Η πολιτική Δύση κλιμακώνει τις παραδόσεις όπλων στο καθεστώς του Κιέβου

Η ζημιά που προκαλούν τα δυτικά όπλα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, γιατί όσο η νεοναζιστική χούντα έχει έστω κάπως λειτουργικό στρατό, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τον προμηθεύει.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - Παρουσίαση Freepen.gr

Η πολιτική Δύση αυξάνει τις παραδόσεις «θανατηφόρου βοήθειας» στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ τα Στρατιωτικά-Βιομηχανικά Συγκροτήματα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τη σύγκρουση για να προωθήσουν σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα τους και να αποκομίσουν αστρονομικά κέρδη. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν άλλο πακέτο 820 εκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Κιέβου. Περιλαμβάνει τα συστήματα αεράμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα HIMARS MLRS, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 και 50 άλλα APC από αμερικανικά αποθέματα. Η παράδοση περιλαμβάνει επίσης 150.000 οβίδες για οβίδες των 155 mm και 4 συστοιχίες αντι-ραντάρ.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν επίσης το προηγούμενο πακέτο των 550 εκατομμυρίων δολαρίων στις 2 Αυγούστου, το οποίο περιελάμβανε 75.000 οβίδες 155 mm και πυρομαχικά για το HIMARS MLRS. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη παραδώσει τουλάχιστον 20 από αυτά τα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 200 στρατιωτικούς του καθεστώτος του Κιέβου για να τα χειριστούν. Το καθεστώς το χρησιμοποιεί για να στοχεύσει αμάχους, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Ωστόσο, για την πολιτική Δύση, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς ο κύριος στόχος τους είναι να παρατείνουν τη σύγκρουση και να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία, χωρίς να χρειάζεται να πολεμήσουν οι ίδιοι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει άλλες 50.000 οβίδες πυροβολικού και εκατοντάδες αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στις 8 Αυγούστου.

Το Λονδίνο θα παράσχει στο καθεστώς του Κιέβου:

- 20 αυτοκινούμενα όπλα M109.
- 36 συρόμενα οβιδοβόλα L119.
- Σταθμούς συστοιχιών αντι-ραντάρ
- 1.600 αντιαρματικά όπλα.
- μια μεγάλη παρτίδα UAV, συμπεριλαμβανομένων των περιπλανώμενων πυρομαχικών·

- πάνω από 50.000 βλήματα πυροβολικού σοβιετικού διαμετρήματος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζει οβίδες σοβιετικού διαμετρήματος για το καθεστώς του Κιέβου, καθώς οι δυνάμεις του είτε ξόδεψαν τα δικά τους είτε τα έχασαν από ρωσικά πλήγματα μεγάλης εμβέλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε επίσης άλλα 500 εκατ. ευρώ. Από τον Μάρτιο του 2022, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη διαθέσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα στη νεοναζιστική χούντα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το τεράστιο εύρος της γερμανικής συμμετοχής καθώς οι προμήθειες όπλων του Βερολίνου συμβάλλουν άμεσα στον θάνατο και την καταστροφή που επήλθε στον λαό του Ντονμπάς, ο οποίος ήδη υπέφερε τρομερά κάτω από το γερμανικό νεοναζιστικό τζακμποτάκι περίπου 80 χρόνια πριν. Το Βερολίνο φαίνεται ότι ξέχασε γρήγορα τον κεντρικό του ρόλο στην άνοδο του ναζισμού και τις φρικτές συνέπειες που επέφερε στον κόσμο, ιδιαίτερα στον ρωσικό λαό. Τον Αύγουστο, η Γερμανία παρέδωσε 3 MARS MLRS, 3 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 54 M113 APC, 30 αντιαεροπορικά άρματα μάχης «Gepard», το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, σύστημα ανίχνευσης πυροβολικού «Cobra» και 43 drones. 

Προηγουμένως, η Γερμανία μετέφερε επίσης:

3.000 αντιαρματικοί πύραυλοι Panzerfaust-3 με 900 εκτοξευτές.
14.000 αντιαρματικές νάρκες.
500 «Stinger» και 2700 «Strela» φορητά συστήματα αεράμυνας από τον άνθρωπο.
7 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000.
21,8 εκατομμύρια σφαίρες πυροβόλων όπλων.

50 πυραύλους κατά του καυσίμου.
100 πολυβόλα MG3 με 500 εφεδρικές κάννες και μπουλόνια.
10.500 κοχύλια 155 χλστ.
10 πυροβόλα αντι-drone.

Συνεχίζεται στη Γερμανία η εκπαίδευση πάνω από 100 στελεχών του καθεστώτος του Κιέβου για χειρισμό αντιαεροπορικών πυροβόλων «Gepard». Η ουκρανική αεράμυνα θα ενισχυθεί επίσης με δύο αμερικανικές μπαταρίες NASAMS SAM, η καθεμία με 54 πυραύλους διατεταγμένους σε εννέα εκτοξευτές έξι πλατφορμών. 

Η Λιθουανία θα παραδώσει σύντομα αρκετές δεκάδες APC M113 και M577. Η Αυστραλία δωρίζει επίσης 74 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, τα οποία θα περιλαμβάνουν 14 παλαιότερα APC και 20 οχήματα «Bushmaster». Οι παραδόσεις όπλων δεν περιορίζονται μόνο σε κρατικούς παράγοντες. Οι οβίδες όλμων που παράγονται στην Ταϊβάν φαίνεται επίσης να βρίσκονται σε υπηρεσία με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Ένα τάγμα εδαφικής άμυνας από το Zaporozhye δημοσίευσε φωτογραφίες από βλήματα όλμων J-M49A2 και J-M52A2 60 mm. Αργότερα αποδείχθηκε πως οι ΗΠΑ μετέφεραν ορισμένα από τα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού από την Ταϊβάν στο καθεστώς του Κιέβου.

Το επόμενο πακέτο των ΗΠΑ θα προσθέσει άλλα 175 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εκπαίδευση, βλήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και 580 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι «Phoenix Ghost» / περιφερόμενα πυρομαχικά. Το καθεστώς του Κιέβου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απόκτηση πρόσθετων drones κρούσης. Τα πολυδιαφημισμένα «Bayraktars» θα συνοδεύονται πλέον από 20 «Warmate» drones καμικάζι, εκτός από εκατοντάδες αναγνωριστικά UAV, συμπεριλαμβανομένων 20 drones «Fly Eye» και 78 τετρακόπτερων «Matrice» διαφόρων τροποποιήσεων. Γνωρίζοντας πως το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί ανοιχτά αυτά τα όπλα εναντίον αμάχων, η αναπλήρωση του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν επίσης 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση των πιλότων της νεοναζιστικής χούντας να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, υποδηλώνοντας ότι το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε σύντομα να λάβει αυτά τα αεροσκάφη. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να μεταφέρουν τα αεριωθούμενα αεροπλάνα κλειστής υποστήριξης A-10 «Thunderbolt».

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τις απαιτήσεις του Κιέβου και πώς μπορούμε να τις ανταποκριθούμε», δήλωσε ο γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ σε ενημέρωση του Αυγούστου. Τα λόγια του ακολούθησαν αυτά του Επιτελάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Μπράουν, ο οποίος είπε ότι «η Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα σοβιετικά αεροσκάφη για κάτι που δεν είναι ρωσικό».

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου αντιμετωπίζουν δυσκολίες χειρισμού δυτικών όπλων και συστημάτων. Πρώτον, πολλοί στρατιώτες απλώς τα εγκαταλείπουν όταν υποχωρούν και δεύτερον, δεν μπορούν να κάνουν επισκευές στο πεδίο. Ο διοικητής μιας ομάδας της 10ης ταξιαρχίας ορεινής επίθεσης, Andrey Savchuk, ο οποίος παραδόθηκε στις δυνάμεις του Donbass, παραδέχτηκε ότι ένα σημαντικό μέρος ξένων όπλων καταστράφηκε ή χάθηκε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι με τα αμερικανικά M777 και τα γερμανικά οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000.

Τα γερμανικά όπλα απαιτούν εξελιγμένη συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποτελεσματική χρήση τους. Προβλήματα υπάρχουν και με τον υψηλό ρυθμό βολής του όπλου, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός πλήρωσής του να βρίσκεται υπό ακραία καταπόνηση. Για τα γερμανικά στρατεύματα, 100 φυσίγγια την ημέρα θεωρούνται εξαιρετικά υψηλό φορτίο για ένα όπλο, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου απαιτούν χιλιάδες. Επιπλέον, η ανάπτυξη όπλων του ΝΑΤΟ από το καθεστώς του Κιέβου έχει γίνει εφιάλτης υλικοτεχνικής υποστήριξης λόγω της ποικιλομορφίας και της πολυπλοκότητάς τους.

Ωστόσο, η ζημιά που προκαλείται από τα δυτικά οπλικά συστήματα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όσο η νεοναζιστική χούντα έχει έστω κάπως λειτουργικό στρατό, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τον προμηθεύει. Επομένως, η αποστρατικοποίηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail