κείμενο:

Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπορέλ θα φιλοξενήσει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στην Πράγα, ελπίζοντας να στηρίξει αυτό που μέχρι στιγμής ήταν ένα εντυπωσιακά ενωμένο διπλωματικό μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα περισσότερα από τα οποία είναι επίσης σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουν συμφωνήσει για μια σειρά πακέτων κυρώσεων που στοχεύουν τον στενό κύκλο του Πούτιν και τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαγωγών πετρελαίου.

Αλλά τώρα, οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός εκτινάσσονται στα ύψη και πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν την προοπτική βαθιάς ύφεσης.

Φυσικά, η έκκληση του Borrell προς τους απλούς πολίτες ουσιαστικά «να χαμογελάσουν και να το αντέξουν» - ακόμη και όταν τα πάντα, από ενεργειακές κυρώσεις έως δισεκατομμύρια αποστολές όπλων από τη Δύση στο Κίεβο, έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε μια αδιέξοδη αδιέξοδη κατάσταση στο πεδίο της μάχης - δεν είναι κάτι καινούργιο.

Εν τω μεταξύ, πέρα ​​από τον Ατλαντικό...

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία έως την Πολωνία και τους συμμάχους της Βαλτικής έχουν πει το ίδιο εδώ και πολύ καιρό . Είναι ουσιαστικά το ίδιο μήνυμα κάθε φορά: οι πολιτικές ελίτ ζητούν «θυσία» ...ακόμα και όταν η αυτοπαραγωγική κρίση πλήττει μόνο τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. 

* απόδοση από το zerohedge.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail