Δραματικό διάγγελμα Βούτσιτς: Δε θα υπάρξουν άλλοι πρόσφυγες - Θα προστατεύσουμε τους Σέρβους σε Κόσοβο-Μετόχια

Freepen.gr - Δεν έχουμε πού να πάμε και είμαστε στριμωγμένοι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, αλλά το βασικό μας μήνυμα προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια είναι ότι δε θα υπάρχουν στήλες προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και θα προστατεύσουμε τον λαό μας εκεί, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Κυριακή μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων.

Σε δημόσια ομιλία, ο Βούτσιτς είπε πως η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου είχε τέσσερα καθήκοντα στον τελευταίο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας στο υψηλότερο επίπεδο.

«Πρώτον, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και να καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις για το πώς να επιτευχθεί συμβιβασμός», είπε ο Βούτσιτς.

Όσο μικροί κι αν είμαστε, πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη δύναμη των άλλων, είπε ο Βούτσιτς.

«Τρίτον, και πολύ σημαντικό για εμάς, έπρεπε να ανησυχούμε για το πώς θα μοιάζει αυτό σε όλα τα μέρη του κόσμου, εάν θα μας χαρακτηρίσουν ως κάποιον που διαπράττει επιθετικότητα και οδηγεί σε αστάθεια και αβεβαιότητα ή αν θα δώσουμε περισσότερα από όσα μπορούμε ενδεχομένως για να γίνει εμφανές ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει τίποτα, αλλά οδηγεί σε αστάθεια, αναταραχή, σύγκρουση και πόλεμο», είπε ο Βούτσιτς.

Το τέταρτο καθήκον ήταν να διασφαλίσουμε την επιβίωση του λαού μας σε Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, σημείωσε ο Βούτσιτς.

Ανέφερε πως οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων ένιωσαν εκφοβισμένοι στον απόηχο των απειλών από αξιωματούχους της Πρίστινα ότι θα υποστούν τη μοίρα των Σέρβων της Κράινα, που εκδιώχθηκαν από την Κροατία τη δεκαετία του 1990.

«Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε στριμωγμένοι και, σήμερα, το βασικό μας μήνυμα προς τον πληθυσμό ήταν πως, ό,τι κι αν συμβεί και όπως και να συμβεί, δε θα υπάρχουν προσφυγικές στήλες, θα προστατεύσουμε το λαό μας από την εκδίωξη και από πογκρόμ. Σε περίπτωση που τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή της KFOR δε θέλουν να το κάνουν αυτό, ή σε περίπτωση που λάβουν μέρος σε μια απέλαση μαζί με Αλβανούς, αλλά ελπίζω ότι δε θα το κάνουν», είπε ο Βούτσιτς.


Η απόφαση της Πρίστινα για το μοναστήρι Decani καταδεικνύει την έκταση των διώξεων των Σέρβων, όχι μόνο από το Strpce, τη Gracanica και το Kosovsko Pomoravlje, επειδή η Πρίστινα είναι τώρα αποφασισμένη να αφαιρέσει το «τελευταίο μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της», τους Σέρβους από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων, είπε ο Βούτσιτς.

Ανέφερε ότι οι Σέρβοι εκπρόσωποι είχαν δώσει ελεύθερα τη δυνατότητα στη σερβική κρατική ηγεσία να συνεχίσει να αναζητά μια συμβιβαστική λύση τις επόμενες δέκα ημέρες, δεσμευόμενοι να υποστηρίξουν τη λύση εάν βρεθεί.

Θα εγκαταλείψουν τους θεσμούς της Πρίστινα εκτός εάν σταματήσει η δίωξη των Σέρβων, είπε ο Βούτσιτς.

Ανέφερε επίσης πως κάθε είδους δραστηριότητες πληροφοριών έχουν ενταθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων.

"Εγκαίρως, ενημερώσαμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε λίστα στόχων που φτιάχτηκε από το καθεστώς της Πρίστινα και εγκρίθηκε από ορισμένες ξένες υπηρεσίες. Εντοπίσαμε περίεργες κινήσεις από ορισμένους ανθρώπους. Μια ομάδα Κιρκάσιων και Τσετσένων βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων με δύο στόχους - να παρατηρήσει την κατάσταση στο βορρά και να πραγματοποιήσει πρόσθετη στρατολόγηση Αλβανών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ο Βούτσιτς είπε πως η ομάδα συνδέεται με άτομα που είναι γνωστά ως αντίπαλοι του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η ομάδα είχε συναντηθεί με έναν Τούρκο υπήκοο στο Zubin Potok στις 3 Αυγούστου και επαλήθευε την ετοιμότητα των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου να αντιταχθούν στις αρχές της Πρίστινα.

Στόχος τους ήταν να παράσχουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν σε εξουδετέρωση ένοπλων ομάδων Σέρβων, είπε ο Βούτσιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail