Μια πανικόβλητη κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει συνομιλίες με τη Ρωσία

joneybrain / pixabay
Εδώ είναι μια άλλη ιστορία που καταδεικνύει την ανικανότητα και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μπάιντεν.

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι New York Times αναφέρουν μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας:

[Η] κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε να ανταλλάξει τον έμπορο του θανάτου με τον φυλακισμένο μπασκετμπολίστα καθώς και έναν πρώην πεζοναύτη που κρατείται στη Ρωσία με τις θεωρούμενες ψευδείς κατηγορίες για κατασκοπεία. Στον σκληρό και κυνικό κόσμο της διεθνούς διπλωματίας, οι ανταλλαγές κρατουμένων σπάνια είναι όμορφες, αλλά οι δυσάρεστες επιλογές είναι συχνά οι μόνες επιλογές στο τραπέζι.

Το αν θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή παρέμεινε ασαφές. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken δημοσιοποίησε την προσφορά εν μέρει για να καθησυχάσει τις οικογένειες της Brittney Griner, της μπασκετμπολίστριας, και του Paul N. Whelan, του πρώην πεζοναύτη, πως η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να τους απελευθερώσει.

Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούσαν την απελευθέρωση του διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, επιβεβαίωσαν τη συζήτηση την Πέμπτη, αλλά είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Β. Λαβρόφ ήταν πολύ απασχολημένος για να συνομιλήσει με τον κ. Μπλίνκεν τώρα.

Συνήθως οι ανταλλαγές κρατουμένων δε συζητούνται δημόσια πριν συμβούν:

Ορισμένοι βετεράνοι διαπραγματευτές ομήρων ήταν μπερδεμένοι που ο κ. Blinken δημοσιοποίησε την προσφορά. «Είναι μπερδεμένο γιατί οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την πρόταση εν μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρομπ Σάλε, ο πρώην επικεφαλής της υπό την ηγεσία του FBI, Hostage Recovery Fusion Cell. «Αν είστε σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις γιατί θα θέλατε να το μεταδώσετε δημόσια; Με κάνει να αναρωτιέμαι αν οι Ρώσοι δεν έχουν ήδη αρνηθεί τη συμφωνία».

Η υποψία του κ. Saale ήταν δικαιολογημένη καθώς η Washington Post αναφέρει τώρα:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε δημόσια πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει «μια ουσιαστική προσφορά» στη Ρωσία για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση δύο Αμερικανών κρατουμένων επειδή οι διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών είχαν σταματήσει, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Η διοίκηση ελπίζει ότι η δημόσια πίεση θα οδηγήσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα η αστέρας του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και ο σύμβουλος ασφαλείας Πολ Γουίλαν να αποφυλακιστούν από τη ρωσική φυλακή, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητες συζητήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι προσπάθησαν εδώ και εβδομάδες να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των Griner και Whelan. Όμως η έλλειψη προόδου και η προοπτική η Γκρίνερ να αντιμετωπίσει σύντομα την καταδίκη για κατηγορίες ναρκωτικών, ώθησαν τη διοίκηση αυτή την εβδομάδα να δημοσιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η διοίκηση είχε ξεκινήσει τέτοιες διαπραγματεύσεις ακόμη και πριν κλείσει η υπόθεση του δικαστηρίου της Griner. Σε γενικές γραμμές, τέτοιοι κρατούμενοι θα λάβουν χάρη και θα αφεθούν ελεύθεροι στην άλλη πλευρά μόνο αφού καταδικαστούν. Οτιδήποτε άλλο θα εγείρει κατηγορίες για παρέμβαση εκτελεστικών στελεχών στη δικαστική διαδικασία. Η υπόθεση Brittney Griner, σχετικά με την παραδοχή λαθρεμπορίου λαδιού κάνναβης, βρίσκεται ακόμα στο δικαστήριο. Η ρωσική κυβέρνηση προφανώς θα αποφύγει να κάνει οτιδήποτε γι' αυτήν πριν τελειώσει η δικαστική διαδικασία.

Κάποιος υποπτεύεται ότι η ανταλλαγή κρατουμένων αφορά πολύ περισσότερο τον Paul Whelan, ο οποίος πιθανότατα είναι περιουσιακό στοιχείο της CIA. Είχε διαβατήρια από τέσσερις χώρες και το 2007 άρχισε να ταξιδεύει στη Μόσχα ενώ υπηρετούσε ως πεζοναύτης στο Ιράκ:

Ο Whelan συνέχισε να αναζητά περισσότερους Ρώσους φίλους, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης της χώρας VK.

Μια κύλιση στα προφίλ τους, αμέσως μετά τη σύλληψή του, αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι ήταν άντρες - οι πιο πολλοί νεότεροι από αυτόν. Κάποιοι έχουν σαφείς στρατιωτικές διασυνδέσεις - συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών με στολή - αν και όχι όλες, και κανείς που απάντησε στα μηνύματά μου δεν είχε δει κανένα λόγο να αμφιβάλλει για τα κίνητρα του Γουίλαν.
...
Ο άντρας που κατηγορεί ο Whelan πως τον πλαισίωνε ήταν ένας από τους παλαιότερους φίλους του στη Ρωσία. Είναι επίσης εν ενεργεία αξιωματικός πληροφοριών.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης αποκάλυψαν ορισμένες λεπτομέρειες της σχέσης των ανδρών στην αρχή της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένου του πώς ο Αμερικανός είχε επισκεφθεί το σπίτι του φίλου του στο Sergiev Posad έξω από τη Μόσχα για «σάουνες και κεμπάπ» τον χειμώνα πριν από τη σύλληψή του.

Είπαν επίσης ότι χρωστούσε στον Whelan περίπου 80.000 ρούβλια (1.147 $, 930 £) που η FSB ισχυρίστηκε ότι ήταν προκαταβολή για πληροφορίες. Η ομάδα υπεράσπισης είπε πως ο Ρώσος είχε ζητήσει δάνειο για να αγοράσει ένα δώρο για τη γυναίκα του, ως μέρος της παγίδας του.

Η ρωσική πλευρά λέει ότι βρήκαν ένα USB stick στην τσέπη του Whelan με μια λίστα με τα μέλη της FSB που του είχε παραδώσει ο δωροδοκημένος φίλος του.

Μπορεί κάλλιστα ο Whelan να παγιδεύτηκε από την FSB. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι ήταν και κατάσκοπος. Η τεκμηριωμένη συμπεριφορά του σίγουρα εγείρει αυτή την υποψία:

Στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ο Whelan συνελήφθη στην περιοχή της Μόσχας από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η οποία αργότερα επιβεβαίωσε τη σύλληψή του. Ο δίδυμος αδερφός του Γουίλαν, Ντέιβιντ είπε ότι ο Γουίλαν έφτασε στη Μόσχα στις 22 Δεκεμβρίου για να παρευρεθεί στο γάμο ενός πρώην πεζοναύτη στο ξενοδοχείο Metropol Moscow και να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας του γαμπρού στην πρώτη τους επίσκεψη στη Ρωσία, μια χώρα που είχε επισκεφτεί πολλές φορές. Είπε πως ο αδελφός του σχεδίαζε να επιστρέψει στο Μίσιγκαν στις 6 Ιανουαρίου 2019, μέσω της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με το MBK News, ένα πρακτορείο που διευθύνει ο κριτικός του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο Γουίλαν είχε 80.000 δολάρια σε μετρητά που "προσωρινά κατασχέθηκαν" κατά τη διάρκεια τελωνειακής επιθεώρησης στο αεροδρόμιο Domodedovo. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Whelan είχε λειτουργήσει ως τοπικός οδηγός για τους καλεσμένους του γάμου, αλλά είχε αποφασίσει να περάσει την ημέρα του γάμου για να συναντήσει έναν φίλο, σύμφωνα με τον λογαριασμό άλλων παρευρισκομένων.

Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται τώρα για ανταλλαγή κρατουμένων; Γιατί δημοσιεύει ότι το κάνει; Πραγματικά δε βλέπω καλό λόγο για αυτό.

Υπάρχουν φυσικά, όπως σημειώνει ο MK Bhadrakumar, άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ο Blinken θέλει να μιλήσει με τη Ρωσία:

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν κατέληξε στον πραγματικό σκοπό της επικείμενης συνομιλίας του με τον Λαβρόφ - «τα σχέδια που έχει τώρα η Ρωσία για να επιδιώξει την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους».

Ο Blinken επανέλαβε την υπερβολή ότι οι κυρώσεις έχουν «ένα ισχυρό και επίσης αυξανόμενο αποτέλεσμα» και «αποδυναμώνουν βαθιά τη Ρωσία» και η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ό,τι μπορεί «για να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, ώστε να έχει την ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι η αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον πως, προς απόλυτη δυσπιστία, η ρωσική στάση έχει σκληρύνει τον τελευταίο καιρό. Ο Blinken είπε ότι "προκαλεί συναγερμούς". Συγκεκριμένα, σημείωσε την παρατήρηση του Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα πως οι στόχοι του Κρεμλίνου στην Ουκρανία έχουν διευρυνθεί. «Τώρα επιδιώκουν να διεκδικήσουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος, πέρα ​​από το Ντονμπάς», σχολίασε.

Πράγματι, ο πόλεμος έχει ξεφύγει από τον αλγόριθμο των ΗΠΑ. Όπως τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν την περασμένη εβδομάδα, οι αντιρωσικές κυρώσεις «δεν έχουν κλονίσει τη Μόσχα», αλλά η Ευρώπη έχει ήδη χάσει τέσσερις κυβερνήσεις και βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση.

Η Ρωσία επιστρέφει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με το ίδιο νόμισμα που έκαναν το τελευταίο όταν διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία.

Οι ΗΠΑ βλέπουν ότι ο πόλεμος των αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας δεν πηγαίνει προς την επιθυμητή κατεύθυνση:

Το φάσμα της κατάρρευσης των οικονομιών της ΕΕ συγκλονίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν. Χθεσινό ρεπορτάζ του CNN με τίτλο Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο «μεγαλύτερος φόβος» έγινε πραγματικότητα καθώς η Ρωσία διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη . Είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «εργάζεται με μανία στα παρασκήνια για να κρατήσει ενωμένους τους Ευρωπαίους συμμάχους», καθώς το πλήγμα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τους πλήττει και «ο αντίκτυπος στην Ευρώπη θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας».


Η έκθεση επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που είπε ότι τα αντίποινα της Ρωσίας για τις δυτικές κυρώσεις έχουν βάλει τη Δύση σε «αχαρτογράφητο έδαφος». Αρκεί να πούμε ότι η κλήση του Blinken υπογραμμίζει την απελπισμένη επείγουσα ανάγκη στην Ουάσιγκτον να ανοίξει μια γραμμή επικοινωνίας με τη Μόσχα σε πολιτικό επίπεδο.

Ήταν προφανές ότι η ρωσική πλευρά θα χρησιμοποιούσε τη δημοσίευση της πιθανής ανταλλαγής κρατουμένων προς όφελός της:

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η διπλωματική σιωπή συνήθως περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις απελευθερώσεις κρατουμένων. Συνήθως γίνονται ανακοινώσεις «για συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί», είπε ο Πεσκόφ, και καμία συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η ρωσική κυβέρνηση αναγνώρισε την Πέμπτη ότι έλαβε το αίτημα του Μπλίνκεν, αλλά η υπηρεσία μέσων ενημέρωσης Interfax ανέφερε πως ο Λαβρόφ θα απαντούσε «όταν το επιτρέψει το δικό του πρόγραμμα».

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα δώσει προσοχή σε αυτό το αίτημα μόλις το επιτρέψει ο χρόνος», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Interfax. «Αυτήν την στιγμή, το πρόγραμμα των διεθνών επαφών του είναι γεμάτο πραγματικές υποθέσεις: το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του SCO [Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης] στην Τασκένδη, διμερείς συναντήσεις».

Ναι, ο υπουργός Εξωτερικών της «απομονωμένης Ρωσίας», ο οποίος έγινε πρόσφατα φιλικός δεκτός σε πολλές αφρικανικές χώρες, είναι πολύ απασχολημένος με τις συναντήσεις με δεκάδες ξένους αξιωματούχους. Δεν έχει χρόνο για μια κλήση με κάποιο τσιράκι των ΗΠΑ που είναι γνωστό για τις αβάσιμες κατηγορίες και τα παράλογα αιτήματα.

Οι Ρώσοι θα αφήσουν τον Blinken να τσακιστεί για λίγο για την ασήμαντη υπόθεση των κρατουμένων και άλλα θέματα.

Η αυταπάτη που αντικατοπτρίζεται στην δημοσίευση της Washington Post δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συνέλθει:

Ο Λαβρόφ ολοκλήρωσε την Τετάρτη ένα τετραήμερο ταξίδι στην Αφρική και βρίσκεται τώρα στο Ουζμπεκιστάν, μέρος μιας σειράς πρόσφατων διπλωματικών επισκέψεων, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις εναπομείνασες συνεργασίες της εν μέσω της βαθύτερης διεθνούς απομόνωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πόσο παρακαλώ «βαθαίνει» η υποτιθέμενη διεθνής απομόνωση της Ρωσίας; Μετά την πρώτη αναταραχή κυρώσεων, αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις χώρες με 5 μάτια, καμία άλλη χώρα δεν έχει προσχωρήσει στη «δυτική» Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις. Η διεθνής θέση της Ρωσίας με το άλλο 80+% της ανθρωπότητας έχει πράγματι αυξηθεί από τότε.

Ο συγγραφέας της Washington Post, καθώς και ολόκληρη η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει κάποιες σοβαρές αυταπάτες για τον ρόλο της Ρωσίας στον πλέον πολυπολικό κόσμο.

Οι Λαβρόφ, Πεσκόφ και Μαρία Ζαχάροβα είναι έμπειροι επαγγελματίες. Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί τους θα πρέπει να είναι σε παρόμοιο επίπεδο.

Ο Blinken δεν πλησιάζει καν σε αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail