Οργή από Ζαχάροβα: Το Κίεβο κρατά όμηρο όλη την Ευρώπη βομβαρδίζοντας πυρηνικό εργοστάσιο

Freepen.gr - Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το καθεστώς του Κιέβου «κρατά ουσιαστικά όμηρο όλη την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε.

«Οι δολοφονίες χτυπώντας από τη γωνία και κάτω από το κάλυμμα της νύχτας είναι ένας χαρακτηριστικός τρόπος λειτουργίας, αν όχι η ουσία, των οπαδών της ιδεολογίας του Μπαντέρα, η οποία είναι γνωστή από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Τώρα όμως έχουν επιλέξει ως στόχο όχι μόνο τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στην ουσία παίρνουν όμηρο όλη την Ευρώπη και, προφανώς, δεν είναι αντίθετοι να της βάλουν φωτιά υπέρ των ναζιστικών τους ειδώλων», ανέφερε η διπλωμάτης σε δήλωση που σχολίασε τον βομβαρδισμό του Zaporozhye NPP από την Ουκρανία.

Είπε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν την κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής «ολοένα και πιο επικίνδυνη» μέρα με τη μέρα. Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι κατευθύνοντας πυρά πυροβολικού προς ενεργούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων, «οι Ουκρανοί στοχοποιούν τους εαυτούς τους».

«Στέλνουμε τακτικά στον ΔΟΑΕ επικαιροποιημένες πληροφορίες από το σημείο, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις ενημερωτικές εγκυκλίους της υπηρεσίας, οι οποίες αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η διοίκηση των οποίων έχει χάσει εντελώς την ικανότητα να σκέφτεται ευθέως» ανέφερε η ανακοίνωση.


Η Ζαχάροβα είπε ότι το εργοστάσιο δέχθηκε ξανά πυρά από τα ουκρανικά στρατεύματα στις 5 και 6 Αυγούστου και ένα μεγάλο περιστατικό αποφεύχθηκε «μόνο χάρη στις επιδέξιες και έγκαιρες ενέργειες των εργαζομένων του NPP, καθώς και των ρωσικών δυνάμεων που παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία αυτής της εγκατάστασης».

Η Μόσχα ενθαρρύνεται, είπε, από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για υποστήριξη των προσπαθειών του ΔΟΑΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο εργοστάσιο και να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό.

«Ελπίζουμε πως ο ΟΗΕ δε θα προκαλέσει πλέον κανένα εμπόδιο στην οργάνωση της διεθνούς αποστολής του οργανισμού στο ZNPP, η οποία, δυστυχώς, έλαβε χώρα στο παρελθόν», είπε.

Η διπλωμάτης τόνισε ότι τα τρέχοντα προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η αντίδραση του Γκουτέρες στην κατάσταση γύρω από το ZNPP ήταν «ξεκάθαρη από την αρχή».

«Βλέποντας την αναποφασιστικότητα ή ακόμα και την αδυναμία του, οι κληρονόμοι του Μπαντέρα και του Σούκεβιτς που έχουν εγκατασταθεί στο Κίεβο σηκώνουν μόνο το κεφάλι και χτυπούν το ZNPP όλο και πιο απερίσκεπτα, ανεξάρτητα από τα θύματα και τις συνέπειες», είπε.

Η Ρωσία σημειώνει ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι προτίθεται να ακολουθήσει το σχέδιο να ταξιδέψει στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τη Δευτέρα.

«Θεωρούμε αναγκαίο να δηλώσουμε ξανά πως η Ρωσία έκανε ό,τι χρειαζόταν για μια επιτυχημένη επίσκεψη πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν μπορεί να υπάρξει παράπονο εναντίον μας ως προς αυτό. Το ότι η διεθνής αποστολή δεν πραγματοποιήθηκε είναι αποκλειστικά στη συνείδηση ​​του Κιέβου», δήλωσε η εκπρόσωπος. Είπε ότι είναι η ουκρανική κυβέρνηση που θα κερδίσει από το να κρατήσει τους ειδικούς του ΔΟΑΕ όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

Η Ζαχάροβα κάλεσε τους ηγέτες του ΟΗΕ και του ΔΟΑΕ να «καλέσουν το Κίεβο σε τάξη» και να υποδείξουν ξεκάθαρα ότι η απειλή σε αυτή την περίπτωση προέρχεται από την Ουκρανία. "Δίνεται στους διπλωμάτες - ειδικά τόσο υψηλού βαθμού - η ικανότητα να μιλούν σε μια τέτοια κατάσταση για να εκφράζονται πολύ καθαρά, αντί να κρύβουν τις σκέψεις τους. Έχουμε παράσχει πολλές υποστηρικτικές πληροφορίες για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ΔΟΑΕ. Ο Γενικός Διευθυντής να επισημάνει ανοιχτά και σταθερά στις ουκρανικές αρχές ότι τα χτυπήματα στο ZNPP είναι απαράδεκτα και να τις αναγκάσουν να σταματήσουν αμέσως να επιτίθενται στον σταθμό και στους υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους και άλλων κατοίκων στο Energodar», είπε. «Το να κλείνουμε τα μάτια στην εξωφρενική συμπεριφορά του Κιέβου είναι κάτι που δε θα συμβεί».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail