Η Ρωσία έτοιμη να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις σε Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν

Στο πλαίσιο του νέου Ναυτικού Δόγματος, η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει νέες ναυτικές βάσεις:

→ στη Μεσόγειο Θάλασσα,
→ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (ΑΠΡ),
→ στον Ινδικό Ωκεανό,
→ στον Περσικό Κόλπο.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Θαλάσσιες περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το αντίστοιχο διάταγμα για την Ημέρα του Ναυτικού στις 31 Ιουλίου.

Το δόγμα αναφέρει ότι η πορεία των ΗΠΑ για κυριαρχία στους ωκεανούς είναι η κύρια πρόκληση για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το δόγμα ορίζει τις ζώνες «ζωτικών συμφερόντων» όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές μέθοδοι όταν οι διπλωματικές μέθοδοι δεν μπορούν πλέον να είναι χρήσιμες. Οι ζώνες αυτές «σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη του κράτους, την προστασία της κυριαρχίας, την εδαφική του ακεραιότητα και την ενίσχυση της άμυνας και επηρεάζουν κρίσιμα την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Αυτά περιλαμβάνουν τα εσωτερικά θαλάσσια ύδατα και τη χωρική θάλασσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας και την υφαλοκρηπίδα της:

- η Αρκτική Λεκάνη, συμπεριλαμβανομένης της υδάτινης περιοχής της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής (NSR),

- η Θάλασσα του Οχότσκ,

- ο Ρωσικός τομέας της Κασπίας.

Με βάση τις προτεραιότητες της Αρκτικής, το δόγμα προβλέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων της Ρωσίας:

→ στο Σβάλμπαρντ,
→ στο Franz Josef Land
→ στη Novaya Zemlya
→ και στο νησί Wrangel.

Το νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας ονομάζει χώρες προτεραιότητας ναυτικής συνεργασίας

Το δόγμα σημειώνει την έλλειψη επαρκούς αριθμού ναυτικών βάσεων εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ρωσίας, και προτείνει τη δημιουργία σημείων υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό ναυτικό

- στην Ασία-Ειρηνικό
- σε "μια σειρά από χώρες της περιοχής της Μεσογείου",
- στην Ερυθρά Θάλασσα
- και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τη συνεργασία με το Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία και να αναπτύξει ναυτική συνεργασία με την Ινδία. Όλες οι προαναφερθείσες χώρες απέχουν από το να κατηγορήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Ινδία είναι ο κύριος εταίρος της Ρωσίας

Η Ινδία είναι η πιο σχετική και χρήσιμη χώρα για θαλάσσια και στρατιωτική συνεργασία λόγω της συμμετοχής της στους BRICS, τον SCO και των συμφερόντων της στην Αρκτική.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, η Ινδία έγινε ο κύριος γεωπολιτικός εταίρος της Ρωσίας. Οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Σύμφωνα με ινδικά στατιστικά στοιχεία, ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Ινδία αγοράζει ρωσικούς υδρογονάνθρακες που υπόκεινται σε κυρώσεις και επιχειρήσεις που άφησαν δυτικές εταιρείες.

Στα τέλη του 2021, στη σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί, υπογράφηκαν στρατιωτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας συστημάτων S-400. Επιπλέον, η Ρωσία και η Ινδία πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η βασική συμφωνία αμοιβαίας ανταλλαγής εφοδιαστικής (RELOS) έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό και πρόκειται να υπογραφεί σύντομα. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, η Ρωσία και η Ινδία μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης ενώ επισκέπτονται η μία τα λιμάνια, τις βάσεις και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της άλλης.

Η Ινδία ζήτησε ανοιχτά υποστήριξη για το ρωσικό όραμα για την ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής υλικών και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Αρκτικής.

Τα συμφέροντα της Ινδίας στην περιοχή της Αρκτικής αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, εν μέρει για να αντισταθμίσουν τη φιλοδοξία της Κίνας. Στο εγγύς μέλλον, το Νέο Δελχί σκοπεύει να επενδύσει, ειδικότερα, στην εξερεύνηση ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών σπάνιων γαιών. Για την προστασία τους απαιτείται η υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της στρατηγικής ασφάλειας.

Επί του παρόντος, η Ινδία δε διαθέτει ούτε λιμενικές εγκαταστάσεις ούτε ναυτικές βάσεις στην Αρκτική. Μια συμφωνία όπως το RELOS θα επιτρέψει στο Ινδικό Ναυτικό να έχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή κάλυψη σε αυτήν την περιοχή και η Ρωσία θα είναι σε θέση να επεκτείνει την επιρροή της στον Ινδικό Ωκεανό - μια ζώνη άμεσων συμφερόντων των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 29 Ιουλίου, η Σαουδική Αραβία έλαβε καθεστώς εταίρου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία θέλει να ενταχθεί και στους BRICS.

Τα μέλη του SCO — Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Πακιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν — ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ ως μέσο πληρωμής.

Το Σεπτέμβριο του 2021, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία στη Μόσχα για την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας. Λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκαν. Η Σαουδική Αραβία έχει πρόσβαση τόσο στον Περσικό Κόλπο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ιράν δεν θα αφήσει τη Ρωσία να χάσει από τη Δύση

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του SCO στη Σαμαρκάνδη, το Ιράν θα γίνει πλήρες ένατο μέλος της ένωσης. Η Τεχεράνη έχει επίσης υποβάλει αίτηση για τους BRICS. Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ισλαμική Δημοκρατία έφτασαν σε ένα νέο στρατηγικό επίπεδο.

Η Τεχεράνη δεν μπορεί να αφήσει τη Ρωσία να χάσει τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία με τη Δύση. Το Ιράν θα συνεχίσει να αναπτύσσει στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν αποκλείεται η Τεχεράνη να παρέχει και τα λιμάνια της στον Περσικό Κόλπο για σημεία υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το Ιράκ ευχαριστεί τη Ρωσία που καταδίκασε την επέμβαση των ΗΠΑ το 2003

Το Ιράκ διέρχεται μια άλλη πολιτική κρίση τώρα, αλλά η στάση του απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία σε όλα τα κόμματα και στην κοινωνία κυμαίνεται από ουδέτερη έως φιλορωσική.

Το 2017, το Ιράκ παρήγγειλε ρωσικά τανκς αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προσθέτοντας στο τεράστιο απόθεμα τεθωρακισμένων οχημάτων ρωσικής κατασκευής. Το Μάιο του 2019, το Ιράκ ανακοίνωσε την απόφαση να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Το Ιράκ έχει πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο. Αν και η ακτογραμμή είναι πολύ μικρή, ο Κόλπος συνδέεται με το Στενό του Ορμούζ με:

- τον Κόλπο του Ομάν,
- η Αραβική Θάλασσα,
- τον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Λαβρόφ εκφράζει ευκαιρίες για ναυτικές βάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία διαπραγματεύεται ναυτική βάση και στο Σουδάν. Οι αρχές αυτής της χώρας δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να επικυρώσουν τη συμφωνία. Η Μόσχα θα ήθελε να λάβει άδεια από το Σουδάν για να κρατήσει έως και τέσσερα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα παρείχε στο Σουδάν στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη κυβερνητική βοήθεια.

Στην τελευταία του αφρικανική περιοδεία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τις χώρες που έχουν πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα — την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Εκεί βρίσκεται και η Ερυθραία, η οποία ψηφίζει πάντα κατά των αντιρωσικών ψηφισμάτων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο αντιναύαρχος Pyotr Svyatashov, Αρχηγός του Επιτελείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Πρώτος Υποδιοικητής του Ναυτικού το 1992-1997, είπε στην Pravda.Ru ότι η Σοβιετική Ένωση είχε δόγμα ναυτικής άμυνας, ενώ η Ρωσία δεν είχε κανένα τέτοιο έγγραφο.

"Το δόγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος δηλώνει τις προθέσεις της Ρωσίας. Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα μέσω διπλωματικών διαύλων με άλλες χώρες, εκτός από τη Συρία. Αυτό το έγγραφο αποτελεί ώθηση για την ανάπτυξη των σχέσεων και τον καθορισμό των ναυτικών μας βάσεων σε άλλες χώρες στο πλαίσιο της διεθνούς κατάσταση», δήλωσε στην Pravda.Ru.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail